Türkiye'nin 13 bölgede petrol hedefi

Türkiye'nin 13 bölgede petrol hedefi

Ekonomi Haberleri

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak'ta 13 ayrı bölgede petrol ve doğalgaz aramak için Kürt Bölgesel Yönetimi'ne başvuruda bulunulduğunu ifade etti.

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Irak'ta Merkezi Hükümet ile Kürt Bölgesel Yönetimi arasında enerji gelirlerinin paylaşımı konusunda yaşanan sorunu çözmek için yeni bir plan hazırladıklarını söyledi. Yıldız ayrıca Irak'la iyiye giden ilişkilerin daha da öteye taşınacağını belirterek, yeni kurulan "Turkish Energy Company (Türk Enerji Şirketi - TEC)" adlı şirket ile Kuzey Irak'ta 13 ayrı bölgede petrol ve doğalgaz aramak için Kürt Bölgesel Yönetimi'ne başvuruda bulunduğunu ifade etti. Kürt Bölgesel Yönetimi Lideri Mesud Barzani'nin Diyarbakır ziyaretini de değerlendiren Yıldız, kendisinin bu programa katılamayacağını ancak bu ziyaretin bölgesel barış bakımından çok önemli olduğunu belirtti.

Yıldız, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç arasında yaşanan diyalogların da yanlış değerlendirildiğini ileri sürdü.

Enerji Bakanı Yıldız bugün TPAO'da Diplomasi Muhabirleri Derneği üyeleri ile biraraya geldi. Toplantıda soruları yanıtlayan Yıldız, Mesud Barzani'nin Başbakan Erdoğan ile birlikte katılacağı Diyarbakır programına ilişkin açıklamalarda bulundu.

"TERÖR KAMBURUNUN ATILMASI GEREKİYOR"

Temaslara kendisinin katılamayacağını, bu temaslarda enerji konusunun da kapsamlı olarak ele alınmayacağını anlatan Yıldız, bu ziyaretin Türkiye'nin içinde bulunduğu açılım süreci bakımından önemli olduğunu söyledi. Yıldız, "Açılım süreci Türkiye'nin iç meselesi, Barzani dış bir aktör değil mi?" sorusuna, "Terör Örgütü Lideri Apo'dan bağımsız olarak, burada farklı bir durum var. Sürdürülebilir olan nedir. Sürdürülebilir olan bizim bu kardeşliğimizin gelişmesidir. İleriye dönük çok farklı başlıklar var. Terör bu ülkenin kamburuysa, bu kamburun atılması gerekiyor. Bunun minimize edilmesi lazım. Görüşmeye tabii ki bazı kişiler sevinmeyecektir. Zaten bizim amacımız da onları sevindirmek değildir. Bu ziyaret Türk ve Kürt birlik içinde yaşayamaz diyenlere yanıttır. O değerin de (Barzani) buna katkısı olacaktır" yanıtını verdi.

Yıldız, Kürt Bölgesel Yönetimi ile üzerinde çalışılan anlaşmaya ilişkin Irak ile yaşanan sıkıntıların aşılıp aşılmadığı sorusunu da cevapladı. Yıldız, Türkiye'ye boru hattıyla akması planlanan Irak petrolleri konusunda her iki tarafla da görüştüklerini ifade ederek, bu konunda hem Bağdat'a, hem de Erbil'e öneri yaptıklarını söyledi. Yıldız bu öneriyi ise ilk kez açıkladı.

"BİRİKEN PARA KOLAY PAYLAŞILIR"

Enerji Bakanı Yıldız'ın verdiği bilgiye göre, Irak'ın çeşitli bölgelerinden boru hatlarıyla Türkiye'ye akacak petrolün miktarının ne kadar olduğu Türkiye tarafından istenmesi durumunda, Irak Merkezi ya da bölgesel hükümeti tarafından görevlendirilen ya da uluslararası bir gözlemci eşliğinde belirlenecek. Bu petrolün bedeli de Türkiye'de bir kamu bankasında bloke edilecek. Biriken para daha sonra Bağdat merkezi yönetimi ve Kuzey Irak bölgesel yönetimi tarafından paylaşılacak.

Yıldız, "şimdiki oran Irak Merkezi Hükümetine yüzde 83, Kürt Bölgesel Yönetimine ise yüzde 17 oranında pay verilmesini öngörüyor" dedi. Yıldız, "Irak'ta paylaşım konusunda anlaşmazlık sürüyor. Bu durumda para kimse almadan birikecek mi?" sorusuna ise, "biriken para kolay paylaşılır" yanıtını verdi.

"13 BÖLGEDE PETROL VE DOĞALGAZ ARAMAYA TALİBİZ"

Enerji Bakanı Taner Yıldız bunun yanısıra Bölgesel Hükümete de yeni petrol alanlarında arama ve petrol-doğalgaz çıkarma faaliyeti için başvuruda bulunduklarını da anlattı. Türkiye'nin "Turkish Energy Company" (TEC) adı altında bir şirket kurduğunu, bu şirket aracılığıyla Kuzey Irak'ta 13 yeni bölgede petrol ve doğalgaz aramaya talip olduğunu anlattı.

TEC'nin bu bloklardan 7'sinde arama iznini tek başına, 6'sında da ortaklı olarak gerçekleştirdiğini anlatan Bakan Yıldız, henüz sözleşme şartları netleşmediği için çıkarılacak petrol ve doğalgazın miktarını da söylemenin zor olduğunu kaydetti.

Yıldız ayrıca Irak merkezi hükümetin Irak'ın Güney'inden Kuzeyi'ne uzanan bir petrol boru hattı inşa etmek için teklif götürdüklerini, Bağdat'ın konuyu değerlendirdiğini anlattı.

ÖZHASEKİYE DESTEK

3 dönemdir milletvekili olan ve AK Parti tüzüğü gereği yeni dönemde parlamentoda yer alamayacak olan Yıldız, yerel seçimlerde Kayseri'den Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday olup olmadığı konusunda ise net bir şekilde yanıtladı. Yıldız, "Benim adayım Özhaseki Başkan" diye konuştu.

"AK PARTİ NE ZAMAN ÇATLAR BEKLENTİSİ VAR"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç arasındaki kız ve erkek öğrencilerin barınma şartlarına ilişkin açıklamalar nedeniyle çıkan gerilime ilişkin sorular üzerine ise Yıldız, "Sayın Başbakan ile Sayın Başbakan Yardımcısı'nı birleştiren konu siyaset değil, ortak değerlerdir. Onlar bu işin siyasetine kendileri dikkat ederler" dedi. Ailelerde bile kardeşler arasında görüş ayrılıkları olabileceğine dikkat çeken Yıldız, " Her şeyi tam olarak aynı şekilde düşünüyor olmayabilirler. Usülle ilgili farklılıklar olabilir" dedi.

"AK Parti içinde çatlak, ayrışma beklentisi olduğuna" dikkat çeken Bakan Yıldız, "Ak Parti'ye sürekli bir ömür biçme vardır. Acaba farklı mı düşüyorlar diye bir beklenti var. Ama şu bilinmeli ki, hem Sayın Başbakan, hem Sayın Başbakan Yardımcısı, her ikisi de bizden ilerisini görürler" diye konuştu.

KIZLI ERKEKLİ TARTIŞMASI

Taner Yıldız, kamuoyunda öğrenci evlerinde Kız ve erkek öğrencilerin birlikte barınmasıyla ilgili soruları ise "femen grubunun eylemlerini" örnek göstererek yanıtladı. "Femen de çıplak eylem yapıyor. Bırakın Türkiye'yi, dünyanın her yerinde bu yasak. Kişisel özgürlüğüdür diye buna izin mi verilecek? " diyen Bakan Yıldız, bazı gazetecilerin "Peki Femen'in evinde çıplak dolaşmasına karşı çıkıyorlar mı?" sorusuna ise, "Sizin evde hangi giysiyle dolaşacağınıza devlet tabii ki karar vermez" diye yanıt verdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...