Yeni konutlar her türlü afete dayanıklı olacak

- Güncelleme:
Yeni konutlar her türlü afete dayanıklı olacak

Ekonomi Haberleri

Deprem bölgesinde inşa edilecek yeni konutlara ilişkin çalışmalar devam ederken, deprem konutları sele karşı da dayanıklı olacak. Bölgede yaşanan sel felaketini de dikkate alan yetkililerin, planlamalarını bu çerçevede yürüttüğü belirtildi. Yetkililerin, yeni konutların yapımında sel riskini de risk haritaları üzerinden detaylıca çalıştığı öğrenildi.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Yerleşime açılacak alanlarda, öncelikle, afet risklerinin tespiti yapılıyor. Konutların deprem ve sel gibi afet riski taşıyan bölgelere yapılmaması veya afetlere dayanıklı yapılması için özel çalışma yürütülüyor. Bu arada, yeni yerleşim yerlerinin fay hatlarına uzaklığı da dikkate alınıyor.

Ayrıca, zemin etüdü ve mikro bölgeleme gibi ön çalışmalar devam ederken, bu çalışmaların yapıldığı sağlam zeminlerde kazma vurulmaya başlanıyor. Bu aşamada da sağlamlığı daha önce TOKİ konutlarıyla kanıtlanmış ‘radye temel üzerine tünel kalıp sistemi’ kullanılacağı belirtiliyor. Aynı zamanda mimar olan TBMM Deprem Komisyonu üyesi ve AK Parti Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak, sel baskını olabilecek yerlerde de çalışma yürütüldüğünü söyledi. Bakbak, “Mesela, 80 hanelik bir köy var; 10 hanesi sağlam kalmış, 70 hanesinde hasar var. Bu köyü tamamen taşımayı planlıyorlar ve o 10 konut için de tekrar çalışmalarını sürdürüyorlar. Onların da taşınması için AFAD’la birlikte iş birliği içerisinde süreci yönetiyorlar. Fay hattı olanların tamamıyla ilgili bir çalışma şu anda yürütülüyor. Yani, onların yerinde bırakılmamasıyla ilgili yahut heyelan alabilecek, kaya düşmesi, su baskını olabilecek yerlerde çalışıyorlar” dedi.

İLK ETAPTA 420 BİNİ AŞKIN KONUT YAPILACAK

Depremlerden etkilenen bölgede, hasar tespit çalışmaları büyük ölçüde tamamlandı. Buna göre; Hatay’da 182 bin 872, Kahramanmaraş’ta 72 bin 596, Malatya’da 45 bin 237, Adıyaman’da 44 bin 310, Gaziantep’te 25 bin 618, Diyarbakır’da 15 bin 73, Adana’da 11 bin 132, Osmaniye’de 11 bin 80, Şanlıurfa’da 6.631, Elazığ’da 4.500 ve Kilis’te 1.274 konut yapılması gerektiği belirlendi. Hasar tespitine göre gerekli afet konutu sayısı 420 bin 325 olarak hesaplandı. Ayrıca, hasar tespitlerine göre 10 ilde toplam 143 bin 261 köy evine ihtiyaç duyulduğu belirlendi. Bu kapsamda da şimdiye kadar 7.976 köy evinin yapımı başladı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...