Yetim aylığı hangi durumlarda kesilir?

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Yetim aylığı hangi durumlarda kesilir?

Ekonomi Haberleri

Yetim aylığı öle kişinin çocuklarına ve eşi için bağlanan maaşa denir. Ölen kişini emekli maaşı belirli bir nedenle aileye bağlanır ve paylaştırılır. Peki, Yetim aylığı hangi durumlarda kesilir? İşte konuyla ilgili tüm detaylar…

Yetim aylığının kesildiği durumlar arasında genellikle bahsi geçen çocukların ilgili şartları taşımıyor olması gelir. Ancak yetim aylığı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ödenir ve belirli şartları taşıyan çocuklar tarafından direkt olarak alınabilir. Yine de yetim aylığının sürekli olarak ödenmesi için birtakım koşulların yerine getirilmesi gerekir. Bunları ise şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Yaş Sınırına Ulaşılması

Yetim aylığı, çocukların belirli bir yaş sınırına kadar ödenir. Bu yaş sınırı, 18 yaşını tamamlamış olmakla birlikte lise veya dengi okulu bitirdiği takdirde 20 yaşına kadar devam eder. Ancak, üniversite eğitimi gören çocuklar için bu yaş sınırı 25'e kadar uzatılabilir. Bu nedenle, çocuklar belirtilen yaş sınırlarına ulaştıklarında yetim aylığı kesilir.

  • Gelir Düzeyinin Yüksek Olması

Yetim aylığı, belirli bir gelir sınırının altında kalan ailelerin çocuklarına ödenir. Bu yüzden çocukların veya ailelerinin gelir düzeyinin yüksek olması durumunda yetim aylığı kesilir.

  • Evlenme veya Emeklilik Durumu

Çocukların evlenmesi veya emekli olması durumunda yetim aylığı kesilir. Ancak engelli olan çocuklar için bu durum farklılık gösterebilir.

  • SGK'ya Bildirim Yapılmaması

Yetim aylığı almak için SGK'ya başvuru yapılması gerekir. Fakat ailelerin SGK'ya bildirim yapmaması veya yanlış bilgi vermesi durumunda da yine yetim aylığı kesilir.

  • Diğer Sosyal Yardımların Alınması

Çocukların veya ailelerinin diğer sosyal yardımları almaları durumunda yetim aylığı kesilir. Örneğin; ailelerin sosyal yardım, muhtaç asker ailesi maaşı, dul ve yetim kadınlarla ilgili maaşlar gibi diğer yardımları alması durumunda yetim aylığı kesilir.

Yetim aylığı hangi durumlarda kesilir?

KIZ YETİMİN AYLIĞI HANGİ DURUMDA KESİLİR?

Kız yetimin aylığının kesilmesi ilk olarak, kız yetimin evlenmesi halinde gerçekleşebilir. Evlenme, kızın resmi nikahla başka bir kişiyle birlikte yaşamaya başlaması anlamına gelir. İkinci olarak ise kız yetimin 18 yaşını doldurması halinde aylık kesilir. Yani, kız çocuk 18 yaşına girdiğinde artık resmi olarak ergin sayılır ve yasal haklarına sahip olur. Bu nedenle devlet yardımının kesilmesi de kaçınılmazdır.Öte yandan kız yetimin aylığı kesilse bile, hükümet tarafından sunulan diğer sosyal yardım programlarından faydalanma imkanı bulunur.

ERKEK YETİMİN AYLIĞI HANGİ DURUMDA KESİLİR?

Erkek yetimin aylığının kesilmesi18 yaşını tamamlaması ile birlikte yürürlüğe girer. Ayrıca erkek yetimin, askerlik görevini yapması halinde de aylık kesilir. Çünkü askerlik görevi, erkek çocuğun ülkesine hizmet etmek amacıyla yapması gereken bir yükümlülük olarak kabul edilir. Bu nedenle askerlik görevinin tamamlanmasıyla birlikte devlet yardımı da kesilir.

Son olarak; erkek yetim çalışmaya başladığı takdirde de yine aylık kesilir. Erkek çocuk, iş hayatına atıldığında artık kendi geçimini sağlayabilecek durumda kabul edilir ve dolayısıyla devlet yardımına ihtiyacı kalmaz.

MALUL ÇOCUKLARDA YETİM AYLIĞI HANGİ DURUMLARDA KESİLİR?

Malul çocuklarda yetim aylığının kesilmesi durumu, diğer yetim aylıklarına bakıldığında daha farklı seyredebilir. Bu durumları ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Malul çocukların tedavileri sonrasında sağlıkları düzeldiğinde, yetim aylıkları kesilebilir.
  • Resmi nikahla bir başka kişiyle evlenmeleri halinde, yetim aylıkları kesilir. Bu durumda, çiftin gelirleri birleştirilerek geçimlerini sürdürmeleri beklenir.
  • 18 yaşını doldurduğunda, yasal haklarına sahip olur ve kendi geçimini sağlama sorumluluğunu üstlenir.
  • Yetim aylığına ek olarak başka bir sosyal yardım programından yararlanmaları halinde, yetim aylıkları kesilebilir.
  • Malul çocukların iş hayatına atılmaları halinde, yetim aylıkları kesilir.

YETİM AYLIĞININ KESİLDİĞİ NASIL ANLAŞILIR?

Yetim aylığının kesildiğini anlamak için öncelikle çocuğun ve ailesinin durumunu takip etmek gerekir. Yetim aylığı alınıyorsa, bu miktar düzenli aralıklarla bu aylık hesaba yatırılır. Hesaba yatan paranın miktarı da sabittir ve her ay aynı miktarda para yatar. Fakat bu süreç dışında gelişen bir gecikme varsa bu durum, yetim aylığının kesildiği anlamına gelir.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...