Uzmanlar 'tercihe bırakılmamalı' diyor: Riskli binalar kamulaştırılmalı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Uzmanlar 'tercihe bırakılmamalı' diyor: Riskli binalar kamulaştırılmalı

Ekonomi Haberleri

Kahramanmaraş’taki deprem felaketi, yıkılma riski taşıyan binaları akıllara getirdi. Binaların güçlendirilmesinin hayati önemde olduğunu belirten ve bunun için bankalara kredi kolaylığı çağrısı yapan uzmanlar, dönüşüm konusunda “Ağır hasarlı, riskli binalar vatandaşın tercihine bırakılmamalı. Depreme dayanıksız binalar kamulaştırılmalı” önerisinde bulundu.

HAMİDE HANGÜL'ÜN HABERİ - Son 84 yılın en büyük deprem felaketiyle yaşanan can kayıpları tüm Türkiye’yi hüzne boğdu. Bilim adamları, Türkiye’de 485 fay hattı olduğunu ve bunlardan 20 tanesinin kırılma zamanına işaret ederken, yetkililer de acil dönüşmesi gereken yapılara dikkat çekiyor. Uzmanlara göre, tüm Türkiye genelinde 1,2 milyon konutun yenilenmesi gerekiyor. Fay hatlarının kırılma zamanından dolayı birçok bölgeden deprem haberi gelmesinin mümkün olduğu uyarısında bulunan sektör temsilcileri, dönüşüm konusunda “Dersler çıkarmalıyız. Yapı stokundaki depreme dayanıksız binalar kamulaştırılmalı, vatandaşın tercihine bırakılmamalı. Binaların güçlendirilmesi hayati önemde. Bankalar da süreci finanse etmeli” önerisinde bulundu.

“DOĞA BEKLEMİYOR ÇABUK OLALIM...”

Yüksek Şehir ve Bölge Plancısı ve İMPO İmar Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Müberra Oflaz, “Mevcut sistemi insan değiştirmezse, depremler yoluyla doğa değiştirecek gibi görünüyor. Türkiye’de kentlerin yapısal dönüşümünü daha fazla ciddiye almak ve elimizi çabuk tutmak zorundayız” dedi.

Deprem kuşaklarındaki yerleşim alanlarının depreme dayanıklı hâle getirilmesinin zorunlu olduğunun altını çizen Oflaz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kentsel dönüşüme ilişkin direncin kırılabilmesi adına, dayanıksız binaların, ağır hasarlı binaların kamulaştırması ivedilikle yapılmalı. Bu konu vatandaşın tercihine bırakılmamalı. Buna ilişkin yasa ve yönetmelikler acil olarak çıkarılarak işleme alınmalıdır."

Bina güçlendirilmesi konusuna da dikkati çeken Oflaz, şu önerilerde bulundu: "Kentsel yenileme adıyla ağır hasarlı binalar zaten yıkılarak yenileniyor. Burada kredi faizinin yüzde 1’in altına düşmesi ve vadenin 10 yılın üzerine çıkarılması yönünde çalışmalar söz konusu. Ancak bir de orta veya az hasarlı binaların durumu var. Ekonomik ve zamansal açıdan tüm binaları yıkmak mümkün olamayacağına göre, rapor tutularak binaların güçlendirilmesi teşvik edilmeli. Bugünkü ekonomik şartlarda bina sakinleri için bunu yapmak zor belki. Burada bankaların elini taşın altına koyarak, düşük faizli finansmanla süreci finanse etmesinin önemi büyük."

DİRİ FAYLARDA YAPI KISITLANSIN

Karmar AŞ İcra Kurulu Başkanı Emrullah Yedikardeş, bilim adamlarına göre, Türkiye’de 485 tane fay hattı olduğunu ve bunların 20 tanesinin kırılma zamanı geldiğine işaret ederek, “Yani her an birçok bölgeden deprem haberi gelmesi mümkün” ifadelerini kullandı.

Depremin, çok önemli bir Millî güvenlik sorunu olduğuna dikkati çeken Yedikardeş “Kahramanmaraş merkezli büyük felaketten önemli dersler çıkarmalıyız. Bu derslerden biri de, yapı stokundaki depreme dayanıksız binaların kamulaştırılması olmalı. Bu kentsel dönüşümü hızlandırmak için önemli bir adım olacaktır. Bina sakinlerine farklı alanlarda konut verilmeli” dedi.

Türkiye’deki yerleşim alanlarının önemli bir bölümü diri faylar üzerinde konumlandığına işaret eden Yedikardeş, söz konusu alanlarda yapılaşmaya kısıtlama önerisinde bulundu.

Uzmanlar 'tercihe bırakılmamalı' diyor: Riskli binalar kamulaştırılmalı

YAPI ENVANTERİNDE 24 ŞEHİR ÖNCELİKLİ

 Sektör temsilcileri, deprem güvenliğine ilişkin şu tespitlerde bulundu:

>>Malatya’da 3 yıl önce yapılan binanın da çöktüğünü gördük. Bu da gözlerimizi zemine çevirmemize sebep oluyor.

>>Zemin ve temel etüt raporlarının mevzuata uyumu kontrol edilmeli.

>>İmar Barışına giren binalar yeniden gözden geçirilmeli ve eksiklikleri denetlenmeli

>>Yapı stoku envanteri çıkartılmalı, özellikle fay hattı bulunan 24 şehir önceliklendirilmeli

>>Diri faylar 1/5000-1/1000 ölçekli imar haritalarına işlenerek, bu haritalara göre yapılaşmaya kısıtlama getirilmeli

>>Yapı stokundaki depreme dayanıksız yapılar kamulaştırılarak, bina sakinlerine farklı alanlarda konut verilmeli.

‘BARIŞ’AN BİNALARDA EKSİKLER DENETLENMELİ

İmar barışı kapsamına girmiş binaların da bir şekilde denetlenerek, eksiklerinin belirlenmesi gerektiğinin altını çizen Müberra Oflaz, “Hayati risk taşıyan unsurlar varsa, bina sakinlerinin gerekli tedbirleri alması sağlanabilir” dedi.

KAHRAMANMARAŞ DEPREMİNDE İL İL SON DURUM

Bu video da ilginizi çekebilir...

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...