Türkiye'nin hızına hız kattı, 4.5G 1 yaşında

Düzenleyen:
Türkiye'nin hızına hız kattı, 4.5G 1 yaşında

Ekonomi Haberleri

Mobil cihazlarda internet hızını 10 kat artıran 4.5G teknolojisi, ilk yılında vatandaşlardan büyük ilgi gördü, mobil abonelerin üçte ikisi 4.5G hizmeti aldı

Türkiye’nin, yüksek mobil internet hızı sunan 4.5G teknolojisi ile tanışmasının birinci yılı doldu. Mobil cihazlarda internet hızını 10 kat artıran 4,5G kullanıcı sayısı vatandaşlardan büyük ilgi gördü.
Türkiye, 1991’de 1G teknolojisiyle araç telefonları aracılığıyla tanışırken, interneti 1993’te, cep telefonu ile görüşme, veri aktarımı ve SMS gönderimine imkân sağlayan 2G’yi ise 1994’te kullanmaya başladı. Sesin yanında datanın da önem kazanmasıyla 2009 itibarıyla 3G’ye geçen Türkiye, 1 Nisan 2016’da ise mobil cihazlarda internet hızını 10 kat artıracak 4.5G teknolojisiyle tanıştı.
Vatandaşlar, aradan geçen bir yılda 4.5G’ye büyük ilgi gösterdi. 2016 sonu itibarıyla 51,7 milyon abone 4.5G’ye geçti ve neredeyse mobil abonelerin üçte ikisi söz konusu hizmeti almaya başladı. 4.5G hizmetlerinin sağlıklı sunulabilmesi için fiber yatırımlara devam edilirken, işletmecilerin toplam fiber uzunluğu 290 bin 974 kilometreye ulaştı.
4.5G ile mobil haberleşme şebeke ekipmanlarında dışa bağımlılığı azaltacak adımlar da hız kazandı. ULAK Projesi ile ilk defa tamamen yerli ve millî imkânlarla 4.5G baz istasyonunun tasarım ve üretimi gerçekleştirildi. Türkiye’nin yerli baz istasyonu ULAK üzerinden ilk görüntülü görüşme yapıldı. Mobil data iletişiminde 4.5G teknolojisiyle hız rekorları kırıldı. 4.5G’de hız, kullanılan cihazlara göre değişmekle birlikte veri indirme hızları, akıllı telefonların desteklediği en yüksek seviyelere çıktı. Yeni teknolojiyle internet üzerinden kesintisiz ve daha hızlı oyun oynanabiliyor. İnternet hızı, frekans, kapsama alanı, baz istasyonu, coğrafi şartlar, şebeke yoğunluğu, cihaz ve internet sitesinin durumuna göre değişiklik gösteriyor.
4.5G ihalesinin KDV dahil toplam bedeli 3 milyar 960 milyon 212 bin 918,74 avro olmuştu. İşletmeciler, toplam 2 milyar 39 milyon 246 bin avro olan ilk ödemelerini 26 Ekim 2015’te yapmıştı. Vodafone, ihale kapsamındaki ödemeyi peşin yaparken, Turkcell ve Türk Telekom taksitli ödeme seçeneğini tercih etmişti. İhaleye ilişkin son taksit ödemesi de Turkcell 413 milyon 822 bin avro, Türk Telekom ise 243 milyon 349 bin avro karşılığı olarak bu ay yapılacak. Böylece yaklaşık 4 milyar avroluk ihalede ödemeler tamamlanmış olacak.

Turkcell, data ve hızda rekor kırdı
4.5G ihalesinde en yüksek frekansları alan Turkcell’in bu farkı rakamlara da yansıdı. Aradan geçen 1 yıl zarfında Turkcell’in 4.5G hizmetini kullanmaya başlayan 26 milyon kişinin data kullanımı 574 petabyte’a ulaştı. Turkcell müşterilerinin bir önceki yıla göre data kullanımları yüzde 92 oranında artarken, aylık data tüketimleri 5GB’a yükseldi. Turkcell yüzde 82,5 kapsama oranının yanı sıra indirme hızında 53.4 Mbps’ye, yükleme hızında ise 18.6 Mbps’ye ulaştı. 

Vodafone en geniş kapsamaya ulaştı 
Son bir yılda 8 milyonun üzerinde aktif 4.5G abonesine uluşan Vodafone, 81 ilde 10 bini aşkın çekim noktasıyla en geniş 4.5G kapsama alanına sahip operatör oldu. Toplam mobil veri trafiğinin yüzde 30’unu 4.5G şebekesinden gerçekleştiren Vodafone’un mobil internet trafiği iki kat artış gösterirken aylık video kullanımı da iki kat artışla 6.5 petabyte’dan 13 petabye’a yükseldi. Vodafone’un 4.5G şebekesinde ise yaklaşık 100 petabyte’lık veri alışverişi oldu.

En avantajlı tarifeleri Türk Telekom sundu 
Son Türk Telekom, avantajlı tarifeleri müşterilerine 4.5G keyfi yaşattı. Yıl boyunca Türk Telekomlular en çok Gel Dene Tarifeleri, Prime müşterilerine sunulan özel minimum 8 GB dataya sahip Ultra Tarifeleri ve Selfy’ye özel avantajlı Mor Tarifeleri tercih etti. Faturasız hat kullanıcılarının tercihi ise Bol ve Hızlı 5 GB ve Yeni Yıl 6 GB paketleri oldu. Ayrıca Türk Telekom’da LTE’nin toplam mobil veri trafiğindeki payı yüzde 25’e ulaşırken, LTE kullanıcıları ortalama aylık 3.9 GB oranında veri kullandı.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...