Yapı tasarruf sandığına da BES gibi yüzde 30 destek verilsin

- Güncelleme:
Yapı tasarruf sandığına da BES gibi yüzde 30 destek verilsin

Ekonomi Haberleri

Konut sektöründeki ihtiyaç ve talebin ortaya konulması ile arzın dengelenmesine odaklanan Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER), talebi canlandıracak önerilerin oluşturulması için kapsamlı bir rapor hazırlayacak.

ÖNDER ÇELİK'İN HABERİ - Ekimde kamuoyu ile paylaşılacak ve sektörün gündemdeki 15 konuya ışık tutacak ‘10 Yıllık Strateji Raporu’ öncesi İcra Kurulu Üyeleri’yle basın toplantısı düzenleyen KONUTDER Başkanı Ramadan Kumova, öncelikli konu başlıklarının konut alıcısı ve yatırımcısı için güvenli piyasa şartlarının geliştirilmesi, kentsel dönüşüm ve erişilebilir güvenli konut arzının ihtiyacı karşılayacak düzeye gelerek piyasanın dengelenmesi olduğunu söyledi. “Kentsel dönüşümün zamana yayılma lüksü yok” diyen Kumova, şöyle konuştu: Bütün üreticilerin sosyal konut üretmesi gerekiyor. Markalıların da bu işin içinde olması hedeflerimizden bir tanesi. İki temel sorunumuz var. Arazi ve finansman modellerini oturtmak.

500 MİLYAR DOLAR YASTIKALTINDA

KONUTDER Başkan Yardımcısı Hasan Rahvalı da yastık altında bekleyen 500 milyar dolarlık altın tasarrufunun gayrimenkul sistemine çekilmesine dikkat çekti. Rahvalı, yapı tasarruf sandıklarına aynı BES’te olduğu gibi devletin yüzde 30 desteğinin olması gerektiğini kaydetti. BES’te devlet desteği olmasaydı 517 milyarlık fonun oluşamayacağını anlatan Rahvalı “Bunlarla niye ilgiliyiz? Tüketiciye, özellikle dar gelirliye biz finansmanı sağlamalıyız ki, bir havuz oluşturmalıyız ki, buradan ev sahipliği oranını artıralım. Ev sahipliğini artırmadan fiyatları kontrol etmek veya arz talep dengesini, kiralardaki dengeyi oluşturmamız mümkün değil” diye konuştu.

Rahvalı, yüzde 30’luk desteğin tasarruf sistemiyle faaliyet gösteren Eminevim, Fuzul gibi şirketlere de verilmesi gerektiğine işaret etti. Geçen yıl birinci elde yapılan konut satışlarının 400 bini zor bulduğunu söyleyen KONUTDER Başkan Yardımcısı Ahmet Çelik ise bunun sonuçlarını kira artışı olarak görüldüğünü ifade etti. Artaş Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Serhan Çetinsaya da İstanbul’daki yapıların yüzde 45’inin depreme dayanıksız olduğunu, devlet-özel sektör eliyle depreme dayanıklı bina işininin çözülmesi gerektiğini kaydetti. Mesa Mesken Yönetim Kurulu Başkanı Mert Boysanoğlu, İstanbul’da sadece dönüşüm için 150 milyar dolara ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...