Vatandaşın sağlığını tehlikeye atanlara 1,6 milyon lira ceza

- Güncelleme:
Vatandaşın sağlığını tehlikeye atanlara 1,6 milyon lira ceza

Ekonomi Haberleri

Türkiye’de sağlık harcamaları son verilere göre 353 milyar 941 milyon liraya çıkarken, vatandaşın bu alandaki taleplerini reklamlarla suistimal eden kişi ve firmalara yönelik cezaların ardı arkası kesilmiyor.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu, son toplantısında reklamlarla vatandaşı yanıltan ve sağlığını tehlikeye atan 7 firmaya toplam 1 milyon 664 bin lirayı aşkın para cezası kesti ve 26 ayrı reklamı durdurdu. Şikâyetleri inceleyen Kurul, güzellik salonu olarak faaliyet gösterdiği tespit edilen ve dolayısıyla sağlık alanında faaliyet göstermeye yetkisi bulunmayan bir kuruluşun, sosyal medyadaki tanıtımlarda, tabipler tarafından uygulanması gereken ve güzellik salonlarında uygulanmasına izin verilmeyen “PRP, altın iğne, dermapen, dövme silme ve karbon peeling” gibi tıbbi işlemleri uygulandığına yönelik tanıtımlarda bulunduğunu tespit etti. Söz konusu tıbbi işlemlerin doktor kontrolünde ve sağlık kuruluşları bünyesinde uygulanması gerektiğini ve tıbbi işlemlerin yetkili kişilerce dahi tanıtımının yapılmasının mevzuat gereği yasak olduğunu dikkate alan Kurul, firmaya 347 bin 128 lira idari para ve anılan reklam durdurma cezası verdi. Sağlık alanında faaliyet gösterdiği yönünde izlenim uyandıran iki ayrı firma da 155 bin 712’şer liralık cezaya çarptırıldı.

Reklam Kurulu, başka bir incelemesinde ise bir firmanın gerek sağlık kuruluşu olarak gerekse güzellik salonu olarak düzenlenmiş bir ruhsatının bulunmadığını tespit etti. Yetkisiz sağlık hizmeti sunumuna yönelik tanıtımların tüketicileri yanıltıcı, kamu sağlığını bozucu ve ilgili mevzuata aykırı nitelikte olduğu değerlendirilerek, firmaya, 155 bin 712 lira ceza kesildi.

DOKTORA DA CEZA

Ayrıca Kurul, doktorla ilgili de şikâyetleri de gündemine aldı. Bir doktorun sosyal medyada yaptığı paylaşımları inceleyen Kurul, tanıtımların sağlık mevzuatında izin verilen bilgilendirme sınırını aşarak ‘reklam’ niteliğinde olduğunu değerlendirerek kişiye, 347 bin lira ceza verdi. Bunun yanı sıra bir başka doktora reklamları nedeniyle 155 bin 712 lira ceza uygulandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...