Ürün bol, fırsatçıya dikkat: Ramazan ayında zam yapmayın

- Güncelleme:
Ürün bol, fırsatçıya dikkat: Ramazan ayında zam yapmayın
Ekonomi Haberleri

Ramazanda gıda fiyatlarında ciddi artış beklenmiyor. Sektör temsilcileri “Ürün var, depolar dolu, ancak spekülatörlere dikkat” derken, tüketici dernekleri de “Deprem nedeniyle bari bu ramazanda fırsatçılık yapmayın” çağrısında bulunuyor.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Ramazan ayına sayılı günler kala gıda fiyatlarının ne olacağı merak konusu oldu. Vatandaşlar akaryakıt ve döviz fiyatlarında dişe dokunur bir değişim olmaması nedeniyle gıda fiyatlarının sabit kalması gerektiğini savunurken, üreticiler ise spekülatörlere dikkat çekti.

Gıda piyasasında, Türkiye’nin içinden geçtiği deprem felaketi nedeniyle fiyatların sabit tutulması yönünde bir beklenti oluştu. Ancak bazı fırsatçıların ramazanı boş geçemeyeceği ve fiyatları yukarı yönlü artıracağı söylentileri de var. Bakliyat grubunda depoların dolu olduğu, meyve ve sebzede ise iyi bir yıl geçirilmesi nedeniyle üretimin tüketimi fazlasıyla karşılayacağı belirtiliyor. Et sektörü ise ramazanda Et ve Süt Kurumu’nun piyasaya ucuz et vereceğini belirtiyor.

Ürün bol, fırsatçıya dikkat: Ramazan ayında zam yapmayın

‘DEPOLARIMIZ DOLU’

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Kazım Taycı, gazetemize yaptığı açıklamada “Ramazan ayı için 3 ay öncesinden hazırlıklara başlandı. Hem şu anda perakende mağazalarının hem de toptancıların ve üreticilerin stokları dolu durumdadır. Dolayısıyla ürünün tedarikinde, ürüne ulaşmada hiçbir sıkıntı yaşanmayacaktır. Ürün fiyatlarında herhangi bir artış olmayacağı gibi birkaç üründe de belirli bir miktar gerileme dahi bekliyoruz. Dolayısıyla bu konuda kimsenin herhangi bir endişesi olmasın. Yani ramazanda hububat ve bakliyat ürünlerinde ne tedarik noktasında ne de fiyatlar noktasında bir sıkıntımız olmayacak” diye konuştu.

 

Ürün bol, fırsatçıya dikkat: Ramazan ayında zam yapmayın

‘MEYVE VE SEBZE BOL’

Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan da ramazanda meyve ve sebzenin bol olduğunu belirterek “Fiyatlarda bir artış olacağını düşünmüyoruz. Çünkü bu yıl iyi ürün alındı. Havaların iyi gitmesi de buna vesile oldu. Üretim bol, ürün çok. Yalnızca sera ürünlerinde enerji maliyeti nedeniyle az miktarda artışlar olabilir. Ama bu genel piyasayı etkilemez. Vatandaşlarımız özellikle kış sebzeleri olan; Ispanak, karnabahar, pırasa, lahana ve patlıcanı ucuza tüketebilecek. Yalnızca kuru soğanda bir artış var, ancak ona da ihracat tedbirleri alındı. Ramazana kadar o da düşecektir. Yine meyve tarafı için de fiyatların artmayacağını söyleyelim” dedi.

ESK MÜDAHALE EDECEK

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı ise “Sayın bakanımız da açıkladı. Ülkemizde yeterince hayvanımız da etimiz de var. Girdi maliyetlerinin artması et fiyatlarına da yansıyor. Ancak fiyatları girdi maliyetlerinin üzerinde artırıyorlar. Her yıl ramazanda söylediğim spekülatörler çıkıyor, devletimiz bunu dengelemek için Et ve Süt Kurumu (ESK) aracılığıyla piyasaya uygun fiyatlı et sokacak. Ben her zaman buna karşı olduğum hâlde, bu sefer karşı değilim. Spekülatörler için devletimiz gerekeni yapacak. ESK denge olsun, hem üreticiyi hem esnafı korusun ve herkes kazansın istiyoruz” ifadelerini kullandı.

ELLERİ VİCDANLARA KOYMA VAKTİ

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, her yıl ramazan fırsatçılarının ortaya çıktığını belirterek, “Ülkemiz asrın felaketini yaşıyor. Bari bu ramazan ayında piyasa belirleyiciler ellerini cüzdanlarından çekip vicdanlarına koysunlar. Akaryakıt ve döviz fiyatlarında bir değişiklik yok, ortada fiyatları artıracak bir gerekçe yok. Ufak da olsa belli girdi maliyetleri nedeniyle zam yapmak zorunda olanlar, bu ayda zam yapmasındalar.. Bizler şimdiden fiyat artışları ile ilgili bilgiler alıyoruz. Haksız Fiyat Değerleme Kurulu’na bazı şikâyetler ulaşıyor. Lütfen bu yıl hassas davranalım. Hükûmet bu fiyat artışlarının önüne geçmek adına bir çalışma başlattı zaten. Vatandaşlar da bu çalışmaya destek olsunlar. Ramazan nedeniyle fiyat artıranların fotoğraflarını çekerek tüketici derneklerine şikâyette bulunsunlar” dedi.

ÜRETİCİ - MARKET MAKASI ELMADA 3,5 KAT

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, şubatta markette 41 ürünün 31’inde, üreticide ise 33 ürünün 19’unda fiyat artışı olduğunu açıkladı. Şubatta üretici ile market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 251,6 ile elmada görüldüğünü belirten Bayraktar, “Elmadaki fiyat artışını yüzde 229 ile kuru üzüm, yüzde 218,7 ile limon, yüzde 216,9 ile kırmızı mercimek takip etti. Elma 3,5 kat, kuru üzüm 3,3 kat, limon ve kırmızı mercimek 3,2 kat fazlaya markette satıldı. Üreticide 5 lira olan elma 17 lira 58 kuruşa, 25 lira olan kuru üzüm 82 lira 24 kuruşa, 5 lira 25 kuruş olan limon 16 lira 73 kuruşa, 13 lira 84 kuruş olan kırmızı mercimek 43 lira 86 kuruşa tüketiciye satıldı” dedi. Markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde 29,4 ile domates, en çok fiyatı azalan ürün ise yüzde 15,3 ile ıspanak oldu. Şubatta üreticide fiyatı en çok düşen ürün yüzde 22,5 ile patates olurken, en fazla fiyat artışı yüzde 68,9 ile patlıcanda görüldü.

İSTANBUL'UN ŞUBAT ENFLASYONU YÜZDE 8,3

İstanbul’da şubatta bir önceki aya göre, perakende fiyatlar yüzde 3,83 ve toptan fiyatlar yüzde 2,38 arttı. İstanbul Ticaret Odası’ndan (İTO) yapılan açıklamaya göre, fiyat değişimleri bir önceki yılın aynı ayına göre İTO 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksi’nde yüzde 78,62, Toptan Eşya Fiyatları İndeksi’nde ise yüzde 78,69 olarak gerçekleşti. Şubatta perakende fiyatlarda bir önceki aya göre, sağlık ve kişisel bakım harcamalarında yüzde 8,01, gıda harcamalarında yüzde 5,37, kültür eğitim ve eğlence harcamalarında yüzde 4,61, ev eşyası harcamalarında yüzde 4,53, konut harcamalarında yüzde 0,92, diğer harcamalar grubunda yüzde 0,82, ulaştırma ve haberleşme harcamalarında yüzde 0,45 ve giyim harcamalarında yüzde 0,09 artış kaydedildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...