Yeni nesil yolda: Ford Transit

Yeni nesil yolda: Ford Transit

Ekonomi Haberleri

Ford Otosan 12. defa Türkiye otomotiv sektörü lideri oldu ve ticari araç ihracatının yüzde 61'ini gerçekleştirdi.

Pazara sunulduğu 1965 yılından günümüze, Kuzey Amerika'dan Avustralya'ya 7 milyondan adetten fazla satılan Ford Transit'in, küresel pazar için Ford Otosan Kocaeli tesislerinde üretilen 7'nci nesli tanıtıldı. Van, minibüs, tek ve çift kabinli kamyonet olmak üzere 4 farklı karoser seçeneği ile sunulan Yeni Transit'in Kamyonet versiyonu 55.500 TL, Van versiyonu 59.800 TL ve Minibüs versiyonu 75.000 TL'den başlayan fiyatlarla Mart 2014'ten itibaren Ford bayilerinde müşterileri ile buluşacak. Önden çekişli, arkadan itişli veya dört tekerden çekişli olarak üretilen Yeni Transit; 125, 135 ve 155 PS'lik 3 motor seçeneği ile Avrupa'da sadece Ford Otosan tarafından üretilecek, 106 ülkeye ihraç edilecek. Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün; "Ford Otosan olarak 2013 yılında gerçekleştirdiğimiz 114 bin araç satışımız ile toplam pazarda aralıksız 12'nci kez Türkiye otomotiv sektörünün lideri olduk" dedi.Haydar Yenigün, 2013 yılı verilerine yönelik olarak Ford Otosan performansının yüksek olduğunu dile getirerek rakamları şu şekilde açıkladı: "2013 toplam satış rakamımız 341 bin adet olarak gerçekleşti. Kocaeli ve İnönü fabrikalarımızda 281 bin adet araç ürettik ve dünya pazarlarına göndererek Türkiye ticari araç ihracatının yüzde 61'ini gerçekleştirdik. 227 bin ihracat adedi ile 3.8 milyar Dolar'lık ihracat geliri elde ettik. Pazar paylarına da değinen Yenigün: "Hafif ve orta ticari araçta pazar payımız yüzde 26.3 olarak gerçekleşti" dedi.

2014 beklentileri ve hedefleri
Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün "2014 yılında Türkiye otomotiv toplam pazarında 633 bin adet satış gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Ford Otosan olarak bu dönüşüm yılında hedefimiz 83 bin adetlik bir satış, 195 bin adetlik ihracat hedefine ulaşmaktır. Üretim hedefimiz ise 237 bin adettir. 2011'de başladığımız yatırımlara bu yıl da devam ederek 435 milyon dolara ulaşabileceğimizi öngörüyoruz" dedi.


nbsp;Yeni nesil yolda: Ford Transit
Biz dizelciyiz, Avrupa benzinci
Türkiye, 2013'te toplam 8,9 milyar dolarlık ithalata karşılık, 6,8 milyar dolar tutarında otomobil ihraç etti. İthalatın hem miktar hem de tutar olarak yüzde 60'ını dizel, yüzde 40'ını benzinli otomobiller oluşturdu. İhraç edilen otomobillerde ise tam tersi bir tablo ortaya çıktı. Ağırlıklı olarak Avrupa'ya ihracat yapan Türkiye'nin sattığı 10 araçtan 6'sının, benzinli motora sahip olduğu görüldü.
Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) ve dış ticaret rakamlarına göre, Türkiye, 2013'ün tamamında 8,9 milyar dolarlık ithalata karşılık, 6,8 milyar dolarlık binek otomobil ihraç etti.
İthalatta ve yurt içi satışlarda dizel otomobiller ön plana çıkarken, ihracat rakamlarında benzinli otomobillerin ağırlığı dikkati çekti. Türkiye'nin 2013'teki toplam otomobil ithalatının hem miktar hem de tutar olarak yüzde 60'ını dizel, yüzde 40'ını ise benzinli otomobiller oluşturdu. Buna göre, geçen yılın tamamında 5,5 milyar dolarlık dizel, 3,4 milyar dolarlık da benzinli otomobil ithal edildi. Rakamlar adet bazında değerlendirildiğinde de sonuç değişmedi. 2013'te Türkiye'ye gelen toplam 547 bin otomobilin yaklaşık 331 bini dizel, 216 bini benzinli oldu.

nbsp;Yeni nesil yolda: Ford Transit
TÜRKİYE'YE ÖZEL DİZEL OTOMATİK
Skoda tarafından 4 yıl önce piyasaya sunulan ve markanın ilk SUV modeli olan Yeti, kapsamlı bir yenilenme sürecinin ardından Türkiye pazarına da sunuldu. Yenilenen Yeti, Türkiye pazarının beklentileri doğrultusunda sadece "Outdoor" versiyonuyla ve 51.900 TL'den başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor.
Yüce Auto Skoda Genel Müdürü Tolga Senyücel, Skoda markasının Türkiye'den beklentilerinin çok yüksek olduğunu, bu nedenle Türk tüketicisinin beğenilerine uygun çözümler geliştirdiğine dikkat çekerek, "Bu amaçla 1.6 litre 105 beygirlik dizel motor ve DSG otomatik şanzımanlı Yeti, Türkiye pazarına uygun olarak geliştirildi. Türkiye'deki tüketicilerin kullanım alışkanlıkları dikkate alınıp, özel yatırım yapılarak üretim planına dahil edildi." dedi ve bu yıllık satış hedeflerini 2500 olarak belirtti.

RENAULT TASARRUFTA nbsp;
F1 şampiyonu Renault, daha yoğun bir sürüş keyfi sunmak için, seri üretim araçların motorlarının enerji tasarrufunu sürekli olarak geliştirme konusundaki deneyimini kullanıyor. Firmanın downsizing stratejisinin en son ürünü Energy dCi 160 Twin Turbo, çift turbo ilk 1.6 dizel motor. Bu 1.598cc motor 160bg ve 380Nm cömert bir tork seviyesi sunuyor. Bu değerler motoru, performans açısından 2 litre motorlar arasına yerleştiriyor. %25 tüketim ve CO2tasarrufu, 1.6litre bir motor için bir ilk.
nbsp;Yeni nesil yolda: Ford Transit
BMW i8 LAZERLE AYDINLATIYOR
Elektrikli otomobil kavramına yepyeni bir bakış açısı getiren BMW i markasının İ8 modeli, dünyanın lazer aydınlatma teknolojisine sahip olarak seri üretimine başlanan ilk otomobil ünvanına sahip oldu. İlk olarak 2011 yılında Uluslararası Frankfurt Otomobil Fuarı'nda sunulan lazer aydınlatma teknolojisini öncelikle BMW i8 modelinde hayata geçiren BMW Group, bu teknolojiyi 2014 yılının sonbaharından itibaren tüm seri üretim modellerinde kademeli olarak kullanmaya başlayacak. Standart olarak yüksek yoğunluklu, enerjiyi verimli bir şekilde kullanan tümüyle LED farlarla üretilen BMW i8'in uzun far mesafesi, opsiyonel olarak sunulan lazer teknolojisiyle 600 metreye ulaşıyor.

nbsp;Yeni nesil yolda: Ford Transit
HYUNDAI ASSAN YÜKSELİŞTE nbsp;
Türkiye'de ürettiği i10 ve i20 modelleriyle Hyundai Assan, üretim ve ihracat rakamlarıyla istikrarlı yükselişini sürdürüyor. Geçtiğimiz yıl 200 bin adede çıkarılan kapasitenin ardından üretim rakamlarını ikiye katlayan Hyundai Assan, geçtiğimiz Ocak ayında toplam 14 bin 120 adet binek araç üretti ve bu rakamla birlikte Türkiye'de en çok binek otomobil üretimi yapan ikinci marka oldu.
Hyundai Assan İzmit Fabrikası'nda üretilen Yeni i10 ve i20 modelleri, 30'dan fazla Avrupa ülkesine ihraç ediliyor. Son yıllarda ekonomik krizlere bağlı daralmaya rağmen, üretim ve ihracat rakamlarını artırarak zirveye yükselen Hyundai Assan, Ocak ayında üretimin yüzde 87'lik bölümü olan 12 bin 425 adet aracı ihraç ederek, 2002 yılında başladığı ilk ihracattan bu yana en yüksek Ocak ayı rakamına ulaştı.
Hyundai, İzmit ve Çek Cumhuriyeti'ndeki fabrikalarıyla birlikte Avrupa için yıllık olarak toplam 500 bin adet üretim gerçekleştirirken, 2014 yılında yüzde 3.5 pazar payı hedefliyor.

Honda akademi
Honda eğitim birimini ayrı bir kimliğe büründürmek isteyen Honda Türkiye, mevcut ve gelecekte ortaya çıkacak eğitim ihtiyacı için Honda Akademi'nin açılışını gerçekleştirdi. Honda Türkiye CEO'su Hideto Yamasaki, Honda Akademi açılış kurdelesini, Honda'nın geleceği Şişli Endüstri Meslek Lisesi öğrencileriyle birlikte kesti.

nbsp;Yeni nesil yolda: Ford Transit
HAFTANIN OTOMOBİLİ
PEUGEOT 3008
Fiyatı: 77.400 TL'den başlıyor

ARTILARI
gt; Tasarımı ve özellikle de iç ergonomisi çok başarılı. Hem yerden yüksekte ve büyük bir aracın hem de spor ve yere yakın bir otomobilin keyfini birlikte hissedebiliyorsunuz. Tasarım olarak genç ve keyifli bir otomobil. Yerden yüksek olmasına karşın yüksek süratlerde çok ses almıyor. Türkiye'de satılan 1.6 litre dizel motoru tatmin edici ve keyifli bir motor. Yakıt tüketimindeki ekonomisi de 3008'in artılarından. nbsp;

EKSİLERİ
gt; Şanzımanı genel imajına ve başarılı performansına göre en zayıf kalan yeri. Ani vites düşüşlerinde veya hızlanmalarda tepkisi biraz geç ve ani oluyor otomatik şanzımanın. Düz şanzıman daha iyi fakat güçlü büyük bir otomobilin içinde hissettiğim 3008'de daha net geçişleri olan, daha sportif bir şanzıman beklentim var.

Teknik özellikleri
gt; 1.6 litre dizel (115 bg) düz vites ve otomatik vites
gt; nbsp; gt; Mazda CX-5, Nissan Qashqai, Renault Captur, Citroen C4 Picasso, Volkswagen Tiguan

BURCU ÇETİNKAYA İLE OTOMOBİL SEVDASI
SORULARINIZI, MERAK ETTİKLERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞIN
Artık burcu.cetinkaya@tg.com.tr veya Twitter/bbcetinkaya'ya merak ettiğiniz modelleri, sektörün ileri gelenlerine iletmek istediğiniz soruları yazabilirsiniz.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...