Yaşlılık maaşı ne kadar? Başvurusu, şartları

Editör:
- Güncelleme:
Yaşlılık maaşı ne kadar? Başvurusu, şartları
Ekonomi Haberleri

Yaşlılık aylığı olarak da bilinen 65 yaş aylığı başvuru şartları zaman zaman araştırılan konular arasında yer alıyor. Sosyal yardım niteliğindeki bu aylık ödemeden faydalanmak için bazı belgeler gerekiyor. Hem 65 yaş aylığı şartları hem de başvuru sürecini hakkında tüm merak edilenleri haberimizde derledik.

Yaşlılık aylığının miktarı Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenir. Ödeme de aynı kurum tarafından gerçekleştirilir. Yaşlılık aylığı sosyal güvence kapsamında olan yaşlılara gelir güvencesi sunar. Yaşlılık aylığı alabilmek için bazı şartları yerine getirmek gerekiyor.

Yaşlılık maaşı ne kadar? Başvurusu, şartları

Bu aylık hesaplanır iken aşağıda yer alan faktörlere dikkat edilir:

  • Prim ödeme günü
  • Prim ödeme miktarı
  • Sigorta başlangıç yılı
  • Yatan son maaşın brüt tutarı

Yukarda yer alan faktörlere bağlı yaşlılık aylığı hesaplandığı için her birey farklı bir ödeme alır. Yaşlının bağlı bulunduğu kurum çeşitlerine göre (SSK, Emekli Sandığı ya da BAĞKUR) aylık miktarı değişebilir. Emekli Sandığı üzerinden maaş alan yaşlılar ise derece ve hizmet sürelerine bağlı olarak yaşlılık aylığı almaya hak kazanır.

Yaşlılık maaşı alınır iken emeklilik maaşı da alınıyor ise belirli oranda kesinti yapılabilir. Her yıl temmuz ayında enflasyona bağlı olarak yaşlılık aylığı miktarı yeniden düzenlenir ve insanlara açıklanır.

YAŞLILIK MAAŞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Yaşlılık maaşına başvuru yapılır iken bağlı bulunan ildeki SYD vakıflarına gidilebilir. Vakıf üzerinden yapılan başvuru detayları aşağıda yer alır:

  • 65 yaş ve üzeri olan bireyler yaşlılık aylığına başvurabilir.
  • İl ya da ilçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı bünyesinde başvuru gerçekleştirilir.
  • Başvuru tamamlandıktan sonra adaylara kurum yetkilileri tarafından başvurunun aldığına dair bir belge verilir.
  • Yapılan başvuru sonucunda vakıf gerekli incelemelerde bulunur. Başvuru sonuçları, başvuru tarihinden itibaren en geç bir ay içerisinde açıklanır.

Yukarda yer alan işlem basamakları ile yaşlılığa finansal bir güvence sağlanabilir. Başvurunun onay alabilmesi için bireylerin başvuru sırasında bazı belgeler götürmesi gerekir. Bu belgeler arasında aşağıdakiler yer alır:

  • Yaşlılık maaş başvuru formu (İlgili form, aylık istek dilekçesine benzer olarak başvuru yapan kişi tarafından doldurulup imzalanır.)
  • Muhtaç durum belgesi (Bu form vukuatlı durum belgesi ile birlikte hazırlanarak mühürlenir.)
  • Aylık talebinde vasi yapılan vatandaşların kararı önem arz eder.

Yaşlılık maaşı ne kadar? Başvurusu, şartları

YAŞLILIK MAAŞI BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?

Yaşlılık maaşına başvuru koşulları aşağıda ifade edilir. Yaşlılık maaşı almak isteyen bireylerin 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamına giren şu koşulları sağlaması gerekir:

  • 7 yıl ve üzerinde sigortalı bir işte çalışılması
  • 65 yaşının yaşlılık maaşı almak istenen tarihten önce doldurulması
  • 1000 prim günü ve üzerinde olunması

Prim günü, yaş şartı, sigortalılık süresi ve doğum tarihine bağlı olarak yaşlılık maaşı alınacak tarih değişiklik gösterir. Yaşlılık maaşı alınacak tarih ile ilgili detaylar SGK üzerinden öğrenilebilir.

YAŞLILIK MAAŞI KAÇ YAŞINDA ALINIR?

Yaşlılık maaşının alınma yaşı en az 65’tir. Ancak prim gün sayısına bağlı olarak yaş şartı değişebilir. Bu neden ile yaşlılık maaşının alınma yaşı hakkında detayların SGK müdürlüklerinden öğrenilmesi gerekir. Maaşın alınabilmesi için belirli bir gün sayısı kadar sigortalılığın tamamlanmış olması önemlidir.

Başvurusu onay alan kişiler, ortalama bir ay içerisinde ödeme almaya başlar. Bu ödeme ölüm gibi bir neden olmadığı sürece aylık olarak devam eder. Çalışma geliri ya da emeklilik parası gibi diğer gelirlerin haneye girmesi durumunda kesinti yaşanabilir.

YAŞLILIK MAAŞI AYIN KAÇINDA YATAR?

Yaşlılık maaşının yattığı tarih genel olarak her ayın sonuna denk gelir. SGK tarafından belirlenen ve yatırılan bu maaşın ne kadar yatacağı her yıl yeniden güncellenir. 65 yaş üzeri bireyler aylıklarını alır iken her ayın üçüncü ve dördüncü haftasını tercih eder.

Yaşlılık maaşı ödemeleri yaşlıların PTT kartlarına yapılır. Yaşlılar kendilerine ait banka bilgilerini SGK şubelerine ileterek maaşlarını kendi kartlarına alabilir. Kart sahibi olmayan yaşlılar ise en yakın PTT şubesine giderek parasının yatıp yatmadığını kontrol edebilir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...