Uzmanlar uyarıyor: Su zengini değiliz bilinçli kullanalım

- Güncelleme:
Uzmanlar uyarıyor: Su zengini değiliz bilinçli kullanalım

Ekonomi Haberleri

İstanbul ve Ankara’daki barajların doluluk seviyesi yüzde 30’larda seyrederken, su sıkıntısı yine gündeme geldi. Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız “Su kullanımı konusunda toplumsal bilinci arttırıcı çalışmalara öncelik verilmeli” dedi.

FERHAT EKİNCİ'NİN HABERİ

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin İstanbul’da 4 aylık, Ankara’da ise 8 aylık su rezervinin kaldığını açıklamasının ardından, her yıl yaşadığımız su sıkıntısı yeniden gündeme geldi. İstanbul’daki barajların doluluk oranı yüzde 37,15, Ankara’da ise yüzde 31,32 düzeyinde seyrederken, Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, Türkiye’nin kurak bir iklime doğru gittiğini, zaman zaman bölgesel kuraklıklar yaşadığını, bu kuraklıkların da barajlardaki su seviyelerinin düşmesine neden olduğunu aktardı. Yıldız “Ankara, İstanbul gibi kentlerimizin barajlarındaki doluluk oranlarındaki azalma önemli. Suyun daha verimli kullanılmasına yönelik tedbirlerin alınması süreklilik kazanmalı. Su kullanımı konusunda toplumsal bilinci arttırıcı çalışmalara öncelik verilmeli” dedi.

YAĞIŞLAR NORMALİN ALTINDA

Ekim ayında su yılına girildiğini ancak beklenen yağışların alınamadığını ifade eden Yıldız “Doğu ve Güneydoğu Anadolu, Batı Akdeniz Güney Ege, Marmara ve Trakya’nın bazı bölümlerinde son 4 ayın yağışları normallerin altında kaldı. Bu da İstanbul, İzmir gibi illerimizdeki barajlardaki doluluk oranlarının normalden daha hızlı azalmasına neden oldu” şeklinde konuştu. Su kaynaklarının akılcı, planlı ve verimli kullanılması gerektiğinin altını çizen Yıldız “Türkiye su zengini bir ülke değil. Bu nedenle Türkiye su kaynaklarını akılcı, planlı ve verimli kullanmalı. Suyumuzun yüzde 70’ini tarımsal alanda kullanıyoruz. Suyu daha verimli kullanan modern sulama yöntemlerinin yaygınlaştırılması lazım. Yağmur suyu hasadı, arıtılmış atık su kullanımının yaygınlaştırılması gibi tedbirler de önemli” ifadelerini kullandı. Özellikle yer altı sularının çok daha verimli kullanılması gerektiğini söyleyen Yıldız “Çünkü yer altı sularımız en zor zamanlarda gerekli olacak olan çok stratejik bir su kaynağımız. Türkiye tespit edilmiş yer altı suyu potansiyelinin yüzde 90’ını içme, tarımsal sulama ve sanayi suyu olarak tahsis etmiş durumda. Ancak bu tahsislerin dışında da izinsiz yer altı suyu kullanımı da hızla artıyor” diye konuştu.

EYLEM PLANLARI HAZIR

Gediz, Menderes Nehri Havzaları, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde kuraklıkların yaşandığını belirten Yıldız, şöyle konuştu: Bu süreçten en az etkilenebilmek için tedbir ve adaptasyon çalışmaları yapmalıyız. Türkiye’nin nehir havzası ölçeğinde koruma, taşkın ve kuraklık eylem planları hazır. Bunların uygulamaya geçirilmesi gerekiyor. Öncelikle alınacak tedbirlerin yasal çerçeveye kavuşması için Su Yasası Tasarısının bir an önce yasalaşması gerekiyor. Ülkemizde hâlen içme ve kullanma suyunun yaklaşık yarısı şebekelerde kayıp ve kaçak olarak görünüyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...