‘Ucuz konut’la kapora tuzağı

- Güncelleme:
‘Ucuz konut’la kapora tuzağı

Ekonomi Haberleri

Yeni Evim kampanyasını fırsat bilen dolandırıcılar, vatandaşları ucuz ev tuzağıyla ağlarına düşürüyorlar. İskanı olmayan evi kampanyaya dâhil ederek 0.69 faiz oranıyla kredi kullandıracaklarını iddia edenler bile var. Gayrimenkul uzmanları “Yalnızca markalı konutlar kampanyaya dâhil, internetten ucuz ilanlara kanmayın, çoğu kapora dolandırıcısı” diyerek vatandaşı uyarıyor.

Orta gelirli aileleri ev sahibi yapmak adına başlatılan “Yeni Evim” kampanyasında başvurular önceki gün başladı. İlk etapta 100 bin kişinin konut sahibi olması planlanan kampanya fırsatçıları da harekete geçirdi. Başvuruların alındığı ilk gün itibarıyla internette ‘Yeni Evim kampanyasına uygun’ başlıklı birçok yeni ilan verildiği görüldü. İlanlarda uygun fiyatlı evler dikkat çekti. İstanbul Beylikdüzü’nde satılığa çıkan ve 2 milyon TL değeriyle (piyasanın çok altında) ‘Yeni Evim kampanyasına dâhil olduğu iddia edilen bir ilanı aradık. Telefondaki kişi fiyatın uygun olmasının sebebinin evde iskan olmamasından kaynaklandığını söyledi. 

İSKANSIZ YAPILARI SATIYORLAR

Evin krediye uygunluğu hakkında bilgi veren Yusuf Ş. isimli kişi “Evimiz 0.69 kredi kampanyasına uygun. Bu bölgede 2+1 (100 M2) ev fiyatları 3 milyon 500 bin liradan başlıyor. Ancak evimizde iskan bulunmadığından dolayı fiyatımız uygun tutulmuştur” dedi. İskansız daireye kredinin nasıl çıktığını sorduğumuzda ise “Banka eksperleri evin iskanına değil, yapı ruhsatı olup olmadığına bakıyor. Bir sorun çıkmıyor. Anlaşmalı olduğumuz bankalar aracılığıyla sizi bu kampanyadan yararlandırabiliriz. Evin su ve elektriğini şantiyeden çektik. Apartmanda tüm daireler böyle. Ancak bugüne kadar bir sorun ile karşılaşmadık” dedi. İstanbul Esenyurt’ta 899 bin liradan satışa çıkan bir diğer daire sahibi ise, bankalarla anlaşarak iskan olmasa da kat mülkiyet hakkıyla kredi alınabileceğini belirterek “Bölgede markalı konutlar dışında iskanlı ev zaten yok, banakların hepsi de kredi veriyor” dedi. 

BİTMEMİŞ KONUTA DİKKAT

Aynı şekilde ‘Yeni Evim kampanyasına uygundur’ başlıklı bir başka ilanda ise Silivri’de 1 milyon 500 bin TL’ye uygun fiyatlı bir evin satışa çıktığını gördük. Aradığımız kişi “Proje henüz başlamadı. 1 hafta sonra temel atacağız. 7 ay sonra teslim edilecek. Şirketimizin ilk projesi ama bitirme taahhüdünde bulunuyoruz. Herhangi bir sorun olmaz, sözleşme imzalıyoruz” dedi. Gayrimenkul uzmanları sektörde en büyük sorunun bitirilmemiş projeler olduğunu belirterek, kampanya dahilinde başlanılmamış konutlara dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor. 

Gayrimenkul danışmanı Özlem Kale, kampanya dâhilinde olan konutların markalı konutlar olduğunu ve GYODER, İNDER, KONUTDER, İMKON ile Türkiye Müteahhitleri Birliği’ne bağlı olan şirketlerin projelerinin satılabildiğini belirterek “İnternetten çıkan her ilana inanılmaması gerekiyor. Özellikle sarı sitede ciddi dolandırıcılık vakaları var. İskânı olmayan bir daireye kredi çıkması çok zor. Belli şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Belediyeden belli izinlerin alınması şart. Böyle olsa bile bankalar kredi vermeye imtina ediyor. Bunların bir çoğu kaparo dolandırıcıları” dedi.

MARKALI GAYRİMENKUL GÜVENİLİR

Kampanyaya dâhil olan markalı konutların satış ofislerine giderek alım işlemi yapılması gerektiğini söyleyen Özlem Kale “Öncelikle alacağınız daireyi satış ofisinden belirliyorsunuz. Ardından konut ve proje bilgileriyle anlaşmalı olan bankaya giderek kredi başvurusunda bulunuyorsunuz. Kredinizin onaylanmasıyla tapu işlemlerine başlıyorsunuz” diye konuştu. KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...