Yabancı 5 milyar $'a İstanbul'da sofra açtı

Son 7 yılda yurt dışından restoran sektörüne 7 milyar dolarlık yabancı sermaye girişi oldu. Bunun 5 milyar dolarlık kısmı İstanbul'a park etti.
Dünyaca ünlü restoranların yeni şube açmak için akın ettiği İstanbul yatırımın da adresi oldu. Artan turist ve beyaz yakalıların etkisiyle yabancılar son 7 yılda yaklaşık 5 milyar dolarlık restoran yatırımı yaptı. En çok dünya mutfağını barındıran kentler sıralamasında İstanbul'un dünyada ilk 20 arasına girdiği belirten Tüm Restoranlar Lokantalar ve Tedarikçileri Birliği (TÜRES) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Tatlıdil, Avrupa'da restoran sektörü daralırken, Türkiye'de yeme içme sektörünün Türkiye ekonomisinden 3 kat daha hızlı büyüdüğünü dile getirdi. Daha önceleri uzak duran popüler restoran sahibi İspanyol, İtalyan ve İngiliz markaların artık Türkiye pazarına girmeye çalıştığını vurgulayan Tatlıdil, Türkiye'de toplam restoran sektörünün 10 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip olduğunu ifade etti. Türkiye'de son 7 yılda yurt dışından restoran sektörüne 7 milyar dolarlık yabancı sermayenin geldiğinin tahmin edildiği bilgisini veren Tatlıdil, "Bunun yüzde 70'i, yani 4,9 milyar doları İstanbul'a geldi" dedi.
Yeme-içme kulübü Gastroclub Kurucu Ortağı Çağlar Karataş da Türkiye'de son yıllarda hem sayısı hem de satın alma gücü gittikçe artan bir beyaz yaka kitlesi olduğunu, bunun da büyük çoğunluğunun İstanbul'da çalıştığını ve yaşadığını dile getirdi. Çeşitli dünya mutfaklarının son 10 yılda Türkiye'ye giriş yaptığını aktaran Karataş, bu deneyimlerin, Türk müşterisinin, özellikle beyaz yakalıların bu değişime açık olduğunu ve yeni mutfaklar, yeni restoranlar denemek istediğini gösterdiğini dile getirdi. Yeme içme sektörünün Türkiye'deki yıllık büyümesinin yüzde 15 civarında olduğuna dikkat çeken Karataş, "Bunları baz aldığımızda yabancı restoran markalarının Türk müşterisine olan iştahının nedenini anlayabiliyoruz" diye konuştu.