'Yastık altı'ndan 45 ton altın çıktı

'Yastık altı'ndan 45 ton altın çıktı

Ekonomi Haberleri

Saklama külfeti, çalınma ve kaybolma riski, işçilik maliyeti olmadan, anında piyasa fiyatlarından alım-satım imkânı vermesi bankalara ilgiyi artırdı.

İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) Alternatif Satış Kanalları Altın Bankacılığı Müdürü Enver Yaşar, altın toplama projesi kapsamında, 1 milyar 670 milyon dolar değerinde toplam 45 ton altının, yastık altından ekonomiye kazandırıldığını bildirdi. Merkez Bankasının 2011 yılında TL zorunlu karşılıklar yerine altını kabul etmeye başlamasının dünyada bir ilk olduğunu ve çok başarılı sonuçlar doğurduğunu vurgulayan Yaşar, şunları anlattı: "Böylece finans kuruluşlarının altın bankacılığına ilgileri daha da yükseldi. Altın toplama projesinde birlikte çalıştığımız banka sayısı 11'e çıktı. TCMB'nin zorunlu karşılık olarak kabul ettiği altınların en azından bir kısmı halktan toplanmış fiziki altınlardan olursa, bankalar daha fazla çalışacak. Bu da büyüme için gerekli olan iç kaynak ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlayacaktır."Türkiye'de yastık altında 5 bin ton altın bulunduğunun tahmin edildiğini ifade eden Yaşar, "Yastık altındaki 5 bin ton altın demek, 200 milyar dolar büyüklüğündeki bir paranın ekonomiden kaçırılmış olması demektir. Yastık altı altın, ekonomimiz için çok büyük bir güç ve gizli bir silahtır. Yeterli bilgilendirme olmadığı için halkın elinde atıl vaziyette yönlendirilmeyi beklemektedir. Halkın, bankada tutulan altınların 150 bin liraya kadar devlet garantisinde olduğunu, fiziki olarak getirdikleri altınların hesaba geçerken bir kur kaybına maruz kalmadığını, bunun üzerinden kar payı almalarının da mümkün olduğunu bilmesi önemli. Böylelikle daha fazla sayıda altın bankacılığı müşterisine ulaşılması sağlanacaktır" diye konuştu.

Ons kadar dolar da belirleyici
2010 yılında sadece 34 ton olan altın bankacılığı hacmi, bu yıl mayıs itibarıyla 108 tona ulaştı. Altının ons fiyatının tek başına iç piyasa için belirleyici bir faktör olmadığını, liranın dolar karşısındaki değerinin de önemli olduğunu anlatan Enver Yaşar, "Altının onsu bin dolar olabilir ama dolar aynı tarihte 3.2 lira olursa, bu durumda altın 102.8 lira seviyesine gelir. Dolayısıyla doların fiyatı önemlidir. Fiyatlar yükseldiğinde bankaya gelip kâr realizasyonu yapanlar da artıyor, böylece altın bankacılığı daha fazla büyüyor" dedi.




UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...