Vatandaşın içi ısındı: Doğalgaz ve elektrik yardımı devam edecek

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ - ANKARA
- Güncelleme:
Vatandaşın içi ısındı: Doğalgaz ve elektrik yardımı devam edecek

Ekonomi Haberleri  / HABER MERKEZİ - ANKARA

Havaların yavaş yavaş soğumasıyla birlikte ihtiyaç sahibi vatandaşın gözü geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da verilecek doğalgaz ve elektrik tüketim desteğine çevrildi.

ESMA ALTIN'IN HABERİ - Hükümet, doğalgaz ve elektrik faturalarını ödemekte zorlanan, ihtiyaç sahibi aileler için uygulamaya koyduğu tüketim destek programlarına devam ediyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 2019’da başlatılan Elektrik Tüketim Desteği Programı’nın geçtiğimiz yıl kapsamı genişletilerek Doğalgaz Tüketim Desteği Programı da hayata geçirilmişti.

MİLYONLARCA VATANDAŞA DESTEK

İhtiyaç sahibi vatandaşlara verilen elektrik ve doğalgaz tüketim desteğine ilişkin soru önergesini cevaplayan Aile ve Sosyal Hizmetle Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, geçtiğimiz yıl yapılan desteklere ilişkin bilgi verdi.

Evde bakım aylığı alan ve kronik hastalığı sebebiyle cihaza bağımlı ihtiyaç sahibi olan hanelere aylık 150 kilovat saat tutarında destek verildiğini kaydeden Göktaş, “Yardım programı kapsamında ülkemiz genelinde 2022’de 3 milyon 690 bin 582 hane için 4,72 milyar TL tutarında kaynak tahsis edildi” dedi.

Doğalgaz Tüketim Desteği Programına başvuran toplam 690 bin 30 hane için 516,7 Milyon TL kaynak aktarıldığını belirten Bakan Göktaş, “Doğal gaz kullanımında ‘ısıl harita’ temel alınarak 900 TL ila 2 bin 500 TL arasında değişkenlik gösteren ödeme tutarları, coğrafi şartlar sebebiyle her ilimizde farklı düzeyde olduğundan Bakanlığımızca program kapsamında yapılacak destek tutarları 81 il özelinde değişkenlik gösteriyor” diye konuştu.

İKİ TAKSİT ŞEKLİNDE ÖDENİYOR

Doğalgaz tüketim desteği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca (SYD) belirlenen ihtiyaç sahibi hanelere yılın son 3 ve yeni yılın ilk 3 ayı olmak üzere 6 aylık zaman diliminde ödeniyor. Hanelerin bu destek programından yararlanabilmesi için bazı şartlar bulunuyor.

Buna göre; Türk vatandaşı olmak, e-Devlet kapısı üzerinden destek programına başvuruda bulunmak, doğalgaz arzı sağlanan ilçe veya beldede ikamet etmek gerekiyor. Yine hak sahibinin ikamet adresinde ön ödemeli ya da faturalı sayaca bağlı bir doğalgaz aboneliğinin bulunması, ödenecek faturasının mesken abone grubuna ait olması ve hakkında ilgili SYD Vakfınca hak sahipliği kararı verilmesi gibi şartlar aranıyor.

HANELERDEKİ KİŞİ SAYISINA GÖRE DEĞİŞİYOR

Elektrik Tüketim Desteği Programında ise, ihtiyaç sahibi hanelerin kişi sayısına göre destek sağlanıyor.

Ödemeleri aylık olarak yapılan program kapsamında, 1-2 kişilik muhtaç hanelere aylık 75 kilovatsaat için 130,09 TL, 3 kişilik muhtaç hanelere aylık 100 kilovatsaat için 173,46 TL, 4 kişilik muhtaç hanelere aylık 125 kilovatsaat için 216,82 TL, 5 ve daha fazla kişilik muhtaç hanelere aylık 150 kilovatsaat için 260,19 TL’ye kadar destek ödemesi yapılıyor. 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: HABER MERKEZİ - ANKARA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...