Türkiye'nin başarıları ilham kaynağı olacak

Türkiye'nin başarıları ilham kaynağı olacak

Ekonomi Haberleri

Dünya Bankası, 'Türkiye'nin Dönüşümü' başlıklı rapor hazırladı: "Türkiye'nin başardıkları, şaşırtıcı, etkileyici, diğer ülkelere örnek olacak uygulamalar"

Küresel ekonominin en önemli kurumlarından Dünya Bankası, Türkiye'nin son dönemde gerçekleştirdiği gelişmeleri rapor haline getirdi. Başarılı istihdam politikalarından teşviklerin milli geliri artıran rolüne, İstanbul'dan Doğu illerine kadar yaşanan büyük değişime 'büyüteç' tutulan raporda, Türkiye'nin yeni dönemde yapması gereken reformlara kadar birçok unsuru içeriyor. Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser tarafından ABD'nin Washington kentinde açıklanan raporda, Türkiye'nin gerçekleştirdiği başarıya dikkat çekildi. Raporu tanıtan Raiser konuşmasına, "Zorlu seçim sürecinin haziranda sona ermesi, yapısal reform gündemine dönülmesi için fırsat olacak. Bu fırsatın gerçeğe dönüştürülmesi, Türkiye'nin gelişmekte olan ülkelere ilham kaynağı olmayı yıllar boyunca sürdürmesini sağlayacaktır" diye başladı.

ÖVGÜ ÜSTÜNE ÖVGÜ
Martin Raiser, son 2 yılda Türkiye'ye özel sektör, bankacılık, eğitim, sağlık, iletişim ve konut sektörlerinde yakalanan başarıyı gözlemlemek üzere Tayland'dan Moritanya'ya kadar 25'in üzerinde ülkeden temsilci geldiğini kaydederken, raporu bu ülkelerin Türkiye'nin tecrübelerinden daha iyi yararlanabilmeleri için hazırladıklarını anlattı. Türkiye'nin küresel gücünün liberalleşmenin başladığı 1980'li yıllardan bu yana etkileyici hızda artarken, ülkenin küresel ithalat ve ihracat payının bu dönemden beri sırasıyla 3'e ve 4'e katlandığını, girişimci Türk ihracatçıları ve onlara sağlanan kamu teşviklerinin de gelişmede rol oynadığını dile getirdi. Raiser'a göre, Türkiye'nin gelişmekte olan ülkeler için ilham kaynağına dönüşen başarı hikâyesinin sütun taşlarını istihdam ve şehirleşme oluşturdu. Raiser ayrıca, "Dünyanın iş imkânlarının bittiğinden korktuğu bir dönemde, Türkiye istihdamını şaşırtıcı hızda artırdı. Ekonomi, 2009'dan bu yana 5 milyonu aşkın kişiye iş imkânı sağladı" vurgusunu da yaptı. Dünya Bankası Genel Direktörü Sri Mulyani Indrawati ise Türkiye'nin G20 başkanlığı, tüm gelişmekte olan ülkeler için gurur verici. Gelişmekte olan ülkelerin küreselleşmenin kazananı Türkiye'den öğreneceği çok ders var" dedi. nbsp;

Anadolu'da çarpıcı gelişmeyi görürsünüz
Martin Raiser, Türkiye'de uygulanan başarılı şehirleşme programının ülkenin artan gelir seviyesine katkı sağladığını belirtirken, Türk kentlerinin dünyada en hızlı büyüyen metropoller arasında yer aldığını ifade etti. En yüksek şehirleşme oranının ülkenin iç kısmında yakalandığına dikkati çeken Raiser, "İstanbul, Ankara ve İzmir gibi metropollerin dışına çıkıp, Kayseri, Konya ve Gaziantep gibi bazen Anadolu Kaplanları olarak da adlandırılan şehirleri ziyaret edenler çarpıcı bir dönüşüme şahit olacaklar" görüşünü paylaştı.

Türk bankaları Avrupa'dan 10 yıl önde
Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser, Türk bankacılık sektörünün, ekonomik başarıda önemli bir yere sahip olduğunun altını çizerken, "Türk bankaları zoru seçerek ihtiyatlı davranmayı Avrupa bankalarından 10 yıl önce öğrendi. Çözümleyici sermaye tamponlarıyla yurt dışından yatırım almaya devam ederek Türkiye'nin krizden (2007-2009) hızlı çıkmasını sağladılar" dedi. nbsp;




Türkiye işte bunlarla hızlı büyür
Dünya Bankası'nın raporunda Türkiye'nin önümüzdeki dönemde yapması gerekenlerle ilgili şu tavsiyeler de yer aldı. Türkiye'nin doğal kaynaklarının kısıtlı, tasarruf oranının düşük olduğunu vurgulayan Raiser, tek seçeneğin AB üyeliği olduğuna dikkat çekti. Raiser, sözlerini "Türkiye'de zorlu seçim sürecinin haziranda sona erecek olması, yapısal reform gündemine geri dönülmesi için önemli bir fırsat olacak. Bu fırsatın gerçeğe dönüştürülmesi, Türkiye'nin gelişmekte olan ülkelere ilham kaynağı olmayı yıllar boyunca sürdürmesini sağlayacaktır" diye tamamladı.



Yüksek gelire 3-5 yılda çıkılabilir
Dünya Bankası'nın Türkiye Raporu sunumunda, Türkiye'nin son dönemdeki büyüme performansını devam ettirmesi halinde orta gelir tuzağından kurtulabileceğini söyledi. Toplantıda konuşan IMF İcra Direktörü İbrahim Çanakçı, "Türkiye geçmiş büyüme performansını devam ettirirse yüksek gelirli ülkeler seviyesine 3-5 yılda atlayabilir" ifadesini kullandı.




UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...