Vergi artışı istemezdik savunma için mecburuz

Düzenleyen:
Vergi artışı istemezdik savunma için mecburuz

Ekonomi Haberleri

Mehmet Şimşek “MTV’den 2,8 milyar TL gelecekse, tek bir silahın maliyeti 9 milyar lira. Mecburduk” dedi

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz günlerde Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında vergilerin artırılmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. MTV’ye yapılacak zammın gerekçesinin, Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın da açıkladığı gibi ‘savunma harcamaları’ olduğunu söyleyen Şimşek, artışın bütün araçları kapsadığını ifade etti. Fox TV’de açıklamalarda bulunan Şimşek, Türkiye’nin yakın dönemde önemli zorluklar yaşadığını, bölgenin haritasının yeniden şekillendiğini, Arap Baharı sonrasında ciddi risklerle karşı karşıya kalındığına dikkat çekti.
SAVUNMA İLK DEFA AÇIK VERİYOR
 Savunma Sanayii Fonu’nun normalde her yıl fazla verdiğini, yeni silah sistemleri alımları sebebiyle ilk kez Fon’un gelecek sene 8-9 milyar lira açık vereceğinin görüldüğünü söyleyen Şimşek, şunları söyledi: Millî Savunma Bakanlığımızın ilave bütçe talebi söz konusu. Hiçbir hükümet durup dururken vergileri artırmak istemez. Bu harcamalar yapılacak. Bu vergi düzenlemelerinin üçte ikisi savunma sanayi odaklıdır. Gelecek yıl ilave olarak 17-18 milyar lira harcanacak. Alınacak bütün tedbirler de 28 milyar lira olacak. MTV’den elde edilecek gelir 2,8 milyar liraysa, sadece bir silah sistemine vereceğimiz miktar ki, ülkemizin savunması için elzem, 9 milyar lira. Ya bu açığı verecektik, ya da gerekli düzenlemeleri yapacaktık. Zaruret olmasa yapmazdık. Gelir vergisinde de yüzde 27 olan oranı yüzde 30’a çıkarmış bulunuyoruz. Gelir düzeyi nispeten yüksek kesimleri etkileyecek. Mal ve hizmet alımlarında da yüzde 10 azalışa gidilecek.
Altın getiren 2 ayrı gelirle altın götürecek
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Altın Tahvili ve altına dayalı kira sertifikası hakkında açıklamalarda da bulundu. Tahminlere göre ziynet eşyası hariç 2 bin 200 tonu bulan, yaklaşık 100 milyar dolar değerinde atıl altın kaynağı bulunduğunu belirten Şimşek, şu bilgileri verdi: Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikasına Ziraat Bankası aracılık edecek. Muhatap ise hazine olacak. Yatırımcıdan alınan altınlar, Darphanede külçe ve çeyrek altına dönüşecek. 2-6 Ekim arasında talep toplanacak. Önce belirli şubelerde başlayan işlemler, ardından tüm ülkeye yayılacak. Tahvil ve kira sertifikası, 2 yıl vadeli olacak. Hazine her 6 ayda bir Ziraat Bankası’ndaki vatandaşların şubesine yüzde 1,2, yıllık 2,4’ün biraz üzerinde getiri sağlayacak. Vade sonunda vatandaş altınını külçe ya da çeyrek altın şeklinde geri alabilecek. Böylece hem altının değerlenmesinden hem de sertifikadan kazanacak.
KGF’den 320 bin firma yararlandı
Hazine garantisiyle, Kredi Garanti Fonu’ndan (KGF) verilen kredilerden 320 bin firmanın yararlandığını, ayrıca esnaflara uzun vadeli faizsiz kredi imânı sağladıklarını hatırlatan Şimşek, “İhracat, turizm ve istihdam teşvikleri getirdik. Bu sene istihdam rekoru kıracağız. Sosyal güvenlik primlerini yıl sonuna öteledik. Bunların hepsi bir maliyet ve bütçeyi etkiliyor. Şu anda ekonomi ivmesini kazandı, hızla büyümeye devam ediyor. Yıl sonunda yüzde 5,5 büyüme göreceğiz. Bu tabana yayılmış, istihdam sağlayan güçlü bir büyüme” diye konuştu. Şimşek, enflasyonun en büyük sebebi olarak gösterilen gıda fiyatları konusunda düzenlemelerin de  bu ay yayınlanacağını söyledi. 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...