Uluslararası kuruluştan Türkiye'ye 9 milyar dolarlık yatırım hedefi

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Uluslararası kuruluştan Türkiye'ye 9 milyar dolarlık yatırım hedefi

Ekonomi Haberleri  / Anadolu Ajansı

Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) son 2.5 yılın en düşük seviyesine gerilemesinin ardından uluslararası kuruluşların ilgisi artıyor. Uluslararası Finans Kurumu (IFC), Türkiye'ye 3 yılda 9 milyar dolarlık yatırım hedeflediklerini duyurdu.

Ekonomi yönetiminde yaşanan köklü değişimle Türkiye'nin kredi risk primi (CDS) giderek düşerken, uluslararası kurumların ilgisi giderek artıyor. Dünya Bankası Türkiye'ye yönelik kaynak tutarını 18 milyar dolar ilaveyle 35 milyar dolara yükseltirken, yeni bir açıklama da Uluslararası Finans Kurumu'ndan (IFC) geldi.

UCM'DEN TÜRKİYE'YE 9 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM HEDEFİ

Uluslararası Finans Kurumu (IFC) Orta Doğu, Orta Asya, Türkiye, Afganistan ve Pakistan Başkan Yardımcısı Hela Cheikhrouhou, Türkiye'ye gelecek 3 yılda 9 milyar dolar yatırım yapmayı hedeflediklerini duyurdu. Türkiye'de son 10 yılda yaklaşık 19 milyar dolar yatırım yaptıklarını kaydeden Cheikhrouhou, Türk özel sektörüne destek amacıyla son 2 yıldır ülkedeki yatırımları artırdıklarını söyledi.

Cheikhrouhou, "Şu anda Türkiye'ye önümüzdeki 3 yılda 9 milyar dolar yatırım yapmayı hedefliyoruz. Bu hedef piyasa koşullarına, müşteri talebine ve iç onaylara bağlıdır" dedi.

DEPREM BÖLGESİ ÖNCELİKLİ

Özellikle deprem bölgesine destek sağlamaya büyük önem verdiklerini söyleyen Cheikhrouhou, "Hem en savunmasız durumdaki hanelere, küçük işletmelere, çiftçilere erken yardım hem de uzun vadeli yeniden inşa çalışmaları için özel sektör finansmanı sağlıyoruz. Depremden etkilenen bölgelerde bankacılık, imalat ve altyapı sektörlerinde uzun süredir faaliyet gösteren özel ortaklarımız aracılığıyla önümüzdeki 1,5 yıl içinde yaklaşık 1 milyar dolar dağıtmayı amaçlıyoruz. Yakın zamanda depremden etkilenen 11 ildeki mikro ve küçük işletmeler, hane halkı ve çiftçilere yönelik, anlaşmalı bankalarımız aracılığıyla dağıtılacak önemli bir finansman paketini açıklayacağız." diye konuştu.

TÜRKİYE ÖNEMLİ BİR MERKEZ HALİNE GELDİ

"Türkiye'nin hem kara hem de deniz ticaret yollarının üzerinde olması gibi eşsiz bir avantaja sahip olması, Türkiye'yi Kovid-19 sonrası dönemde özellikle Avrupa ve Orta Doğu için yakın ve cazip üretim üssü olarak konumlandırıyor." diyen Cheikhrouhou, Türkiye'nin özellikle petrol ve doğal gaz açısından enerji koridoru görevi de gördüğünü belirtti.

Türk firmalarının bilgi birikimini kullanarak Asya, Orta Doğu ve Afrika'da yeni pazarlara girebildiğini dile getiren Cheikhrouhou, "Türkiye önemli bir hava yolculuğu merkezi haline geldi ve büyük bir lojistik merkez olmaya hazırlanıyor. Ülkenin reel sektörü, gelişmekte olan piyasalar arasında en gelişmiş sektörler arasında yer alıyor ve denizaşırı pazarlara doğru genişleme potansiyeli taşıyor." ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE YEŞİL FONU KURULUYOR

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dün Dünya Bankası işbirliğiyle 155 milyon dolar büyüklüğünde "Türkiye Yeşil Fonu" adında yeni bir fon kuracaklarını duyurdu. Projeyle işletmelere yeşil finansman arzının sağlanması, yeşil teknolojilere yatırımın teşvik edilmesi ve finansal sektörün çeşitlendirilmesinin amaçlandığını belirten Bakan Şimşek, fonun ilerleyen dönemde daha da büyüyeceğini söyledi.

TÜRKİYE'NİN RİSK PRİMİ SON 2.5 YILIN EN DÜŞÜĞÜNDE

Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) son 2.5 yılın en düşük seviyhesine geriledi. CDS, yaklaşık 14 baz puan azalarak 364,64 baz puanla Mart 2021'den bu yana en düşük seviyesini test etti.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...