Uydularımızla uzaydan para kazanacağız

Uydularımızla uzaydan para kazanacağız

EKONOMİ Haberleri

TÜRKSAT 5B uydusu üzerinden Arap ve Afrika ülkelerine hizmet satışı yapılacak. TÜRKSAT 5A’dan Avrupa da faydalanacak.

HABER MERKEZİ | ANKARA

TÜRKSAT 5B uydusu, geçen ay göreve başladı. TÜRKSAT Genel Müdürü Hüseyin Ertok, bu konuda TBMM KİT Komisyonunda sunum yaptı. Ertok, 5B uydusu üzerinden 300 MHz kapasitesi satışı için Yemen’le anlaşmaya varıldığını, Libya, Umman, Birleşik Arap Emîrlikleri (BAE), Sudan, Katar, Etiyopya, Somali, Suriye ve Irak’a hizmet satışı yapılması için görüşmelerin sürdüğünü kaydetti. Ertok, Türkiye’nin 5A uydusu üzerinden yapılacak uydu hizmet ihracı konusunda da Gürcistan, Özbekistan, Romanya, Macaristan ve bazı Arap ülkeleri ile görüşüldüğünü söyledi.

Denizcilik alanındaki devletin yanı sıra özel kuruluşlarla da gemi haberleşme sistemleri konusunda çalışmalar yapıldığını hatırlatan Hüseyin Ertok “Denizcilik ve havacılık uydu haberleşmesinde öncelikle kendi uydularımızla bölgemizde, daha sonra partnerlerle küresel servis sağlayıcı olabilmek adına görüşmeler gerçekleştirilmekte. Havacılık alanında THY alt kuruluşları uçaklarının uydu üzerinden haberleşmesini sağlayacak projeler geliştirilmeye çalışılıyor” dedi.

Türkiye’nin haberleşme uydusu üretebilen ülkeler arasında yer almasını sağlayacak TÜRKSAT 6A’nın test aşamasına geldiğini belirten Ertok “TÜRKSAT 6A’nın nisan ayı itibarıyla Uydu Termal Vakum ile titreşim testleri tamamlandı. Uçuş modeli entegrasyon faaliyetleri devam ediyor. Hedefimiz, uydumuzu 2023 yılı içerisinde uzaya fırlatmak. Bunun için SpaceX ile gerekli imzaları da attık. Seneye Türkiye’nin aktif haberleşme uydu sayısı altıya yükselecek” şeklinde konuştu.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...