Yumurtada alarm zilleri çalıyor

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 7,4 milyar liralık üretim değerine sahip yumurta sektörünün; Irak pazarının kapanması, pandemiyle yaşanan talep düşüşü ve yüksek yem fiyatları sebebiyle zor günler geçirdiğini açıkladı. Yumurtada satış fiyatının maliyetin altına düştüğünü belirten Şemsi Bayraktar, yumurtacı tavuk civcivi üretiminin de azaldığına işaret ederek, sektör için yeni pazarlar bulunması gerektiğini söyledi
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, zor günler geçiren yumurta sektörü için yeni pazarlar bulunması gerektiğini bildirdi. Bayraktar, yazılı açıklamasında 7,4 milyar liralık üretim değerine sahip sektör üreticilerinin sorunlarına acil çözüm beklediklerini belirterek “Irak pazarının kapanması, pandemi sebebiyle yaşanan talep düşüşü, döviz kuruna bağlı artış gösteren yem fiyatları başta olmak üzere girdi maliyetlerindeki artışlar ve üretici fiyatlarının maliyetin altında seyretmesi sektörde küçülmeyi de beraberinde getirdi” değerlendirmesinde bulundu.
MALİYETİNİN ALTINDA SATILIYOR
Bayraktar, yumurtacı tavuk civcivi üretimindeki azalmaya da işaret ederek bu alandaki üretimde küçülmeye gidilmesinin yumurta üretiminde azalma yaşanmasına sebep olacağını kaydetti. Yumurta üreticilerinin zararına satış yaptıklarının altını çizen Bayraktar, maliyeti 40-42 kuruş olan yumurtanın üreticiden çıkış fiyatının 33-35 kuruş olduğunu bildirdi. Bayraktar, dış pazar yelpazesini geliştirecek ülke bazlı stratejilere ve adımlara ihtiyaç duyulduğunu, aksi takdirde yaşanacak herhangi bir olumsuzlukta sektörün ciddi zarar göreceğini belirterek şu ifadeleri kullandı:
ALTERNATİF PAZARLAR BULUNMALI
“Büyük oranda bağımlı olduğumuz Irak pazarı 2019 yılının ortasından itibaren kapandı, yerine etkili alternatif pazarlar bulunamadı. Irak kendi içinde büyük kümesler kuruyor, yaptıkları bu yatırımlarla da ithalata son vermeyi planlıyor. Bu pazarın yakın gelecekte eski hâline gelmesi pek mümkün görünmüyor. Sektör, kapanan Irak pazarının yarasını Körfez ülkeleriyle sarmaya çalışsa da karşılarına yüksek maliyet faktörü çıkıyor. Yumurta sektörü zor günler geçiriyor. Yumurtada yeni pazarlar bulunmalı. Maliyeti düşürecek tedbirler alınmalı, ihracat destekleri üreticiyi pazarda kalıcı ve rekabet edici seviyeye getirecek düzeylere çıkarılmalıdır.”