Uzun süre bekletilmiş pet şişelere dikkat: Kalpten kansere kadar hastalık taşıyor

- Güncelleme:
Uzun süre bekletilmiş pet şişelere dikkat: Kalpten kansere kadar hastalık taşıyor

Ekonomi Haberleri

Uzmanlar, yaşadığımız sıcak günlerde araba içinde bekletilmiş plastik pet şişelerin içindeki suyun tüketilmemesi uyarısında bulunuyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Plastiğin ham maddesi olan BPA (Bisfenol A) maddesinin sıcak ortamda çözünerek suya karıştığını söyleyen iç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya “Araştırmalar BPA’nın erkeklerde kısırlığa yol açabileceğini, kalp hastalıklarından hormonal problemlere, kanserde kadar pek çok hastalığa sebep olabileceğini ortaya koyuyor” dedi.

Sıcak havada araç içi sıcaklığın dışarıdan çok daha fazla yüksek olduğuna işaret eden Dr. Kaya “Araba camları, güneş altında bırakıldığında sera etkisi yapar. Güneş ışığını içeri çeken camlar, ısıyı arabanın içinde hapsedip dış hava sıcaklığı 30 derece iken, yaklaşık bir saat içinde arabanın içindeki sıcaklığın 80 dereceye kadar çıkmasına sebep olur. Bu sıcaklıkta arabada kalan pet şişe neredeyse kaynama noktasına ulaşır ve plastiğin içindeki zararlı maddeler çözünerek suya karışır. Normalde vücut tarafından tolere edilebilen bu maddeler direkt hastalık yapıcı etkiye ulaşır. Bu sebeple sıcak havalarda arabada su bırakmayın, daha sonra bunları tüketmeyin” diye konuştu. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...