Yeni fay yasası yolda: Fay hatlarına 500 metre limiti geliyor

- Güncelleme:
Yeni fay yasası yolda: Fay hatlarına 500 metre limiti geliyor
Ekonomi Haberleri

Çıkarılacak Fay Yasası’yla; fayların yaşı ve kaç yılda bir deprem ürettiği dikkate alınacak. Fay hattının en az 500 metre yakınına yapı inşa edilmesi yasaklanacak.

EMRAH ÖZCAN'IN HABERİ - Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından çalışmalarına 3 hafta ara veren TBMM, 28 Şubat’ta mesaisine yeniden başlayacak. AK Parti’nin Meclis’in mart ayı boyunca kesintisiz çalışması için TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerle uzlaşmaya çalıştığı öğrenildi.

Edinilen bilgilere göre, AK Parti, 14 Mayıs’ta yapılması beklenen seçimler öncesinde Meclis’in önünde biriken yasa tekliflerinin yanı sıra, deprem gündemiyle girilecek olan seçim sürecine dönük hazırlıkların bir an önce tamamlanması için önümüzdeki ay boyunca yasama faaliyetlerinin sürmesi gerektiğini düşünüyor.

AK Parti kurmayları daha önce, Meclis Genel Kurulun önceliğinin; EYT, kamu alacaklarının yapılandırılmasına ilişkin kanun teklifi ve depreme ilişkin bir Meclis Araştırma Komisyonunun kurulması olduğunu bildirmişti.

Bunun yanı sıra, 7’nci Yargı Paketi’nin de mart ayı içinde önce komisyona ardından da Genel Kurula gelmesi beklenirken, başörtüsüne anayasal güvence getirecek olan anayasa değişikliğinin Genel Kurul’a gelmesi için AK Parti’de önümüzdeki hafta son bir istişare toplantısı yapılacağı öğrenildi.

KAT SINIRLAMASI

Öte yandan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un açıkladığı Fay Yasası’nın da mart ayı içinde Meclis gündemine alınması bekleniyor. Yasa ile ilgili Bakanlık öncülüğünde AFAD hummalı bir çalışma yürütüyor. Alanında uzman bir ekibin üzerinde çalıştığı yasa, dünya literatüründeki örneklerine benzer şekilde hazırlanacak. Radikal kararları içerecek yasada; fayların yaşı, kaç yılda bir deprem ürettiği ve taşıdığı gibi bazı diğer özellikler dikkate alınacak. Fay hattının en az 500 metre yakınına yapı inşa edilmesi yasaklanacak ve kat sınırlaması getirilecek.

SIVILAŞMA VARSA YAPI İZNİ YOK

Jeolog ve jeofizikçiler ile alanında uzman ekipler, inşaatların yapılacağı bölgelerde gerekli her türlü çalışmayı yapacak. Zeminin sıvılaşma tehlikesi varsa hiçbir şekilde yapı izni verilmeyecek. Zemin iyileştirilebiliyorsa iyileştirilecek, aksi takdirde tarla olarak kullanılacak. Sadece sağlam zemini olan alanlara yapı inşa izni verilecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...