Yerli ray ile ilk sefer: Ankara'dan yola çıkan tren yolcuları Sivas'a ulaştı
Hızlı tren hattında ilk defa yerli ray kullanılırken iki şehir arasında demir yolu ile 12 saat olan seyahat süresi 2 saate indi. Hızlı tren Sivas ile sınırlı kalmayacak, Erzincan’dan yeni hatlarla doğuya ilerleyecek.
EMRAH ÖZCAN'IN HABERİ - Bir rüya daha gerçek oldu. Ankara-Sivas hızlı tren seferleri başladı. Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı’ndan kalkan ilk tren Kırıkkale, Yozgat’ın ardından ilk yolcularını Sivas’a ulaştırdı. Hızlı trenin ilk seferine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ve Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan katıldı.
TÜRKİYE, YHT İLE 2009'DA TANIŞTI
Türkiye, yüksek hızlı tren teknolojisiyle 2009 yılında Ankara-Eskişehir Hattı’nın işletmeye alınması ile tanıştı. Daha sonra bu hattı, 2011 yılında Ankara-Konya, 2013 yılında Eskişehir-Konya, 2014 yılında Ankara-İstanbul ve Konya- İstanbul hatlarının devreye alınması takip etti. Son olarak 2022 yılı Ocak ayında Konya-Karaman Hattı da hizmete sunuldu. Ankara-Sivas Hızlı Tren Hattında da ilk sefer dün gerçekleştirdi.
Üç ili doğrudan ilgilendiren Ankara-Sivas Hızlı Tren Hattı, Kırıkkale, Yozgat ve Sivas’taki 1,4 milyon vatandaşı seyahat imkânı sunuyor. 405 kilometrelik hatta Elmadağ, Kırıkkale, Yerköy, Yozgat, Sorgun, Akdağmadeni, Yıldızeli ve Sivas olmak üzere 8 istasyon bulunuyor. Hat ile Ankara-Sivas kesimindeki mesafe 603 kilometreden 405 kilometreye düştü. 12 saat olan demir yoluyla seyahat süresi 2 saate, Ankara-Yozgat kesiminde 1 saate indi.
İLK DEFA YERLİ RAY KULLANILDI
Ankara-Sivas Hızlı Tren Hattı’nda 66 kilometrelik 49 tünel, 27 kilometre uzunluğunda 49 viyadük yer alıyor. Projenin en uzun tüneli 5 bin 125 metre ile Akdağmadeni bölgesinde, en uzun demir yolu viyadüğü de 2 bin 220 metre ile Çerikli-Kırıkkale’de inşa edildi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu “Türkiye’nin en yüksek ayağa sahip demir yolu viyadüğünü 89 metre yükseklikle Elmadağ’da inşa ettik. Hızlı tren hattında ilk defa yerli ray kullanarak toplam 1.676 kilometre ray serimi yaptık. 138 kilometre beton yol ile tünellerde ilk balastsız yol yani beton yol uygulaması gerçekleştirdik. Proje kapsamında, Sivas’ta yerli ve millî buz önleme ve buz çözme tesisi yaptık” dedi.
Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan da hattın Sivas ile sınırlı kalmayacağını belirterek “Erzincan’a, Trabzon’a kadar gitmesi, Çorum’un da Samsun’a kadar hızlı trenle bağlanmasını dört gözle bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
"ŞEHRE EKONOMİK KATKI SAĞLAR"
Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren hattının açılmasıyla birlikte kentin ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda ilerleme kaydedeceğini söyledi. Bilgin, yüksek hızlı trenin şehre vizyon katacağını ifade ederek “Cumhuriyet döneminde Sivas çok büyük yatırımlar aldı ama inanıyoruz ki yüksek hızlı tren gibi şehre vizyon katacak, şehrimizi Ankara’ya İstanbul’a Anadolu’ya Konya’ya Eskişehir’e Bursa’ya daha da yakınlaştıracak bu proje Sivas açısından çok çok önemli bir eşiği aşmış olacağız" dedi.
"Özellikle Demirağ’a organize sanayi bölgesinin Cumhurbaşkanı’mızın yayınladığı kararname ile cazibe merkezi olmasıyla birlikte müthiş bir yatırımcı talebi var" diyen Bilgin, "Şu anda OSB’nin yüzde 75’ini tasdik ettik. 25 bin istihdam garantisiyle fabrikaların yapımı devam ediyor. Ulaşımın rahatlatılmasıyla birlikte özellikle Demirağ’a organize sanayi bölgesinde mevcut ve Sivas Organize Sanayi Bölgesi ve iki ilçemizde bulunan OSB’lerle birlikte Sivas yatırım üssü olma yolunda ivme kazanacak" ifadelerini kullandı.