Yerel yönetim ve ekonomiye güven hızlı yükseldi: Türkiye dünyada yıldızlaşıyor

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Yerel yönetim ve ekonomiye güven hızlı yükseldi: Türkiye dünyada yıldızlaşıyor
Ekonomi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Dünyadan yatırım ilgisinin arttığını, Türkiye’nin yıldızlaştığını söyleyen Orka Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, 82 ülke ile görüşmelerinde bu ilgi ve güven artışını gözlemlediklerini söyledi. Orakçıoğlu, Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin de elzem olduğunu dile getirdi.

CANAN ERASLAN'IN HABERİ - Dünyada ayak basmadık ülke bırakmayan ihracatçılarımız, ürün satışının yanı sıra ülke imajına da büyük katkı sağlıyor. Özellikle dünyanınçeşitli ülkelerinde mağazalar açarak marka algısını güçlendiren “Made in Türkiye” markasını büyüten ihracatçılarımızdan ORKA’nın Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, dünyada Türkiye algısının hızla yükseldiğini, ekonomik güvenin arttığını ifade etti.

Dünyanın 82 ülkesinde 400’den fazla Damat mağazasıyla faaliyet gösteren İtalya ve İspanya gibi hazır giyimde söz sahibi olan ülkelere Türk tasarımını götürdüklerini söyleyen Orakçıoğlu, İtalya ve Polonya’ya lojistik merkezleri kurduklarını, yurt dışındaki görüşmelerinde ise Türkiye imajının çok yükseldiğini ifade etti.

Yakında Londra, Kahire, Kamerun ve Dağıstan’da da mağaza açacaklarını dile getiren Orakçıoğlu “Yatırımcıda önemli likidite var. Türkiye’ye ilgileri artmaya başladılar. Dünyanın her yerinde Türkiye’nin yıldızlaştığını görebiliyoruz. Ekonomi politikası destek görüyor. Cumhurbaşkanı’mızın OVP’nin arkasında olduğunu açıklaması da çok önemliydi. Hazine ve Maliye Bakanı’mız Mehmet Şimşek’in yatırım turu meyvesini verecektir” diye konuştu.

Geçmişte Türk hazır giyimciler olarak İtalyan modacılardan randevu almakta dahi zorlandıklarını söyleyen Süleyman Orakçıoğlu, şimdi ise kendilerinin İtalyan modacıları beklettiklerini söyledi.

GÜMRÜK BİRLİĞİ SIKINTI OLUYOR

İmzalandığı dönemde Türkiye’nin Avrupa’ya açılımı için fırsat olan Gümrük Birliği anlaşması ise ihracatçının en büyük sorunu olarak gündemde. Orakçıoğlu “Gümrük Birliği dezavantaj olmaya başladı. Mutlaka gözden geçirilmeli. Çünkü 76 ülkenin tamamı bize gümrüksüz mal satıyor ama biz bunların 52’sine satamıyoruz. Mutlaka güncellenmeli. Ticaret Bakanı’mız büyük gayret sarf ediyor. İçişleri Bakanı’mız da bu konunun üzerine gidiyor. Engeller çok büyük. Tek başına Ticaret Bakanlığının çözeceği problem değil” dedi.

TEK BAŞINA 50 MİLYON DOLAR

Orka olarak hazır giyim ihracatının 50 milyon dolar olduğunu, dolar bazında yüzde 40 büyüme sağladıklarını, bunun zor bir iş olduğunu belirten Orakçıoğlu, bir problemin de yüksek vergiler olduğunu dile getirdi. Pamukluda yüzde
16, polyesterde yüzde 32 vergi olduğunu, bunedenle yatırımcının yönünü Mısır’a çevirdiğini, depremde Türkiye’ye yönelen üretim avantajının da kaybolmaya başladığını bildirdi.

İHRACAT TAAHÜTLÜ YATIRIM DESTEĞİ GEREK

Türkiye’nin ihracat hedefl erine ulaşması için desteklerin devamının gerektiğini söyleyen Orakçıoğlu “İhracatçıya destek şart. Ancak bu destek ihracat taahhütlü olarak verilmeli. Yatırımımızı ihracat bağlantısıyla fi nanse ettiğimizi söyleyebilirim” dedi

100. YILDA 100 MİLYON TL YATIRIM

Bulunduğu ülke sayısı ile mağazalarını artıran ORKA, yatırımını da artırıyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılına yakışan bir performansla yoluna devam etme kararlılığını ifade eden Orakçıoğlu Damat Tween ve D’S Damat markalarıyla 5 kıtada Türk bayrağını dalgalandırdıklarını söyledi. 100. yılda 100 milyon TL yatırım kararı aldıklarını, bu tutarda yatırımla kurdukları ikinci fabrikayı 2005’te yaptıklarını, 3. fabrika için de projeksiyonu gerçekleştirdiklerini belirten Orakçıoğlu, bu fabrikada 450 kişinin çalışacağını ifade etti. Orakçıoğlu, Orka olarak 50 milyon dolar ihracat hedefi ni gerçekleştirmenin yanı sıra,Avrupa’nın en yüksek teknoloji ile donatılan üretim tesisi Giteks’in yanı sıra 3 ayrı şirketin ‘Altın ödül’ aldığını, markaları sayesinde ihracat kilogram değerini 40-80 dolara çıkardıklarını söyledi. Türkiye’nin ortalamaihracat kilogram değeri ise 1,5 dolar seviyesinde.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...