Ukrayna, Suriye ve Libya'yı Türkiye ayağa kaldıracak! Hazır betoncu 100 milyarlarca dolarlık inşaata hazır
Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı Yavuz Işık, Ukrayna başta olmak üzere savaştan etkilenen bölgelerdeki iş hacminin 100 milyarlarca dolarla ifade edilebileceğini anlatarak; bu bölgelerin yeniden imarı için kapasite, personel ve ekipman olarak hazır olduklarını söyledi.
ÖNDER ÇELİK'İN HABERİ - Geçen yıl 4,5 milyar doları aşan ciro, 50 bini aşan istihdam ve yıllık 105 milyon metreküp üretime ulaşan Türkiye hazır beton sektörü; bu yıl Ukrayna, Suriye, Libya ve Irak gibi savaş ve iç karışıklıklar nedeniyle yıkılan ülkelerin yeniden inşasına talip oldu ve sektör temsilcileri bu konuda temaslara başladı.
SEKTÖR İHRACATTA HEDEF BÜYÜTTÜ
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) ve TG EXPO Fuarcılık ortaklığı ile 15-18 Mart arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenecek ‘BETON 2023 Hazır Beton Kongresi ve Fuarı’na ilişkin düzenlenen toplantıda konuşan THBB Başkanı Yavuz Işık; ABD, Kore ve Japonya’dan alınan makinelerin artık Türkiye’de üretilir hale geldiğini kaydetti. Beton sektörünün Ukrayna başta olmak üzere, Orta Doğu, BDT gibi yeni yapılanma sürecindeki ülkelerde ihracat hedeflerini büyüttüğünü söyleyen Işık, savaştan etkilenen bölgelerdeki iş hacminin 100 milyarlarca dolarla ifade edilebileceğini, kapasite, personel ve ekipman olarak hazır olduklarını söyledi.
Işık, “Pozisyonumuzu aldık. Biz savaştan etkilenen Ukrayna’nın yapılanmasında pastadan çok büyük bir dilim alacağız. Aynı şey Suriye, Irak, Libya için de geçerli. Teknolojimiz var. Üretiyor ve satıyoruz. Umut ediyorum 2023 yılı barış yılı olsun, biz de işimize bakalım” dedi.
TG EXPO Fuarcılık Genel Müdürü Cem Şenel, 100’ün üzerinde katılımcısı olan BETON 2023 Fuarı’nın; Avrupa, Asya, Afrika ve Orta Doğu’dan 3.000’i yabancı olmak üzere 12 binden fazla sektör profesyonelini ağırlayacağını kaydetti.
RUSYA’DAN TEKNOLOJİ TEMASI
Savaştan Rusya’nın da etkilendiğini ve Rusya Beton Birliği’nden bir heyetin gelip kendilerindeki teknolojik bilgiden istifade etmek istediğini açıklayan Işık, sektör olarak yüzde 10’luk büyüme beklediklerini, döviz tutulursa, enflasyon da aşağı gelirse son üç çeyrektir küçülen inşaat sektörünün önünün açılacağını kaydetti.
Elektrik ve akaryakıt fiyatlarıyla, asgari ücretteki artışın beton fiyatlarını son 1 yılda yüzde 240 artırdığını anlatan Işık, enerji fiyatlarındaki son indirimlerin çimentoya yansımasıyla kendilerinin de bunu fiyatlara yansıtacaklarını ifade etti.