Türklerden dünyaya temiz enerji

- Güncelleme:
Türklerden dünyaya temiz enerji

Ekonomi Haberleri

Rüzgâr ve güneş enerjisinde dünyanın en büyük ihracatçı ülkeleri ligine girmeyi başaran Türk şirketleri, başta Macaristan, Romanya, Bulgaristan, Makedonya, Ukrayna, Arnavutluk, İtalya, Fransa, Almanya ve İngiltere olmak üzere yatırım için kolları sıvadı.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Millî Enerji ve Maden Politikası çerçevesinde enerjide tam bağımsızlık parolasıyla yenilenebilir enerji sistemlerine ağırlık veren Türkiye, artık bu alanda dünyanın en büyük ihracatçı ülkeleri ligine yükseldi. 1,5 milyar avroluk rüzgâr enerjisi sektörünün yüzde 80’ini ihraç eden Türk yatırımcı, dünyanın pek çok ülkesine ekipman ihraç etmeye başladı. 4T Platformu (Temiz çevre, temiz enerji, temiz tarım, temiz beslenme) Başkanı ve yenilebilir enerji uzmanı Ali Rıza Öner, Türk yatırımcının başta Macaristan, Romanya, Bulgaristan, Makedonya, Ukrayna, Arnavutluk, İtalya, Fransa, Almanya ve İngiltere’de yatırımlara başladığını söyledi.

DALGA VE AKINTIDAN ENERJİ

Rüzgâr türbini ve ekipman üretimi de dâhil edildiğinde rüzgâr enerjisi sektörünün 25 bin kişiyi aşan istihdam ve yüzde 80’ini ihraç edecek şekilde 1,5 milyar avronun üzerinde bir sanayi üretimine ulaştığını belirten Öner, üretimde yerlilik oranlarının da her geçen gün arttığını kaydetti. Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması’nın (YEKDEM) kendini yenileyerek daha da iyi hâle geldiğini ifade eden Öner, “Öyle ki coğrafi şartlarda göz önüne alınarak YEKDEM’e yeni kaynak türleri eklendi. Üç tarafımızın denizlerle çevrili olması dolayısıyla dalga ve akıntı kaynaklarından da elektrik üretilebilecek. Ayrıca Marmara, Ege ve kısmen Karadeniz kıyılarında da deniz üzerine rüzgâr santralleri kurulabilecek. Fiyatlama yapılırken, ilk yatırım maliyetleri göze alınarak teşvik fiyatları ona göre düzenlenmiş. Kredi veren kuruluşların istekleri ve beklentileri de göz önüne alındı. Yerli yatırımcı için tekrar cazibe merkezi hâline geldi” dedi.

DÜNYANIN DÖRT KÖŞESİNE İHRACAT

Küresel ekonominin düzelmesi ve kredi musluklarının açılması ile beraber 2025 yılı sonuna doğru yenilenebilir enerji yatırımı furyasının artarak zirve noktaya geleceğini kaydeden Öner, “Türk yatırımcısı yenilenebilir enerji işlerini çok sevdi. Özellikle rüzgâr ve güneş enerjisi için kendi tesisini kendi kabiliyeti ile kuran inşaat şirketleri ve enerji şirketleri, başta Macaristan, Romanya, Bulgaristan, Makedonya, Ukrayna, Arnavutluk, İtalya, Fransa, Almanya ve İngiltere’de büyük veya küçük yatırımlara başladı. Burada temel referans noktası, yenilenebilir enerji tarifelerinin cazip olması. Ayrıca, ilgili ülkede bağlantılarının olması ve her şeyden önemlisi de yerelde ucuz kredi buluyor olmaları. Bundan sonraki süreçte ABD ve Afrika ülkelerinde daha fazla Türk yatırımcı göreceğimizi düşünüyorum” diye konuştu.

“ÇÖPTEN ENERJİ ÜRETİMİ DESTEKLENMELİ”

4T Platformu Başkanı Ali Rıza Öner, çöpün çevresel bir sorun olduğunu belirterek, çöpten enerji üretiminin desteklenmesi gerektiğini söyledi. Öner, şunları kaydetti: “Bir de, karbon ayak izi konusu var. Çöp haricinde diğer yenilenebilir enerji kaynaklarının karbon ayak izi faydası, kâğıt üzerinde. Yani, ‘fosil yakıttan üretilen elektrik, yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilirse’nin karşılığı. Ancak çöpte durum farklı. Biyogaz (metan gazı) ile biyogaz motorunda yakılarak elektrik üretiliyor, egzozundan ise karbondioksit çıkıyor. Metan gazı karbondiokside göre 24 kat daha tehlikeli bir gaz. Ozon tabakasına olan olumsuz etkisi çok azaltılmış oluyor, karbon salınımı düşüyor. Bu sebeple bu tür tesislerin yaygınlaşması önemli ve YEKDEM’den faydalanması, en azından 10 yıl süre ile fiyatı sabitlemesi, bu yatırımların yapılmasının önündeki yatırımcı riskini azaltmış olacak.”

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...