Yarısı Bizden kampanyasına başvuru patlaması: Anlaşanlara öncelik verilecek!

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Yarısı Bizden kampanyasına başvuru patlaması: Anlaşanlara öncelik verilecek!

Ekonomi Haberleri

Hükümet, İstanbul’da depreme dayanıksız konut stokunu hızlı bir şekilde dönüştürmek için harekete geçti. Bu kapsamda geçtiğimiz günlerde Yarısı Bizden kampanyası başlatıldı. Kampanya halk tarafından büyük rağbet görürken başvuru sayısı belli oldu. Öte yandan kampanyada yüzde yüz anlaşanlara öncelik verileceği ortaya çıktı.

Kahramanmaraş merkezli şiddetli depremler Türkiye’nin deprem gerçeğini bir kez daha ortaya koydu. Özellikle 20 milyona yakın nüfusu ile deprem konusunda 1. derece riskli bölgede yer alan İstanbul, sağlıksız konut stokunun en fazla olduğu il konumda. Durum böyle olunca söz konusu konutların dönüştürülmesi en elzem konu olarak öne çıkıyor.

Bu kapsamda hükümet geçtiğimiz günlerde cazip bir kampanya başlattı. Yarısı Bizden adı verilen ve TOKİ eliyle yapılacak konutlarla milyonlarca vatandaşın güvenli konutlara kavuşturulması planlanıyor.

ANLAŞANLARA ÖNCELİK

Yeni Şafak’ın haberine göre; 'Yarısı Bizden' kampanyasında öncelik yüzde yüz anlaşmaya varılan binalara verilecek. Ardından sırasıyla yüksek riskli konutlar ve riskli konutlara geçilecek. Son olarak ise binaların ömürlerine göre inşaatlar sırasıyla yürütülecek.

ÖN İNCELEMELER YAPILDI

Yeni Şafak'ın haberine göre; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca sağlıksız yapı stokunu yenilemek için İstanbul'da başlatılan 'Yarısı Bizden' kampanyasında başvuru sürecinin sonra ermesi ile konutların ön incelemesi yapıldı. İncelemenin ardından keşif raporları hazırlanmaya başlandı. Raporların ardından anlaşma sağlanan bina için protokol hazırlanacak ve proje aşamasına geçilecek.

KAMPANYAYA BÜYÜK İLGİ

Kampanyaya, 90 bin 61 binada, 1 milyon 19 bin 471 bağımsız bölümde, 269 bin 670 başvuru yapıldı. 

120 BİN KONUTTA PROJE SAFHASINA GEÇİLDİ

Başvuruların ardından yapılan ön incelemeler sonucunda uzlaşı sağlanan yaklaşık 120 bin konutta projelendirme aşamasına geçildi. Proje aşamasının ardından ruhsat alma süreci başlayacak.

ÖMRE GÖRE İNŞAAT

Proje kapsamında öncelikle rezerv alanlarda Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) eliyle konutlar üretilecek. Edinilen bilgiye göre, proje kapsamındaki binalarda öncelik, yüzde yüz anlaşma sağlanan konutlara verilecek. İlk planda bu konutlardaki vatandaşlar yeni konutlara yerleştirilecek. Ardından ise yaklaşık 600 bin binaya kapsayan yüksek riskli ve riskli konutlara geçilecek. Son olarak ise binaların ömürlerine göre inşaatlar sırasıyla yürütülecek. Yüksek riskli grupta yaklaşık 600 bin yapı bulunuyor.

BOŞ ALANLARA SOSYAL DONATILAR YAPILACAK

Bakanlık yıkımın ardından oluşacak alanlara yeni konut yapılmasına izin vermeyecek. Belediyeler ile koordinasyon içerisinde bu alanlar sosyal donatı alanı olarak kullanılacak.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...