Türkiye'de enflasyon ne zaman düşüşe geçecek? Uzman analist tarih verdi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Türkiye'de enflasyon ne zaman düşüşe geçecek? Uzman analist tarih verdi

Ekonomi Haberleri

Türkiye seçimlerin ardından ekonomide yeni döneme girdi. Enflasyonist sürecin ne zaman sonlanacağı merak edilirken, İngiltere merkezli finans şirketi dezenflasyon sürecinin başlayacağı tarihi açıkladı.

Türkiye, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından ekonomide üretim ve ihracat odaklı döneme girdi. Karadeniz doğalgazı ve Gabar petrolüyle enerji üretiminde dev adımlar atılırken, Körfez ülkeleriyle yapılan anlaşmalar ihracata can suyu olacak. Ancak memur, emekli ve asgari ücretliye Temmuz ayında zam yapılsa da enerji ve gıda ürünlerine gelen zamlar vatandaşın üstünde enflasyonist baskıyı sürdürüyor.

Türkiye'de enflasyonun ne zaman düşüşe geçeceğine ilişkin İngiltere merkezli finans kuruluşu S&P Global Kıdemli Direktörü Frank Gill'den dikkat çeken açıklamalar geldi. Türk ekonomisine ilişkin açıklamalarda bulunan uzman analist, dezenflasyon süreci için tarih verdi. 

TÜRKİYE'DE ENFLASYON SÜRECİ BİTİYOR

Bloomberg HT’ye konuşan Gill, Türkiye’de enflasyonda kısa vadede aşağı yönlü hareket beklemediklerini, 2023’te enflasyonun yüzde 40 civarında kalabileceğini, dezenflasyon sürecinin 2024-2025’te başlayabileceğini söyledi.

Türkiye'de enflasyon ne zaman düşüşe geçecek? Uzman analist tarih verdi

ENFLASYON VE CARİ AÇIK İÇİN CİDDİ ADIMLAR ATILIYOR

Yeni ekonomi yönetimiyle beraber bir politika dönüşümü gerçekleştiğini belirten Gill “Manşet enflasyonu düşürmek, cari açığı azaltmak konusunda ciddi olduklarını görüyoruz. Bunu da bankaları sert bir şekilde etkilemeden yaptıklarını görüyoruz. Ancak talepte yavaşlamanın zorlu bir süreç olduğunu görüyoruz. Yani zorlu dengeler var” diye konuştu.

SERMAYE AKIŞINDAN TÜRKİYE YARARLANAMIYOR

Gelişmekte olan ülkelere dair beklentilerinden bahseden Gill; Brezilya, Meksika, Endonezya, Macaristan, Polonya gibi ülkelere sermaye akışı olduğunu söyledi.

Gill şöyle devam etti: “Bu ülkelerde merkez bankaları parasal sıkılaştırma konusunda bir daha Fed’in önündeydi. Türkiye’de negatif reel faiz var, bu nedenle sermaye girişlerinden henüz yararlanamıyor. Ancak Türkiye önemli ve sağlam bir ekonomi. Avantajları ve fırsatlarının yüksek olduğunu düşünüyoruz."

Gill gelecek dönemdeki zorluğun ekonominin yavaş iniş senaryosu olacağını kaydetti.

Kaynak: BloombergHT

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...