Türkiye, Rusya'ya misilleme yapabilir!

Düzenleyen:
Türkiye, Rusya'ya misilleme yapabilir!

Ekonomi Haberleri

Türkiye'nin Türk ürünlerine yasak getiren Rusya'yı Dünya Ticaret Örgütü'ne şikâyet etmesi durumunda "misilleme hakkı" tanınabilir.

İthalata dönük yaptırımlar ile gümrüklerde ürünlerin gereğinden uzun süre bekletilmesi sebebiyle doğan zararlardan dolayı Türkiye, Rusya'yı Ticaret ve Tarifeler Genel Anlaşması (GATT) ve  Hizmet Ticareti Genel Anlaşması (GATS) hükümleri kapsamında DTÖ'ye şikâyet edebilecek. Böyle bir durumda konu DTÖ'nün Anlaşmazlıkların Halli Mekanizması'nda (AHM) ele alınacak. Sırasıyla "danışmalar, panel, temyiz, onaylama ve uygulama" olmak üzere 5 aşamadan oluşan söz konusu mekanizmada, DTÖ, Rusya'nın yükümlülüklerini yerine getirmemesi dolayısıyla Türkiye'ye misillemede bulunma yetkisi verebilir. 
Türkiye, Rusya'ya misilleme yapabilir!
TEPAV Çok Taraflı Ticaret Araştırmaları Merkezi Başkanı Bozkurt Aran, Rusya'nın Türkiye'ye karşı ekonomik ve ticari yaptırımlarının kesinlikle DTÖ anlaşması ve kurallarına aykırı olduğunu belirtti. DTÖ ülkelerinin "silah, patlayıcı, bir ülkeden tehdit algılaması" gibi belirli durumlarda GATT'ın 21. maddesi uyarınca mal ithalatını yasaklamasına izin verildiğini ifade eden Aran, "Rusya, aynı zamanda Türk malları içinde de seçim yapıyor. Örneğin limona yasak koymuyor, diğer mallara yasak koyuyor. Rusya'nın hukuken bunu yapması mümkün değil. Bu keyfi bir uygulamanın sonucu. Rusya, DTÖ üyesi olmak için 18 yıl çaba gösterdi. Rusya, DTÖ kurallarını iç mevzuatı haline getirmiş bir ülke. Rusya'nın, DTÖ’nün kurallarını sadece üyeliğinin ikinci yılında hiçe sayması anlaşılır bir davranış değil. Türkiye, DTÖ'ye başvurmada haklı" diye konuştu.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...