Yıldız: Doğalgaz ve elektrikte sıkıntı yok

/ Kaynak: İHA
- Güncelleme:
Yıldız: Doğalgaz ve elektrikte sıkıntı yok

Ekonomi Haberleri  / İHA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kış aylarında doğalgaz ve elektrik arzında herhangi bir sıkıntı öngörmediklerini belirterek, "Ocak-Şubat aylarında ek doğalgaz ihtiyacı doğarsa, ki bu mümkün, o zaman Rusya Federasyonu ile görüşmelerimiz ve özellikle Aliağa'dan enerji girişiyle alakalı spot alımlarımız devam edecektir" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Bursa'nın Keles ilçesinde bulunan Harmanalanı ve Davutlar sahalarında 270 megavat kapasiteli termik santral kurma şartlı rödövans ihalesi sözleşmesinin Rixos Otel'deki imza törenine katıldı. Yıldız, yaptığı konuşmada, "20-30 yaşında santrallerimiz var. Bir yandan onların rehabilitasyonuyla, bir yandan da yerlerine yeni santrallerin yapılmasıyla alakalı işlemlerimiz devam edecek" dedi. nbsp;
Noktasal projelerin yanında havza planlamasıyla ilgili projelerin de devam edeceğini belirten Yıldız, iki hafta içerisinde bu manada önemli adımlar atılacağını söyledi.
Bakan Yıldız, imza töreni sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Yıldız, bugünkü imza töreniyle yerli kömür kaynaklarının Türkiye ekonomisine kazandırılmasıyla alakalı olduğunu söyledi. Yıldız, yatırımcıyla Türkiye Kömür İşletmeleri'ni (TKİ) buluşturarak 270 megavatlık termik santralin 5-6 yıl içerisinde yapılarak Türkiye'nin büyümesine katkı koyacak termik santralin yerli kaynaklarla işletmeye alınacağını bildirdi. Zaman zaman şikayet edilen doğalgaz ithalatından önemli ölçüde kendi payı kadar kurtulmak için böyle bir yatırımın gerçekleştirildiğine dikkati çeken Yıldız, hem Bursa Keles bölgesine hem de Türkiye'ye hayırlı uğurlu olmasını dilediğini ifade etti.
Bir gazetecinin, "Boğaziçi Elektrik'in özelleştirilmesini içeren ihalenin bir önceki ihaleye göre bir milyar dolarlık farkı söz konusu. Nasıl değerlendiririz?" sorusuna Yıldız, "Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun kararını hep beraber bekleyeceğiz ama bu arada gerek rekabet açısından, gerekse diğer kurumlarımızdan onay alma süreci olduğu bir yapıdayız. Bir malın değeri, ister varlık satışları, ister imtiyaz hakkı olsun, herhangi bir ihalede alım-satımın yapıldığı değerdir. Fiyat için kamunun pahalı veya ucuz yorumunu yapmasını doğru bulmam. Yani ihalede 10 lira verildiğinde, siz bunu çok pahalı verdiniz, 7 lira verin' diyemez kamu. Tam tersinde ise, bunun olabildiğince yüksek değerde satılmasını ister ama 2036 yılında bitecek bir işin 2010 yılında başlamasıyla 2013 yılında başlamasının arasında bir fark var. Biz, 2036 yılını sabit tutuyoruz. 3 yıl daha eksik bir hizmet süresiyle beraber bunu alan firma yapmış olacak. İmzalar atılmadan bu süreç tamamlanmış olmaz. Biz, aynı zamanda Çarşamba günü Gediz'in de ihalesine çıkacağız. Gerek AB üyesi ülkelerin dağıtım hizmetleriyle alakalı, gerekse Türkiye'de megavat başına düşen bedelin biz takipçisiyiz" cevabını verdi.
Önceki ihalelerde bu miktarın biraz yüksek olduğunu söyleyen Yıldız, bugün bu değerin stabil noktaya oturduğunun görüldüğünü ifade etti. Aynı zamanda Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın Ayedaş, Toroslar, Dicle ve Van bölgeleriyle alakalı ilana çıkacağını bildiren Yıldız, dolayısıyla elektrik dağıtım hizmetlerinde 2013 yılı başlarında başlangıç sürecinin tamamlanmış olması gerektiğini dile getirdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci'nın doğalgaz zammına ilişkin "Elektrik ve doğalgaza zam getirecek bir baskı öngörmüyoruz" açıklamalarının hatırlatılması üzerine ise Bakan Yıldız, "Kelimelerle oynadığınızda buradan farklı anlamlar çıkar. Sayın Müsteşarımızın bahsettiği de farklı bir konu değildir. Özellikle doğalgazla alakalı her ayın sonunda ve elektrikle alakalı da her 3 ayda bir değerlendirmeler yapılıyor. Maliyetleri, petrol ve döviz fiyatları nedir ondan sonra kamuoyuyla paylaşıyoruz. Müsteşarımız, belki bunu 15 gün sonra söyleyebilirdi ama gazeteci arkadaşlarımızla bir araya geldiğinde söylemiş. Normalde zam vardır veya yoktur cümlesini biz ilgili ayın son gününde açıklıyoruz" diye konuştu.
Yıldız, kış aylarında doğalgaz ve elektrik arzı konusunda bir sıkıntının yaşanıp yaşanmayacağına ilişkin, "Herhangi bir sıkıntı öngörmüyoruz. Eğer Ocak-Şubat aylarında ek doğalgaz ihtiyacı doğarsa, ki bu mümkün, o zaman Rusya Federasyonu ile görüşmelerimiz, özellikle Aliağa'dan enerji girişiyle alakalı spot alımlarımız devam edecektir. Bu yetki BOTAŞ'ta vardır. Biz, öncelikle vatandaşımızın, sanayicimizin doğalgaz ve elektrik tedarikiyle alakalı her türlü önlemlerini almış bulunuyoruz. Çok olumsuz hava koşullarında bu nasıl olur bunu hep beraber göreceğiz ama bizim öngördüğümüz bir sıkıntı bulunmamaktadır" dedi.
Özellikle Ocak ve Şubat aylarında çok olumsuz hava koşullarında ihtiyaçların yüksek düzeye çıkabileceğine işaret eden Yıldız, takviye ihtiyacının olması durumunda bunun tedarik edilebileceğini dile getirdi.

Ekonomi
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...