Türkiye’nin gücünü gösteren dev yatırım

Düzenleyen:
Türkiye’nin gücünü gösteren dev yatırım

Ekonomi Haberleri

Cumhurbaşkanı 6,4 milyar lira yatırımla 4 bin işçi ile 400 mimar ve mühendisin 36 ayda tamamlayacağı yatırımın önemine dikkat çekti ve “Bu dönemde Türkiye’ye yatırım yapan herkes kazanacak” dedi...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Rönesans Holding ile Japon Sojitz ortaklığıyla 6,4 milyar liralık yatırımla hayata geçirilecek olan İstanbul İkitelli Şehir Hastanesi’nin finansman imza törenine katıldı. 5 bin işçi, 400 mimar ve mühendisin çalışmasıyla 36 ayda tamamlanması planlanan İkitelli Şehir Hastanesi’nin İstanbul ve Türkiye’ye sağlık alanında yepyeni bir vizyon katacağını söyleyen Erdoğan, “Bu anlaşmanın, birtakım çevrelerin ısrarla Türkiye’yi siyasi ve ekonomik cendereye almaya çalıştığı, birçok iddia öne sürdüğü dönemde gerçekleşmiş olmasını çok anlamlı buluyorum” dedi. 

JAPONLARA TEŞEKKÜR
 Projenin hayata geçmesinde destekleri olan Japonlara teşekkür eden Erdoğan, “Bölgedeki adımlar dayanışma ruhuyla devam ediyor. Bundan sonraki sürecin de Marmaray’da olduğu gibi devam edeceğini gösteriyor. Kimilerinin kuru bir geçmiş olsun beyanından dahi imtina ettiği bir dönemde böylesine yüksek meblağdaki anlaşma, ancak gerçek dostların yapacağı bir davranıştır. Japon dostlarımızla önemli bir projenin de arifesindeyiz. İnşallah Sinop’taki nükleer enerji santralini de yine Japon dostlarımızla birlikte gerçekleştirmenin adımlarını atıyoruz, nükleer enerjiyi de süratle bitirelim” dedi.

HASTANELER PEŞ PEŞE
Başbakan olduğu günden bu yana şehir hastanelerinin hayali olduğunu ifade eden Erdoğan, 2013’te ilk 15 hastaneyle ilgili imzaları atmayı başardıklarını belirterek, “THamdolsun şu ana kadar Yozgat, Mersin, Balıkesir ve Isparta şehir hastanelerini hizmete açtık. Kayseri, Adana, Ankara Bilkent ve Manisa şehir hastanelerini bu yıl sonuna kadar hizmete açıyoruz. 2019’da da Eskişehir, Elazığ ve Konya Karatay şehir hastanelerini devreye almayı planlıyoruz. Açılışlar sürecek ve toplamda 28’i şehir hastanesi olan 31 projeyi ülkemize kazandıracağız” dedi. Erdoğan, doktor, hemşire, sağlık memuru, diş hekimi, eczacı gibi bütün birimlerde eleman sıkıntısının çözümü için çalıştıklarını söyledi.

4,3 milyar $ daha
Bu dev projeyle ilgili açıklama yapan Rönesans Sağlık Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Yanıkömeroğlu da dünyanın en büyük hastanelerinden birini inşa ettiklerini söyledi. Sojitz ve diğer yatırım kuruluşlarının İkitelli Şehir Hastanesi’ne 18 yıl vadeli bu büyüklükte yatırım yapmalarının Türkiye’nin gücünü gösterdiğini söyleyen Hacıömeroğlu, “2020’ye kadar 4,3 milyar dolarlık yatırımla 9500 yatak ka-pasiteli sağlık tesisleri inşa edeceğiz. Eylül ortasında Adana Şehir Hastanesi’ni açacağız” dedi.

YÜZDE 80’İ KREDİ OLAN ANLAŞMA
Yüzde 20’si yatırımcıların öz sermayesi, yüzde 80’i kredi olmak üzere sağlanan finansmanın imza törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kreditör temsilcileri, Rönesans Holding Başkanı Erman Ilıcak, Rönesans Sağlık Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Yanıkömeroğlu katıldı.

BU ALANDA DÜNYANIN EN BÜYÜĞÜ OLACAK
Bu hastane depremden bile etkilenmeyecek

Dünyanın en büyük hastanelerinden biri, İstanbul İkitelli’de yükseliyor. Rönesans Sağlık Yatırım’ın Japon Sojitz ortaklığı ile, Kamu Özel İşbirliği modeli kapsamında hayata geçirilecek olan İkitelli Şehir Hastanesi’nin 163 milyar Japon yeni tutarındaki finansal kapanışı, Çırağan Sarayı’nda düzenlenen imza töreniyle tamamlandı. Japon Devlet Bankası JBIC, NEXI, SMBC, BTMU, Nippon Life, Dai-ichi Life, The Iyo Bank ve Standard Chartered Bank’ın bulunduğu 8 farklı global finans kuruluşundan ortaklık ettiği finansmanla hayata geçirilecek hastane, 2700 yatak kapasitesiyle dünyanın en büyük hastanelerinden biri olacak. 1 milyon metrekarenin üzerinde inşaat alanına sahip olup, tam olarak faaliyete geçtiğinde 10 bin kişiye istihdam sağlayacak olan hastane, 2000’den fazla sismik izolatörü ile de, dünyanın en büyük sismik izolatörlü binası olacak. Bu sayede deprem sırasında ve sonrasında dahi tüm operasyonel faaliyetler aksamadan sürdürülecek.

203 MİLYAR JAPON YENİ
Proje tamamlandığında toplam yatırım 203 milyar Japon yenine (6,4 milyar TL) ulaşacak. 2000’den fazla sismik izolatörle donatılacak olan hastane böylece Engineering News Record dergisinde yayınlanan ve, birinciliği elinde tutan, yine Rönesans yatırımı olan Adana Şehir Hastanesi projesinin de açık ara ödüne geçecek. 2020 yılında tamamlanması beklenen hastane, inşaat süresince aylık yaklaşık 6 bin kişiye, hastane tamamlandığında ise yaklaşık 10 bin kişiye doğrudan istihdam sağlayacak.

Bir röntgen için 7-8 ay sıra vardı
Kamu hastanelerinde gece yarısından kuyruğa girip, sıra almaya çalışıldığını, bir röntgen için 7-8 ay sonrasına gün alınan günleri hatırlatan Erdoğan, “Bunların hepsi aşıldı. Dünyadaki tüm sağlık sektöründe röntgenden MR’ından tomografisine, ultrasonografiye varıncaya kadar ne varsa, bunların hepsi bugün ülkemizde var. Buraya geldik. Hizmete açmaya başladığımız şehir hastaneleri gençlerimize de güncel bir mukayese imkanı verecektir. Aldıkları sağlık hizmetinin kalitesi karşısında buraların paralı olduğunu sanarak hala tedirginlik yaşayan vatandaşlarım olduğunu biliyorum. Dünyanın en cesur, en kahraman, en dirayetli milletine boynumuzun borcu bu” diye konuştu.

Türkiye’ye gelen kazanacak
 Türkiye’nin krizlere ve saldırılara rağmen büyümeyi, gelişmeyi, ilerlemeyi sürdürdüğünü ifade eden Erdoğan, “Geçen yıl her şeye rağmen yüzde 2,9 büyüme ile beklentilerin üzerine çıktık. İlk çeyrekteki yüzde 5’le de öyle. İkinci çeyrek de çok daha farklı gelecek inşallah. 4 yıldır kesintisiz saldırı altında olan Türkiye, artık aydınlığa yol alıyor. Üretimde, ihracatta, istihdamda, borsada, ekonominin her alanında güzel haberler geliyor. Böyle bir dönemde güvenen ve yatırım yapan herkes Türkiye’de kazanacaktır” diye konuştu.

Yılda 23 milyon kişi kullanacak
 Törende konuşan Rönesans Holding Başkanı Erman Ilıcak, hastanenin açıldıktan sonra her gün 24 bin ziyaretçi, 2 bin refakatçi, 4 bin 650 sağlık personeli, 4 bin 500 medikal personel ile günde 65 bin kişinin, yılda 23 milyon kişiye hizmet vereceğini söyledi. Ilıcak, bu yatırımla İstanbul’un bölgenin sağlık başkenti haline gelmesinde çok önemli rol oynayacağını ifade etti ve “İnanıyorum ki Cumhurbaşkanımızın vizyonu olan şehir hastaneleri ile sadece İstanbul değil Türkiye’nin diğer şehirleri de bölgemizin şifa merkezlerine dönecektir” diye konuştu.

İstanbul’a hastane benim hayalimdi
Hastaneyi, Rönesans Holding ile birlikte yapacak olan Sojitz Corporation’ın Yönetim Kurulu Başkanı Yoji Sato, “Bu proje yalnızca bizim Sojitz olarak en büyük yatırımımız değil ama sağlık sektöründeki en sembolik projelerimizden. Sağlık ve hastane hizmetini en üst düzeyde vereceğiz. Böyle bir şehre böyle bir hastane kazandırmak kariyerime başladığım günden beri hayalimdi. Bu projeyle Türk insanlarına en iyi kaliteyi ve hizmeti sunabileceğiz” dedi.

Dünyanın ‘en’leri arasına girecek
- 1 milyon metrekarenin üzerinde inşaat alanına sahip olacak.
- Günde 23 bin 600 hastaya hizmet verecek, 2 bin 682 yatak kapasitesinde olacak.
- İnşaat ekimde başlayacak, 36 ayda tamamlanacak.
- Ameliyatlar dünyanın sayılı sağlık kurumlarında bulunan Da Vinci Robotu ile gerçekleştirilecek.
- Radyasyon onkolojisi, Cyberknife ve Thomotherapy gibi ileri teknoloji cihazları bulunacak.
- Ameliyat sırasında aynı zamanda radyolojik görüntüleme sağlayacak Hibrid MRI ameliyathanelere sahip olacak.
- 2000’den fazla sismik izolatörle donatılacak ve bu anlamda da dünyanın en büyüğü olacak.

 

 


 

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...