'Türkiye petrolden 3.4 milyar $ kazanacak'

'Türkiye petrolden 3.4 milyar $ kazanacak'

Ekonomi Haberleri

Taner Yıldız: "Ham petrol varil fiyatı bir yıl süreyle 86 dolarlar civarında devam ederse, Türkiye'nin kazancı 3.4 milyar dolar civarında olacak"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Ham petrol varil fiyatı bir yıl süreyle 86 dolarlar civarında devam ederse, Türkiye'nin kazancı 3.2 milyar ile 3.4 milyar dolar civarında olacak" dedi. Bu tutarın ise Kamu İktisadi Teşebbüslerinin (KİT) 2015 zararını karşılayacak seviyede olduğunu ifade eden Bakan Yıldız, "Ancak bu fiyatları en az iki üç faktör etkileyebiliyor. Tüketimdeki düşüklükler, özellikle Avrupa Birliği, Çin'in büyüme rakamlarıyla alakalı konular etkili oluyor. ABD, kendi ürettiğini tüketme açısından daha izole bir kıta haline geldi. Kendi ürettiği şehir gazlarını, kaya gazlarını ihraç etmemesi bakımından bir nevi izole kıta haline geldi. Gerek Avrupa gerekse Çin'in büyüme rakamları fiyatları etkileyecek" dedi. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) üretimi düşürmeme kararının Türkiye açısından olumlu haber olduğunu vurgulayan Yıldız, "2-3 ay 90 dolarlar seviyesinde bir fiyat oluşacaktır. İnşallah bu fiyatın üzerine çıkılmaz. 117-118 dolarlarda, gerçek rakamın bu olmadığını, 100 doların altına düşmesi gerektiğini söylemiştik" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...