'Türkiye'den önce AB'ye girdik'

/ Kaynak: AA
'Türkiye'den önce AB'ye girdik'

Ekonomi Haberleri  / AA

AKG Gazbeton Genel Müdürü Kahyaoğlu, 'Geliştirdiğimiz ısı yalıtım plağı Minepor ile EOTA'dan onay alan ilk Türk firması olduk' dedi.

AKG Gazbeton Genel Müdürü Ali Şükrü Kahyaoğlu, geliştirdikleri ısı yalıtım plağı Minepor ile Avrupa Teknik Değerlendirmesi'nden (ETA) onay alan ilk Türk firması olduklarını belirterek, "Böylece, Türkiye'den önce AB'ye girmiş olduk. Bu belge pazara girer girmez ürünümüze talep bulmamızı kolaylaştırdı" dedi.

Kahyaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son zamanlarda piyasada gelişen talebe göre depreme dayanıklı, yanmaz ve ısı yalıtımı özelliğine sahip ürünlere yöneldiklerini söyledi. Isı yalıtımı sağlayan malzemelerin genellikle yanıcı olduğunu belirten Kahyaoğlu, "Özellikle yüksek katlı binalarda, merdivenin yetişmediği katlarda önlenemeyen yangınlar olabiliyor. Öyle bir ürün üretelim ki hem yanmaz ve güçlü olsun, hem de ısı yalıtımı sağlasın dedik ve 4 yıl süren Ar-Ge çalışmaları sonunda ısı yalıtım plağı Minepor'u geliştirdik" diye konuştu.

Minepor'u üretirken içeriğinde bor kullandıklarını kaydeden Kahyaoğlu, ürünün bu özelliğiyle dünyadaki ısı yalıtım plaklarından ayrıldığına dikkati çekti. Kahyaoğlu, Minepor'u ürettikten sonra ETA Belgesi almak için başvuru yaptıklarına değinerek, "Ürünün ihraç edilebilmesi için AB de tescillenmeye ihtiyacı var, o nedenle Avrupa Teknik Onay Kurumuna (EOTA) başvurduk. Analizden sonra Minepor, uygun bulundu ve EOTA'dan onay alan ilk Türk firması olduk. Böylece, Türkiye'den bu belgeyi alan ilk firma olarak, Türkiye'den önce AB'ye girmiş olduk. Bu belge pazara girer girmez ürünümüze talep bulmamızı kolaylaştırdı" ifadelerini kullandı.

"Minepor, enerji tasarrufuna da katkı sağlıyor"

Kahyaoğlu, Minepor'un AB için de yeni bir ürün olduğuna işaret ederek, ETA belgesini aldıklarını duyurmalarıyla birlikte sipariş almaya başladıklarını ve sevkıyatları gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Ürettikleri Minepor'un yüzde 15'ini AB'ye satmayı hedeflediklerini belirten Kahyaoğlu, "Yapı malzemeleri ihracatı, ürünlerin özelliğinden dolayı lojistiğine bağlı olarak yapılıyor. Bir metreküp beton 2,5 ton gelirken, 1 metreküp Minepor 150 kilogram gelmekte. Dolayısıyla AB'nin tamamında rekabet edebiliyoruz" şeklinde konuştu.

Yunanistan, İspanya, Portekiz, İsrail ve Gürcistan'dan Minepor siparişi aldıklarını bildiren Kahyaoğlu, yurt dışında ürünün ağırlıklı olarak alışveriş merkezi yapımında kullanıldığını belirtti. Minepor'un enerji tasarrufuna da katkı sağladığının altını çizen Kahyaoğlu, ürünün yangın testinde 4 saat 10 dakika çökmeden, bozulmadan yapısını muhafaza ettiğini ve kalitesini tescillemiş olduğunu kaydetti.

Kahyaoğlu, gazbeton, ısı yalıtım plağı, blok ürünler, çatı, döşeme ve duvar panelleri üreten AKG Gazbeton'un 2002 yılında kurulduğunu ve bugün Ege Bölgesindeki ilk 50 büyük şirket içinde yer aldığını söyledi. İzmir, Kırıkkale ve Çorlu'daki fabrikalarında 400 kişiyi istihdam ettiklerini bildiren Kahyaoğlu, taşeron hizmeti verenlerle bu sayının bine yaklaştığını belirtti.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...