Yatırımcılar güvendi mayısta satıp gitmedi

Yatırımcılar  güvendi mayısta satıp gitmedi

Ekonomi Haberleri

Seçim öncesinde borsada başlayan ralli, azalan "siyasi risk", düşen "faiz" ve "döviz"den aldığı destekle mayısta da devam etti.

Küresel piyasalar, özellikle de gelişmekte olan ülke borsaları bu sene mayıs dönemini geçmiş yılların aynı ayına göre farklı geçirdi. Portföy yöneticilerinin yaz mevsimi öncesinde satışa geçmesi sebebiyle her yıl mayıs ayında borsalarda ciddi kâr satışları gözlenirdi. Bu hareket, küresel finans literatüründe "Sell in may go away" (Mayısta sat ve tatile git) şeklinde bir "psikolojik indikatöre" dönüşmüştü. Piyasa yapıcı büyük yatırımcılarla beraber küçük ve orta ölçekli yatırımcılar da mayıs başında satışa geçerek, "muhtemel geri çekilmelere karşı" kendilerini korurdu. Borsa İstanbul'da da son 4 sene mayıs ayında düşüşler dikkat çekiyordu. 2010 yılında BIST 100 endeksi yüzde 7.75, 2011'de yüzde 8.9, 2012'de de yüzde 8.2'lik değer kayıplarına sahne oldu. Geçen yıl da 22 Mayıs'ta 93.398'e kadar yükselen borsa, 85.990 puandan o ayı tamamlamıştı. nbsp;
YÜZDE 7.5 PRİM
Tarih bu şekilde işleyince, borsacılar "Acaba bu yıl da tekerrür eder mi" endişesi taşıyordu. Borsanın mart başından mayısa kadar yaklaşık yüzde 25 tırmanması da, "hazır mayıs gelmişken kâr realizasyonu için bahane olur" türünden endişeleri besliyordu. Ancak bu yıl küresel piyasalarda mayıs sendromu yaşanmadı. Hem gelişen ülke borsaları hem de Türkiye'nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülke piyasaları ciddi primlere imza attı. Nisan ayını 73.872 puandan tamamlayan BIST 100 endeksi, dün 79.290'dan mayıs ayını kapattı. Böylece "çok korkulan" mayıs ayında borsa, yüzde 7.5'lik yükseliş gerçekleştirdi. Doların küresel anlamda değer kaybetmesi, yabancı yatırımcıların risk alarak gelişmekte olan piyasalara yönelmesi ve faizlerde yaşanan gerileme, mayıs ayında borsayı destekledi. Yerel seçimler öncesine göre siyasetin de daha geri plana düşmesi, Türkiye piyasalarına olan ilgiyi artırdı.


nbsp;Yatırımcılar  güvendi mayısta satıp gitmedi


'GEZİ' öncesine altı bin puan kaldı
Geçen yıl 22 Mayıs'ta borsa 93.398'i görerek tarihî rekor kırmıştı. O gün ABD Merkez Bankası Başkanı Bernanke'nin "bol dolar döneminin biteceğini ilk defa söylemesi" üzerine 31 Mayıs'ta borsa, 85.990 puandan kapandı. Yine bu tarihte başlayan "Gezi Parkı" olaylarının büyümesi üzerine borsa, 24 Haziran'a 70 bine kadar geriledi. Olayların üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen, borsa hâlâ "Gezi" öncesi seviyelere gelemedi. "17 Aralık" sürecinin piyasalara verdiği tahribat da bunda etkili oldu. Borsa grafiğine bakıldığında, geçen yıl 31 Mayıs-3 Haziran arasında oluşan ve yaklaşık 2500 puanlık fiyat boşluğu dikkat çekiyor. Söz konusu "grafik kopması" 82.218 ve 84.867 seviyeleri arasında gerçekleşti. Son kapanışını 79.290'dan yapan borsanın, önümüzdeki süreçte bu fiyat boşluğunu kapatması, bu anlamda ilk olarak 82 bin puanı hedef alması bekleniyor.






Gram altın, 2014'ün en düşüğünde

Risk iştahının artmasıyla beraber hisse senedi piyasalarına ilginin yükselmesi, altını da gözden düşürdü. Son bir haftadır küresel piyasalarda Ukrayna geriliminin azalması, Asya'da fiziki talebin düşmesi ve ABD ekonomisine dair olumlu beklentilerin yükselmesi, "güvenli liman" ihtiyacını da azaltmıştı. Uluslararası piyasalarda geride barıktığımız hafta başında 1308 doları gören ons, haftayı 1250 doların hemen üzerinde tamamladı. Gram altın da 84.50'ye gerileyerek 2014 yılının en düşük seviyesini gördü. Hem onstaki gerileme hem de Dolar/TL kurundaki düşüş, gram altın üzerinde baskı oluşturuyor.


Ö.Faruk Bingöl nbsp;ANALİZ
TÜRKİYE GAZETESİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...