Yargıtay'dan 'yoksulluk nafakası' kararı: Asgari ücret engel değil

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Yargıtay'dan 'yoksulluk nafakası' kararı: Asgari ücret engel değil

Ekonomi Haberleri

Yerel mahkemenin, çalıştığı ve geliri olduğu için kadına 'yoksulluk nafakası verilemeyeceği kararı' Yargıtay’dan döndü. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, asgari ücret seviyesinde gelire sahip olmanın yoksulluk nafakası bağlanmasına engel olmadığına hükmetti.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ

Yargıtay’ın gündemine yansıyan boşanma davası Denizli’de yaşandı. 1992 yılında evlenen ve iki ortak çocuğu olan çift 2012 yılından itibaren ayrı yaşamaya başladı. Kocasının eve geç gelmeye başladığını, bazen hiç gelmediğini, kendisini aldattığını ve evin geçimini sağlamadığını belirterek Denizli 1. Aile Mahkemesinde boşanma davası açan kadın, geçimini bakıcılık yaparak karşılamaya çalıştığını ifade etti. Kadın, mahkemeden nafaka ve tazminat talebinde bulundu.

Kocanın sadakat yükümlülüğüne aykırı hareket ettiği ve tam kusurlu olduğuna karar veren yerel mahkeme, kadına 15 bin TL maddi, 10 bin TL’de manevi tazminat ödenmesine hükmetti. Kadının çalıştığı ve geliri olduğu için yoksulluğa düşmeyeceğini savunan mahkeme, tedbir ve yoksulluk nafakası istemlerini reddetti. İtiraz üzerine temyiz incelemesini yapan Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, tarafların ekonomik ve sosyal durumları gözetilerek kadına uygun miktarda nafaka bağlanmadığı gerekçesiyle yerel mahkemenin kararını bozdu. Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek tarafın geçimi için diğer taraftan mali gücü oranında nafaka isteyebileceğini belirten Daire, herhangi bir mal varlığı bulunmayan kadına geçimi için uygun miktarda yoksulluk nafakası isteğinin reddedilmesini doğru bulmadı. 

KURUL KADININ GELİRİNİ DEĞERLENDİRDİ

Kadının bakıcılık yaptığına ve gelirinin bulunduğuna dikkat çeken yerel mahkeme, tarafların sosyal ve ekonomik durumları kıyaslandığında yoksulluk nafakasının yasal koşullarının oluşmadığı gerekçesiyle direndi. Mahkeme kararında direnince dosya Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun gündemine geldi. Yerel mahkemenin direnme kararını bozan Kurul, kadının gelir durumunu ve yoksulluk nafakasının bağlanması şartlarını değerlendirdi.

Asgari ücret seviyesinde gelire sahip olmanın yoksulluk nafakası bağlanmasını olanaksız kılan bir olgu olarak kabul edilemeyeceğine dikkat çeken Kurul, ‘yeme, giyinme, barınma, sağlık, ulaşım, kültür, eğitim’ gibi bireyin maddi varlığını geliştirmek için zorunlu ve gerekli görülen harcamaları karşılayacak düzeyde geliri olmayanların ‘yoksul’ kabul edilmesi gerektiğini ifade etti.

'ASGARİ ÜCRET ENGEL DEĞİL' KARARI

Boşanmış, yoksul tarafa verilecek olan nafakanın diğer tarafa yükletilen bir ceza veya tazminat niteliğinde olmadığına işaret eden Kurul, asgari ücret seviyesinde gelir elde edilmesinin yoksulluk nafakası bağlanmasına engel olmadığını vurguladı.

Yoksulluk durumunun günün ekonomik koşulları, tarafların sosyal ve ekonomik durumları ile yaşam tarzları değerlendirilerek takdir edilmesi gerektiğine dikkat çekilen kararda, Hukuk Genel Kurulu’nda, kadının gelir elde etmesi ve tarafların gelirlerinin birbirine denk olması nedeniyle yerel mahkemenin direnme kararının onanması gerektiği yönünde görüş bildirildiği ancak çoğunlukça bu durumun benimsenmediği belirtildi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...