‘Yeşil Mutabakat’a uyumda ihtiyaçlar belirleniyor

‘Yeşil Mutabakat’a uyumda ihtiyaçlar belirleniyor

EKONOMİ Haberleri

Yeşil kalkınma hedefine ulaşmak için demir-çelik, alüminyum, çimento, plastikler, kimyasallar ve gübre pilot sektörler olarak belirlendi. Bu sektörlerde ‘Yeşil Mutabakat’ın getireceği kanuni zorunluluklara dair ihtiyaçlar tespit edilecek.

HABER MERKEZİ | ANKARA

Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın getireceği kanuni zorunluluklara dair teknolojik ihtiyaçların belirlenmesi amacıyla altı pilot sektör belirlendi. Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması çerçevesinde 2053 yılı için net sıfır emisyon ve yeşil kalkınma hedefine ulaşmak için adımlar atılmaya başladı. Edinilen bilgilere göre Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TÜBİTAK’ın sorumluluğunda, demir-çelik, alüminyum, çimento, plastikler, kimyasallar ve gübre olmak üzere altı sektörle ‘Yeşil Büyüme Teknoloji Yol Haritası’ çalışması yapılacak. Seçilen pilot sektörlerde iklim değişikliği ile mücadele, uyum ve ‘Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın getireceği kanuni zorunluluklara dair teknolojik ihtiyaçlar belirlenecek. Böylelikle sektörlerin yeşil büyümeye ilişkin teknolojik ihtiyaçları ortaya konularak, bunların giderilmesiyle ilgili AR-GE ve yenilik destek alanları oluşturulacak. Yeşil büyüme kapsamında, kritik üretim teknolojilerine geçiş süreçlerinin yenilikçi süreçlerle değiştirilmesi, girdilerin ve çıktıların temiz ve yeşil hâle getirilmesini sağlayacak ihtiyaçlar ve çözüm önerileri altı pilot sektörün temsilcileri ile masaya yatırılacak. ‘Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın getireceği kanuni düzenlemeler dolayısıyla dış ticaretinin etkilenmemesi, uzun vadede ise Türkiye’nin 2053 net sıfır hedeflerine ulaşabilmesi amacıyla sektör temsilcilerinin teknolojik ihtiyaçları ve önerdikleri çözümler, AR-GE ve yenilik, yatırım, üretim, dış ticaret ve benzeri destek ve teşviklerinde önceliklendirilecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...