Yetim aylığı ne zaman kesilir? İşte bilmeniz gerekenler!

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Yetim aylığı ne zaman kesilir? İşte bilmeniz gerekenler!
Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Yetim aylığı, vefat eden bireylerin çocukları ve eşleri için bağlanan önemli bir yardımdır. Ancak, belirli koşullar altında bu aylıklar kesilebilir. Yetim aylığının kesilme nedenlerini ve şartlarını merak ediyorsanız, tüm detaylar haberimizde...

Yetim aylığının kesildiği durumlar arasında genellikle bahsi geçen çocukların ilgili şartları taşımıyor olması gelir. Ancak yetim aylığı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ödenir ve belirli şartları taşıyan çocuklar tarafından direkt olarak alınabilir. Yine de yetim aylığının sürekli olarak ödenmesi için birtakım koşulların yerine getirilmesi gerekir.

Yetim aylığı ne zaman kesilir? İşte bilmeniz gerekenler! - 1. Resim

Yetim aylığı, vefat eden bir bireyin geride kalan ailesinin geçimlerini sürdürebilmesi için devlet tarafından sağlanan önemli bir destektir. Ancak bu aylığın kesilmesine neden olabilecek çeşitli durumlar bulunmaktadır. İşte, yetim aylığının kesilmesine yol açan başlıca sebepler:

  1. Çocukların Büyümesi: Yetim aylığı, genellikle çocukların belirli bir yaşa kadar (genellikle 18 yaş) ödenmektedir. Bu yaş sınırının aşılması durumunda, çocuk için bağlanan aylık kesilecektir.

  2. Evlilik Durumu: Yetim aylığı, dul eşe ödenirken, eşin yeniden evlenmesi durumunda kesilir. Bu durum, devletin sağladığı yardımların yeniden değerlendirilmesine yol açar.

  3. Gelir Durumu: Eğer yetim aylığı alan kişinin, belirli bir gelir seviyesini aşması durumunda, aylık kesilebilir. Bu, devletin sosyal yardımları adil bir şekilde dağıtma politikası gereğidir.

  4. Ölüm: Aylığı alan kişinin vefatı, doğal olarak aylığın kesilmesine neden olur.

  5. Sosyal Güvenlik Kurumları ile İlgili Durumlar: Bazen, sosyal güvenlik kurumları tarafından yapılan denetimler sonucunda, yanlış beyan veya eksik bilgi verilmesi durumunda da yetim aylığı kesilebilir.Çocukların veya ailelerinin diğer sosyal yardımları almaları durumunda yetim aylığı kesilir. Örneğin; ailelerin sosyal yardım, muhtaç asker ailesi maaşı, dul ve yetim kadınlarla ilgili maaşlar gibi diğer yardımları alması durumunda yetim aylığı kesilir.

Yetim aylığı ne zaman kesilir? İşte bilmeniz gerekenler! - 2. Resim

KIZ YETİMİN AYLIĞI HANGİ DURUMDA KESİLİR?

Kız yetimin aylığının kesilmesi ilk olarak, kız yetimin evlenmesi halinde gerçekleşebilir. Evlenme, kızın resmi nikahla başka bir kişiyle birlikte yaşamaya başlaması anlamına gelir. İkinci olarak ise kız yetimin 18 yaşını doldurması halinde aylık kesilir. Yani, kız çocuk 18 yaşına girdiğinde artık resmi olarak ergin sayılır ve yasal haklarına sahip olur. Bu nedenle devlet yardımının kesilmesi de kaçınılmazdır.Öte yandan kız yetimin aylığı kesilse bile, hükümet tarafından sunulan diğer sosyal yardım programlarından faydalanma imkanı bulunur.

ERKEK YETİMİN AYLIĞI HANGİ DURUMDA KESİLİR?

Erkek yetimin aylığının kesilmesi18 yaşını tamamlaması ile birlikte yürürlüğe girer. Ayrıca erkek yetimin, askerlik görevini yapması halinde de aylık kesilir. Çünkü askerlik görevi, erkek çocuğun ülkesine hizmet etmek amacıyla yapması gereken bir yükümlülük olarak kabul edilir. Bu nedenle askerlik görevinin tamamlanmasıyla birlikte devlet yardımı da kesilir.

Son olarak; erkek yetim çalışmaya başladığı takdirde de yine aylık kesilir. Erkek çocuk, iş hayatına atıldığında artık kendi geçimini sağlayabilecek durumda kabul edilir ve dolayısıyla devlet yardımına ihtiyacı kalmaz.

Yetim aylığı ne zaman kesilir? İşte bilmeniz gerekenler! - 3. Resim

MALUL ÇOCUKLARDA YETİM AYLIĞI HANGİ DURUMLARDA KESİLİR?

Malul çocuklarda yetim aylığının kesilmesi durumu, diğer yetim aylıklarına bakıldığında daha farklı seyredebilir. Bu durumları ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Malul çocukların tedavileri sonrasında sağlıkları düzeldiğinde, yetim aylıkları kesilebilir.
  • Resmi nikahla bir başka kişiyle evlenmeleri halinde, yetim aylıkları kesilir. Bu durumda, çiftin gelirleri birleştirilerek geçimlerini sürdürmeleri beklenir.
  • 18 yaşını doldurduğunda, yasal haklarına sahip olur ve kendi geçimini sağlama sorumluluğunu üstlenir.
  • Yetim aylığına ek olarak başka bir sosyal yardım programından yararlanmaları halinde, yetim aylıkları kesilebilir.
  • Malul çocukların iş hayatına atılmaları halinde, yetim aylıkları kesilir.

Yetim aylığı ne zaman kesilir? İşte bilmeniz gerekenler! - 4. Resim

YETİM AYLIĞININ KESİLDİĞİ NASIL ANLAŞILIR?

Yetim aylığının kesildiğini anlamak için öncelikle çocuğun ve ailesinin durumunu takip etmek gerekir. Yetim aylığı alınıyorsa, bu miktar düzenli aralıklarla bu aylık hesaba yatırılır. Hesaba yatan paranın miktarı da sabittir ve her ay aynı miktarda para yatar. Fakat bu süreç dışında gelişen bir gecikme varsa bu durum, yetim aylığının kesildiği anlamına gelir.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...