Vatandaş enflasyona karşı kredi kartına sarıldı! Borçlar tavan yaptı, binlerce kişi yasal takipte

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
- Güncelleme:
Vatandaş enflasyona karşı kredi kartına sarıldı! Borçlar tavan yaptı, binlerce kişi yasal takipte

Ekonomi Haberleri  / Haber Merkezi

OVP'nin açıklanmasının ardından kredi kartı kullanımları ile ilgili alınacak kararlar merak edilirken, Türkiye Bankalar Birliği, kredi kartı ve bireysel krediler ile ilgili verileri açıkladı. Verilere göre 2023 Temmuz ayında 96 bin 409 kişi kredi kartı borcunu ödeyemediği için yasal takibe girdi.

OVP'nin açıklanmasının ardından kredi kartı sınırlaması kararı gündeme geldi. Hayatımızı etkileyecek bir çok maddenin bulunduğu OVP ile enflasyonla mücadele kapsamında tüketim talebini kısmak için kredi kartı kullanımının kısıtlanacağına dair hedef yer aldı. Kredi kartı ile ilgili tartışmalar sürerken Türkiye Bankalar Birliği (TBB), kredi kartı ile ilgili verileri açıkladı.

GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 15,4 ARTTI

Türkiye Bankalar Birliği (TBB), bireysel kredi ve kredi borçları ödemelerine yönelik veriler paylaştı. Ocak-Temmuz döneminde, borçları nedeniyle yasal takibe takılan kişi sayısı geriledi. Ancak 2022 yılının aynı dönemiyle kıyaslandığında yüzde 15,4 arttı.

180 BİN KİŞİ YASAL TAKİPTE

2022 yılında bireysel kredi ya da kredi kartı borcunu ödeyemediği için yasal takibe düşen kişi sayısı 156 bin olarak kaydedilmişti. 2023 yılı temmuz ayında bu rakam 180 bine yükseldi.

Geçen yıl kredi kartı borcu yüzünden yasal takibe alınmış kişi sayısı 77 bin 747 kişi olmuştu. 2023 yılı Temmuz ayında ise bu sayı 96 bin 409 kişiye yükseldi.

Temmuz ayında kredi kartı borcunu ödeyemediği için yasal takibe girenlerin oranı yüzde 23 artış gösterdi.

Bireysel kredi borcundan dolayı geçen yıl aynı ay 99 bin 896 kişi yasal takibe intikal etmişken, bu yıl takibe alınan kişi sayısı 113 bin 925 kişi oldu.

TASFİYE OLUNACAK ALACAK MİKTARI 40 MİLYAR TL

Temmuz 2023 itibariyle negatif nitelikli bireysel kredi bakiyesine ilişkin olarak açıklamada, "Risk Merkezi verilerine göre, Temmuz 2023 itibarıyla bireysel kredi kartlarını da içeren bireysel kredilerde tasfiye olunacak alacakları bir önceki yıla göre yüzde 26 artış ile 40 milyar TL olmuştur" ifadeleri yer aldı.

YILLIK BAZDA GERİLEME VAR

Yıllık bazda bakıldığında ise yasal takibe düşen kişi sayısı geriledi. TBB açıklamasında, Ocak-Temmuz 2023 döneminde, bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan yasal takibe intikal etmişi kişi sayısı 2022'nin aynı dönemiyle kıyaslandığında yüzde 22 azalarak 752 bin kişi olarak açıklandı.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...