'Yaz saati ihracatı olumsuz etkiler'

Düzenleyen:
'Yaz saati ihracatı olumsuz etkiler'

Ekonomi Haberleri

İhracatın büyük bir bölümünü AB ülkelerine yapan hazır giyim sektörü yaz saati uygulaması sebebiyle ticari ilişkilerin zarar görmesinden endişeli

Yaz saati uygulamasının sürekli hale getirilmesi iş dünyasını korkuttu. İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB)Başkanı Hikmet Tanrıverdi, uygulamanın Türkiye’nin hem ticaretine hem de imajına zarar vereceğini belirtti. Türkiye’yi euro bölgesinden uzaklaştıracak her türlü adıma karşı olduklarını vurgulayan Tanrıverdi, “Hazır giyim sektörü için AB ülkeleri hayati önem taşıyor. 2015’te Almanya’ya 3,2, İngiltere’ye 2,2, İspanya’ya 1,7 milyar dolarlık hazır giyim ihracatımız var. AB ülkelerinin toplamını hesaba kattığımızda 13 milyar dolarlık bir rakam söz konusu. Mevcut uygulamada Almanya, İspanya ve Fransa gibi ülkelerle Türkiye arasında bir, İngiltere ile iki saat zaman farkı var. Yaz saati uygulamasının kalıcı hâle getirilmesi halinde fark İngiltere ile üçe, Almanya, Fransa ve İspanya gibi ülkelerle ikiye çıkacak. Çalışma saatlerimizdeki uyumsuzluk makası daha da açılacak, öğleden önceki mesaiyi tamamen kaybedeceğiz. Araya yemek tatili girecek. Biz ancak saat 14.00’den sonra iş görüşmelerine geçebileceğiz. Örneğin İngiltere’den sabah uçağı ile günübirlik Türkiye’ye gelenler 3 saatlik zaman farkı sebebiyle doğru dürüst iş yapmaya fırsat bulamadan ülkelerine dönmek durumunda kalacaklar” diye konuştu.

Uygulamanın ticari sakıncalarının yanı sıra Türkiye’nin imajı açısından da olumsuz yansımaları olacağını vurgulayan Tanrıverdi, “Hâlen GMT (Greenwich Mean Team) +2 diliminde bulunan Türkiye GMT+3 dilimine geçecek. GMT+3 olduğunda Türkiye saat tanımında ve elektronik ortamlarda Orta Doğu ülkesi olarak görünecek. Türkiye Avrupa dışı bir ülke olarak kabul edilecek. Bu görüntü, Avrupa Birliği’ne girmeyi hedefleyen ve bunun için yıllardır büyük emek harcayan Türkiye’nin yararına olmayacak” dedi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...