Türkiye'ye para musluğu açılıyor: Körfez'den gelecek sıcak para miktarı belli oldu

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Türkiye'ye para musluğu açılıyor: Körfez'den gelecek sıcak para miktarı belli oldu

Ekonomi Haberleri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ekonomi kurmaylarıyla başlattığı Körfez turunda BAE ile 50 milyar doları aşkın değerde anlaşma imzalandı. Körfez'den Türkiye'ye ilk etapta gelecek sıcak para miktarı ortaya çıktı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Körfez turu esnasında imzalanan anlaşmalar, ekonomiye can damarı olmaya başlıyor. Körfez turunda, Suudi Arabistan ile 5 Birleşik Arap Emirlikleri ile 50,7 milyar dolar tutarında 13 anlaşmaya imza atıldı. Körfez'den Türkiye'ye ilk etapta gelecek sıcak para miktarı belli oldu.

İLK ETAPTA 11.5 MİLYAR DOLAR GELECEK

Reuters'ın aktardığına göre BAE’yi oluşturan emirlikler içinde en büyüğü olan Abu Dabi’nin ulusal varlık fonu ADQ tarafından açıklama yapıldı. Anlaşmalar kapsamında Türkiye’nin deprem sonrası yeniden inşa faaliyetleri için ihraç edeceği 8,5 milyar dolar büyüklükte tahvilin satın alınması ve Türk Eximbank’a 3 milyar dolar büyüklükte finansman sağlanması için iki ayrı mutabakat zaptı imzalandığı ifade edildi.

EŞİ GÖRÜŞMEMİŞ MİKTAR

Bankacılar BAE ile açıklanan 50.7 milyar dolarlık anlaşmalara Suudi Arabistan ve Katar için henüz resmi tutar açıklanmayan anlaşmaların da dahil olacağını tutarın bu nedenle tarihte “eşi görülmemiş” miktarlara işaret ettiğine dikkat çektiler.

Türkiye'ye para musluğu açılıyor: Körfez'den gelecek sıcak para miktarı belli oldu

TÜRKİYE'NİN 1 YILLIK DIŞ BORCUNA EŞİT

Bir bankanın döviz masası işlemcisi BAE'den gelecek sıcak paraya ilişkin şunları söyledi:

"Tek seferde 50 milyar dolar gelmiyor. Ancak, açıklanan 8,5 milyar dolar sukuk Türkiye’nin neredeyse bir yıllık dış borçlanmasına eşit bunlar daha önce Türkiye ekonomisinde eşi görülmemiş rakamlar. Bu nedenle süreç kurda önümüzdeki dönem yaşanabilecek yükselişleri sınırlar ve dış finanman endişelerini de önemli derecede azaltacağı için CDS tarafında ve eurobond faizlerinde düşüşe destek olur.” 

Kaynak: Reuters

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...