Türkiye üretime odaklanacak! Tarım için özel banka kuruluyor

Düzenleyen:
Türkiye üretime odaklanacak! Tarım için özel  banka kuruluyor

Ekonomi Haberleri

Yeni OVP’ye göre “arazi bankacılığı” gibi modellerle atıl tarım arazileri üretime kazandırılacak. Gıda enflasyonundaki meseleleri çözmeyi amaçlayan Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi kararları hızla hayata geçirilecek.

Tarım sektörüyle ilgili önemli düzenlemeleri içeren yeni Orta Vadeli Program’a (OVP) göre üretimde teknolojiye dayalı kapasitenin artırılması için “arazi bankacılığı” gibi modellerle atıl tarım arazileri üretime kazandırılacak. 
OVP ile 2020 yılına kadar tarım alanında bir çok yeni düzenleme öngörülüyor. Bu kapsamda büyük ölçekli tarımsal işletme modeline geçiş desteklenecek. Tarımsal kredi ve hibelere ilişkin bürokratik işlemler a-zaltılacak, üst limitler artırılacak, tahsis süreleri kısaltılacak ve teminat sorunları hafifletilecek. Atıl durumdaki tarım arazilerinin üretime kazandırılması için “Arazi bankacılığı” modeli uygulanacak. Kalkınma Bakanlığının Tarım Arazilerinin Sürdürülebilir Kullanımı Çalışma Grubu Raporu’na göre, tarım arazilerinin kullanımına ilişkin sorunları ortadan kaldırmak için başvurulan araçlardan birisi olarak gösterilen “arazi bankacılığı” modeli, farklı ülkelerde tarım arazileri piyasasını etkinleştirmek üzere uygulanıyor. Fransa’da faaliyet gösteren Arazi Geliştirme ve Kırsal Yerleşim Birliği (SAFER), “arazi bankacılığı”na ilişkin önemli bir örnek olarak gösterilirken birliğin, kâr amacı gütmeyen bir tüzel kişilik olduğuna işaret edildi.  SAFER’lerin piyasadan gönüllü alım-satım ilkesi çerçevesinde tarım arazisi satın aldığına dikkat çekilen raporda, Fransa’da 1980’li yılların başından bu yana satışa sunulan tarım arazilerinin her yıl yüzde 20-25’inin SAFER tarafından satın alındığı kaydedildi. Raporda, işleyen bir tarım arazisi piyasasının teşkil edilmesi için tarım arazilerinin alımı satımı, kredi temini, ortakçılık ve kiracılık işlerinin düzenlenmesi amacıyla “arazi bankacılığı” sisteminin uygulamaya konulmasının önem taşıdığı vurgulandı.

ENFLASYONLA MÜCADELE EDİLECEK

Öte yandan enflasyonun orta vadede yüzde 5’e düşürülmesini amaçlayan programa göre, gıda enflasyonunda yüksek seviyeyle birlikte aşırı oynaklığa yol açan sorunları çözmek için Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi kararları hızla hayata geçirilecek. Bu kapsamda, üretimden son tüketiciye kadar olan tedarik zincirine ilişkin kayıt sistemi güçlendirilecek. 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...