Ücretsiz 25 metreküp gaz tüketimi uçurdu

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ - ANKARA
- Güncelleme:
Ücretsiz 25 metreküp gaz tüketimi uçurdu

Ekonomi Haberleri  / HABER MERKEZİ - ANKARA

25 metreküp ücretsiz gaz, tüketimi uçurdu. Boru gazıyla ithalat yüzde 43, LNG ithalatı yüzde 18 düştü. Üretim 10 milyon metreküp artarak 40 milyon metreküp oldu. Haziran’da sadece Yunanistan’a gaz ihracatı gerçekleştirilirken, ihraç miktarı 17 milyon metreküp olarak kayıtlara geçti. Öte yandan bu yılın altıncı ayında, mayısa göre depolanan gaz da 235 milyon metreküp yükseldi.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Doğalgaz ticaretinde merkez ülke olmaya hazırlanan Türkiye, enerjide kendi kendine yetme yolunda emin adımlarla ilerlerken, ithalat haziranda rekor seviyede azalış gösterdi. Bu yılın ilk beş ayının tamamında ithalatta düşüş görülürken, doğalgaz ithalat miktarı haziranda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 39 azalarak 2 milyar 332 milyon metreküp oldu.

Haziranda ithalat miktarı, 2021 yılı Haziran ayına kıyasla da yaklaşık 1 milyar 733 milyon metreküp düştü. İthal edilen gaz, mayısa göre de 1 milyar 360 milyon metreküp azaldı. Bu arada, haziran ayında ithal edilen gazda boru gazının payı yüzde 80, LNG’nin payı yüzde 20 oldu.

Geçen yıla göre boru gazıyla doğalgaz ithalatı yüzde 43, LNG ithalatı yüzde 18 düştü. Haziranda gaz tüketimi bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 16 azalarak 2 milyar 572 milyon metreküp olurken, konutlarda tüketilen gaz miktarı, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 72, 2021 yılının aynı ayına göre de yüzde 78 arttı.

Bu artışta, haziran ayında başlayan 25 metreküp ücretsiz doğalgaz uygulamasının etkili olduğu belirtiliyor.

ÜRETİM 10 MİLYON METREKÜP ARTTI

İthalatta düşüş sürerken, üretilen gaz miktarı, haziranda bir önceki yılın aynı dönemine göre 10 milyon metreküp artarak 40 milyon metreküpe ulaştı. Üretilen gazın yüzde 99’u yine Tekirdağ, İstanbul, Kırklareli ve Düzce’deki sahalardan çıkarıldı.

Haziran’da sadece Yunanistan’a gaz ihracatı gerçekleştirilirken, ihraç miktarı 17 milyon metreküp oldu. Haziran ayı itibariyle depolanan toplam gaz miktarı da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 80 arttı. Bu yılın altıncı ayında, mayısa göre depolanan gaz da 235 milyon metreküp yükseldi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: HABER MERKEZİ - ANKARA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...