Üç sektöre milyarlarca liralık vergi borcu

Kaynak: AA
Üç sektöre milyarlarca liralık vergi borcu
Ekonomi Haberleri  / AA

Vergi Denetim Kurulu, 2013'te akaryakıt, oto ve konut sektörlerine milyarlarca liralık vergi borcu çıkardı.

Vergi Denetim Kurulu müfettişlerinin 2013 yılında yaptıkları incelemeler sonucunda, akaryakıt, oto ve konut sektörlerine milyarlarca liralık vergi borcu çıkarıldı.

Vergi Denetim Kurulu 2013 faaliyet raporundan yapılan derlemeye göre, akaryakıt kaçakçılığı ile mücadeleye yönelik çalışmalar yapan Ankara ve İstanbul Organize Vergi Kaçakçılığı ile Mücadele Grup Başkanlıklarında görevli 19 vergi müfettişinin koordinatörlüğünde İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir, Ankara, Bolu, Konya, Gaziantep, Adana, Mersin ve Kayseri'de yer alan 276 mükellefin 341 iş yerinde 10 numara yağa ilişkin fiili envanter çalışmaları gerçekleştirildi.

Çalışma sonucunda iş ve işlemleri riskli görülen 41 büyük, 155 küçük ve orta ölçekli mükellef vergi yönünden incelenmeye sevk edildi.

Bunlardan 150'sinin incelemesi tamamlanırken, incelemeler sonucunda 1 milyar 697 milyon 629 bin lira vergi borcu çıkarıldı. Ayrıca kayıt dışı akaryakıt satışı yapabileceği konusunda tereddütler oluşan 36 mükellef de incelemeye alındı.

Öte yandan jet yakıtının amaç dışı kullanımına yönelik çalışmalar sonrasında 23 mükellef incelemeye sevk edildi. 12 mükellefin incelemesi tamamlandı, 246 milyon 281 bin lira veri borcu çıkarıldı.

Aerosol üretiminde kullanılan sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) hakkında yapılan çalışmalar sonucunda da 79 mükellef incelemeye gönderildi. Mükelleflerden 55'inin incelemesi tamamlandı, 27 milyon 241 bin 447 lira vergi tarh edilmesi, 33 milyon 779 bin 619 lira da ceza kesilmesi önerildi.

- Lüks oto ithalatçısına 380 milyar lira vergi borcu

Lüks oto ithalatı sırasında ÖTV aşındırmasına yönelik çalışmalar yapan vergi müfettişleri, 189 mükellefi incelemeye sevk etti. İncelemeye sevk edilen mükelleflerin 172'sinin incelemesi tamamlandı. İncelemeler sonucunda 463 milyon 650 bin 586 lira matrah farkı tespit edildi, 379 milyon 512 bin 371 lira vergi borcu çıkarıldı.

Kurul müfettişleri ayrıca, 2009 yılı motorlu taşıt araçlarına uygulanan ÖTV indiriminin bazı mükellefler tarafından maksada aykırı olarak uygulandığını tespit etti. Araştırmalar sonucunda 322 mükellef incelenmeye alındı, 214'ünün incelemesi tamamlandı.

İncelemeler sonucunda 24 milyon 574 bin 457 lira matrah farkı tespit edildi ve 22 milyon 618 bin 337 lira vergi tarh edilmesi istenildi.

- Konut kredili gayrimenkul satışları

Kurul müfettişleri, konut kredili gayrimenkul satışına yönelik yapılan çalışmalar çerçevesinde 2008-2009 yıllarında belirli bir sayının üzerinde gayrimenkul sattığı tespit edilen mükellefleri de risk analizine tabi tuttu.

Analiz çalışmaları neticesinde 2 büyük ölçekli, 923 küçük ve orta ölçekli, 113 de potansiyel olarak yüksek olmak üzere bin 38 mükellef riskli bulunarak incelemeye sevk edildi.

Söz konusu mükelleflerden 809'unun incelemesi tamamlandı. Geçen yıl 95 milyon 907 bin 519 lira vergi tarh edilmesi istenildi.

- Gümrükte götürü teminat uygulaması

Kurul, gümrük mevzuatı çerçevesinde onaylanmış kişi statü belgesine (OKSB) sahip götürü teminat uygulamasından yararlanan mükelleflerden götürü teminat göstermek suretiyle yüklü miktarlarda akaryakıt ithal edenlerin, ithalattaki götürü teminata konu akaryakıt miktarları ile ÖTV beyanlarında yer alan akaryakıt satış miktarlarının karşılaştırılması neticesinde riskli görülen 19 mükellef nezdinden 6 ilde fiilli envanter çalışması gerçekleştirdi.

9 mükellef adına vergi müfettişleri tarafından 472 milyon 397 bin 315 lira vergi ve 472 milyon 397 bin 315 lira vergi kaybı cezası için toplam 944 milyon 794 bin 630 lira teminat, ihtiyati tahakkuk ve ihtiyati haciz uygulamasını vergi dairelerinden talep edildi.

Bu arada tütün ve tütün mamulleri kaçakçılığıyla mücadeleye yönelik çalışmalar çerçevesinde büyük ölçekli 7, küçük ve orta ölçekli 10 olmak üzere 17 mükellef için vergi incelemesine başlayan Kurul, bu kapsamda ilişkili kişileri kapsama dahil ederek 26 mükellef nezdinde daha vergi incelemesi başlattı.

MALİYE'YE "TABLETLİ" YOKLAMA MEMURLARI GELİYOR

Bugüne kadar e-fatura ve e-defter gibi bir çok alanda, yapılan iş ve işlemleri fiziki ortamdan sanal ortama taşıyan Maliye Bakanlığı, yoklama sisteminde de yeni bir düzenlemeye gidiyor.

Bakanlık, Elektronik Yoklama Sistemi (e-yoklama) ile her türlü uyumsuzluk durumuna hızlı ve etkili bir şekilde müdahale imkanı sağlanmasını, mükellefe ait istenilen bilgilere her noktadan anlık olarak ulaşılabilmesini ve daha etkin bir yoklama sistemi oluşturulmasını amaçlıyor.

Konuya ilişkin soruları yanıtlayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, e-yoklama sisteminin, klasik yoklama anlayışının oldukça dışında olduğunu söyledi.

Yeni sistemle tüm sürecin elektronik ortamda yürütüleceğini ve yoklama işleminin, tablet gibi mobil cihazlarla yerine getirileceğini anlatan Şimşek, "Yeni kuracağımız Elektronik Yoklama Sistemi ile denetim kanıtı niteliğindeki görsel verilerin dijital ortamda temini sağlanacak. Bu sayede, 3G teknolojisinin sunduğu mobilite ile de her türlü uyumsuzluk durumuna hızlı ve etkili bir şekilde müdahale imkanı sağlanacak, mükellefe ait istenilen bilgilere her noktadan anlık olarak ulaşılabilecek" dedi.

"Sahada yapılan her iş adım adım takip edilebilecek"

Bakan Şimşek, bunların dışında elektronik yoklama talebinde bulunan birimlerin, sahada yapılan işlemlerin her adımından sistem arayüzü sayesinde bilgi sahibi olabileceğini de belirterek, şunları kaydetti:

"Bu bağlamda görevli personelin daha etkin, daha verimli hizmet üretmesini sağlamak amacıyla objektif bir şekilde performans ölçümü yapılabilecek. GPS teknolojisi ile de yoklama ve denetim personelinin hangi konumda olduğu görülecek ve istenirse görev güzergahı optimum bir şekilde belirlenebilecek. Böylece, denetim ve koordinasyonda etkinlik sağlanmış olacaktır. e-yoklama projesi kapsamında yoklama ve denetim faaliyetlerinin daha hızlı, etkin ve verimli yapılabilmesi sağlanarak, vergiye gönüllü uyumu artırmak amacına ulaşmak için belirlenen elektronik ortamda verilen hizmetlerin kapsamı ve erişilebilirliği, ileri seviyede bilgi teknoloji sistemleri ve mobil araçlar kullanılarak artırılmış olacak."

"Sistem bu yılın son çeyreğine kadar tüm vergi dairelerinde kullanılacak"

Maliye Bakanı Şimşek, sistemin kısa zamanda hayata geçmesi için yoğun bir çalışma içinde olduklarını belirterek, bir kaç aydır İstanbul'da pilot uygulamasına başlanan e-yoklama sisteminin, bu yılın son çeyreğine kadar kademeli olarak tüm vergi dairesi müdürlüklerinde kullanılmaya başlanacağı bilgisini verdi.

Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...