Yüksek kur etkisi bitti gıda fiyatları durmadı

Yüksek kur  etkisi bitti gıda fiyatları durmadı

Ekonomi Haberleri

Yazın kurak geçmesi, ağustosta da enflasyon üzerinde etkisini devam ettirdi. Dövizin baskısı biterken, bazı gıda kalemlerinde artış, yüzde 40'a yaklaştı.

Türkiye İstatistik Kurumu ağustos ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) verilerini açıkladı. Düşüş beklenen enflasyonda hafif yükseliş yaşandı. Aylık bazda TÜFE yüzde 0.09, Yİ-ÜFE yüzde 0.42 artarken, yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 9.54, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 9.88 olarak gerçekleşti.
Enflasyon rakamlarını değerlendiren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Tahmin ettiğimiz gibi bu sonuç. Meyvedeki don olayının ardından, kuraklığın da gıdaya etkisi ile aslında çok da beklenenin dışında bir şey değil. Yılbaşında döviz kuru ile işlenmemiş gıdanın enflasyon üzerinde baskısı vardı. Kurun baskısı kalmadı ama işlenmemiş gıdanın baskısı sürüyor. Bu yıl Türkiye, son 14 yılın en kurak mevsimini geçiriyor. Bahardaki don olayı, sezonun kurak geçmesi ve tarımdaki rekolte düşüşü ile arz talep dengesinde bozulma olması, enflasyon üzerinde ciddi baskı oluşturuyor. Merkez Bankasının burada yapabileceği çok bir şey yok. Mevsim şartlarını belirleme gücümüz yok. Merkez Bankası, enflasyon beklentisini yukarı yönlü revize edebilir" diye konuştu.
Enflasyonun beklentilerin üzerinde gelmesine rağmen, korkulduğu gibi iki hane sınırına dayanmaması, dolar ve faizde geri çekilmelere sebep oldu. Önceki gün 2.18 liraya doğru hareket eden dolar, verilerin açıklanmasının ardından 2.16'lı rakamlara doğru yöneldi. Piyasa faizi de yüzde 9.10'un altını gördü. Son zamanlarda Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, gıda enflasyonu üzerine sıklıkla uyarılarda bulunuyordu. Analistler, son enflasyon rakamlarının da "kısa vadede daha gevşek para politikasını desteklemediği" görüşünde birleşti.

AĞUSTOSTA ZAM ŞAMPİ-YONU, FİYATI YÜZDE 38 ARTAN KİRAZ OLDU
Ana harcama grupları itibariyle ağustosta, aylık bazda en yüksek artış yüzde 1.64 ile lokanta ve oteller grubunda oldu. Gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 0.89, eğitimde yüzde 0.75, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0.65, eğlence ve kültürde yüzde 0.59 artış görüldü. Kirazda fiyat artışı yüzde 38, limonda yüzde 34 olarak gerçekleşti. Ağustosta aylık bazda en fazla düşüş gösteren grup, yüzde 4.92 ile giyim ve ayakkabı oldu. Üretici tarafına bakıldığında ise ağustosta imalat sanayi sektöründe 0.59, su sektöründe 0.39 artış görüldü, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 0.68 düşüş yaşandı.




UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...