Yerli ve milli projeler kesintisiz devam edecek

- Güncelleme:
Yerli ve milli projeler kesintisiz devam edecek

Ekonomi Haberleri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni kabineyi kurması ile birlikte dev projeler istikrarlı şekilde kaldığı yerden devam edecek. Kanal İstanbul’da yatırımcı korkmayacak, Akkuyu iptal olmayacak, Karadeniz’de faz-2 çalışmalarına geçilecek. Muhalefet İHA ve SİHA’lara da dokunamayacak.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Yerli ve millî projeler seçim öncesi kara propaganda ve algı çalışmalarının hedefi olmuştu. “Togg yok, araçlar İtalya’dan getiriliyor” diyenden tutun da “SİHA’lar maket”, “Karadeniz’de gaz çıktığına inanıyor musunuz?” diyene kadar akla hayale gelmeyen iddialar ortaya atıldı.

Kara propaganda faaliyetleri sandıkta alıcı bulmazken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni kabineyi kurması ile birlikte dev projeler istikrarlı şekilde kaldığı yerden devam edecek. Türkiye’nin enerji, ulaştırma ve haberleşme gibi kritik alanlarda yürüttüğü projelerde hiçbir kesinti olmayacak. 

KANAL İSTANBUL HIZLANACAK

Çalışmaların devam edeceği dev projelerin başında Kanal İstanbul geliyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Kanal İstanbul ihalesini kimse almayacak. Eğer ihaleyi alan olursa çok ağır bedeller ödeyecek” diyerek yatırımcıyı tehdit ettiği projede, istikrarlı yönetimle yatırımcının önü açılmış olacak. İstanbul’un Avrupa Yakası’nda Karadeniz’den Marmara Denizi’ne uzanacak şekilde tasarlanan bir su yolu projesi olan Kanal İstanbul’un, Boğaz’da günümüzde 50 bin bandında seyreden mevcut gemi trafiğinin 80 binlere çıkacağı baz alınarak, Marmara Denizi’ne geçişinin hızlı, güvenli ve ekonomik olarak sağlanması ve Boğaz’daki risklerin en aza indirmesi planlanıyor.

AKKUYU’DA ÇALIŞMALAR SÜRECEK

Muhalefetin bitirmekle tehdit ettiği projelerden biri de Akkuyu Nükleer Güç Santraliydi. Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacak projeyle ilgili olarak, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca “Akkuyu ve Sinop Nükleer Enerji Santrallerini uluslararası yükümlülükler dâhilinde iptal edeceğiz” demişti. Türkiye’nin ilk nükleer santrali Akkuyu NGS, ilk yakıtın gelmesiyle ‘nükleer tesis’ statüsüne kavuştu. Akkuyu’da ilk elektrik üretimi, 2024 başında başlayacak.

KARADENİZ’DE İKİNCİ FAZ

Muhalefetin, doğalgaz bulunduğuna inanmadığı Karadeniz’de de mevcut proje devam edecek. 710 milyar metreküp kapasiteli yerli gazın karaya getirilmeye başlamasıyla Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi çerçevesinde ilk faz çalışmaları tamamlanmıştı. Projenin ilk fazında günlük 10 milyon metreküp gaz üretilmesi planlanıyor. Bu oran ikinci fazla 40 milyon metreküp düzeyine çıkarılması hedefleniyor. İkinci faz çalışmalarının da üç yıl içinde tamamlanması bekleniyor.  

GABAR’DA PETROL ÜRETİMİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in, muhalefete yönelik olarak “Bunlardan korkulur. Petrol kuyularımıza beton bile atabilirler” diyerek dikkat çektiği petrol çalışmaları da kesintisiz sürüyor. Geçtiğimiz aralık ayında Şırnak’taki Gabar Dağı’nda keşfedilen 150 milyon varillik net petrol rezervinin keşfedildiği Şehit Esma Çevik Sahası’nda rezerv değerinin yaklaşık 12 milyar dolar olduğunu açıklanmıştı. O bölgede günlük 9-10 bin varil üretim devam ediyor. Son olarak, Şehit Esma Çevik Sahası’nda ‘Artezyen’ denen su kuyusundan çok yoğun petrol çıktığı açıklanmıştı. Son kuyunun, mevcut kuyuların yaklaşık 10 katı büyüklüğünde olduğu değerlendiriliyor.

Yerli ve milli projeler kesintisiz devam edecek

İHA VE SİHA’LAR GÖKLERDE KALACAK

DEVA Partisi lideri Ali Babacan’ın “Dokunacağız” dediği ve gözdağı verdiği İHA ve SİHA projeleri de kesintisiz devam eden projeler arasında. Türkiye’nin havadaki insansız operasyonel gücü hâline gelen cihazlar; Fırat Kalkanı Harekâtı, Zeytin Dalı Harekâtı, Pençe, Kıran ve Barış Pınarı Harekâtları başta olmak üzere terörle mücadele operasyonlarında aktif olarak görev aldı. İHA ve SİHA’ların sınır güvenliğindeki rolü de hâlen devam ediyor.

Yerli ve milli projeler kesintisiz devam edecek

KAAN, F-16’LARIN YERİNİ ALACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın millî muharip uçağının adının “KAAN” olduğunu açıklamasının ardından, KAAN’ın seri üretime geçebilmesi için yapılan testler de hız kazanacak. TUSAŞ tarafından geliştirilen çift motorlu beşinci nesil jet muharip uçağının, ilk etapta Türk Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan eski F-4 ve F-16 uçaklarının yerini alması bekleniyor.

Yerli ve milli projeler kesintisiz devam edecek

KIZILELMA’DA SERİ ÜRETİM HAZIRLIĞI

Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma ile ilgili çalışmalar da devam edecek. Kızılelma, ilk uçuşunu geçtiğimiz aralık ayında gerçekleştirmişti. Uçağın, 2024 yılında seri üretime geçmesi hedefleniyor.

Yerli ve milli projeler kesintisiz devam edecek

YENİ ALTAY TANKI TESTTE

Yeni Altay tankı, 23 Nisan’da testler için TSK’ya teslim edilmişti. Tank, seri üretim öncesinde yaklaşık 6 bin testten geçecek. Testlerin ardından, 2025 yılında tankın seri üretime başlaması planlanıyor. Türkiye’de geliştirilen 3+ nesil ana muharebe tankı Altay, birçok özelliğiyle de öne çıkıyor. Tankta AKKOR Aktif Koruma Sistemi bulunuyor. Tank Lazer Uyarı Sistemi tarafından algılanan bir tehdidin bilgisi aynı anda Atış Kontrol Sistemi, Uzaktan Komutalı Silah Sistemi, Komuta Kontrol Sistemi, Aktif Koruma Sistemi’ne iletilebiliyor.

UYDU VE HABERLEŞME PROJELERİ TAM GAZ

Uydu ve haberleşme sistemleriyle ilgili çalışmalar da kesintiye uğramayacak. TÜRKSAT 5A 8 Ocak 2021’de, TÜRKSAT 5B de 19 Aralık 2021’de uzaya gönderilmişti. Türkiye’nin “ilk yerli haberleşme uydusu” olacak TÜRKSAT 6A’nın ise 2024’ün başında uzaya fırlatılması planlanıyor. TÜRKSAT 6A tamamlandığında Türkiye, haberleşme uydusu üretebilen 10 ülkeden biri olacak.
5G teknolojisinin test uygulaması, geçen yıl İstanbul Havalimanı’nda başlatılmıştı. 5G’yle ilgili ihale de 2023 içinde yapılacak. 5G ihalesinden sonraki süreçte de 5G teknolojisi kademeli olarak Türkiye geneline yayılacak. Bu arada, 5G için kullanılacak yerli yazılım ve donanımlara dair çalışmalar da devam edecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...