TÜSİAD Başkanı yanıldı! Böyle bir ülkeye sermaye akıyor

TÜSİAD Başkanı yanıldı! Böyle bir ülkeye sermaye akıyor

Ekonomi Haberleri

'Cezalarla şirketler üzerinde baskı kuran, ihale yasası onlarca kez değişen bir ülkeye yabancı sermayenin gelmesi mümkün değil' diyenTÜSİAD Başkanı yanıldı

23 Ocak 2014 günü TÜSİAD Genel Kurulunda Başkan Muharrem Yılmaz "Vergi cezası veya başka türlü cezalarla şirketler üzerinde baskı kuran, ihale yasası onlarca kez değişen bir ülkeye yabancı sermayenin gelmesi mümkün değildir" demişti.
Bu konuşma üzerine yabancı sermaye tartışması bir kat daha alevlenmişti. Nitekim 2013 yılında yabancı sermaye girişi bir önceki yıla göre 70,3 milyar dolardan 72,4 milyar dolara yükselmesine karşılık doğrudan yabancı yatırımlar 13,2 milyar dolardan 12,9 milyar dolara gerilemişti. TÜSİAD Başkanının da kastettiği doğrudan yabancı sermaye yatırımlarıydı.
Muharrem Yılmaz bu konuşmasını 17 Aralık ve 25 Aralık operasyonları üzerine yaşanan gelişmeler içerisinde yapmıştı. Operasyon ile devlet içerisinde ortaya çıkan paralel yapı veya olağandışı hiçbir adıma değinmemiş ve alınan önlemleri çok sert bir şekilde eleştirerek "böyle yaparsanız yabancı yatırımcı gelmez" demişti.
Ekonomi Bakanlığı dün Uluslararası Doğrudan Yatırımlar verilerini açıkladı. Böylece TÜSİAD Başkanının "yabancı yatırımcı gelmez" konuşmasını yaptığı Ocak 2014 verilerini görmek imkânına kavuştuk. Bakanlığın açıkladığı verilere göre doğrudan yabancı yatırımlar geçen yılın Ocak ayına göre tam yüzde 51 artışla 1 milyar 211 milyon dolara yükseldi.
Soğuk para aktı Sıcak para kaçtı
Ödemeler dengesi verilene göre de Ocak 2014'te yabancı sermaye hareketlerinde doğrudan yatırımların yüzde 51 artışla 1 milyar 211 milyon dolara çıktığı görülüyor. Fakat doğrudan yatırımlardan girişi artarken sıcak parada çıkış olduğu anlaşılıyor. Geçen yıl Ocak ayında sıcak para ve borç para ile gelen sermayenin toplamda 9,5 milyar dolara ulaştığı görülüyor. Oysa bu yıl sıcak para ve borç ödeme yolu ile yabancı sermayede nette 3,1 milyar dolar çıkış olduğu görülüyor. Kısaca istihdam-iş ve yatırım demek olan doğrudan yabancı sermaye girişi yüzde 51 artarken sıcak para çıkış yaptı.
Yabancı sermayenin sıcak paradan-soğuk paraya dönmesi; yatırım ve iş olarak Türkiye'ye girişini artırması, orta ve uzun vadede çok olumlu bir gelişme. Hatta gayrimenkul alımlarının bile yüzde 24 artışla 290 milyon dolara çıktığı görülmektedir...


VERİLERDEKİ ÖNEMLİ AYRINTI
Gelen yabancı Avrupa'dan
Yabancı yatırımlarda bir diğer dikkat çeken nokta ise Ocak ayında gelen yabancı sermayenin yüzde 84'ünün Avrupa Birliği ülkelerinden olmasıdır. Türkiye'de Ocak 2014 sonu itibari ile uluslararası sermayeli şirket sayısı 180 yeni kuruluşla beraber 37 bin 246 adete ulaştı. Bu şirketlerin de yüzde 49'u AB ülkelerinin ortaklığında. Kısaca Ocak 2014 yabancı sermaye verileri Türkiye'ye hem gelen sermayede artışa işaret ediyor hem de gelen sermayenin adresini AB olarak gösteriyor. Ve bu veriler TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz'ın savunduğu tezlerin tam tersi sonuçlar oluştuğunu bizlere gösteriyor.


İBRAHİM KAHVECİ/ HABER/ ANALİZ
TÜRKİYE GAZETESİ




UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...