Türkiye, Körfez ekonomisini Avrupa'ya bağlayacak

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Türkiye, Körfez ekonomisini Avrupa'ya bağlayacak

Ekonomi Haberleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugün başlayacağı Körfez turu, İslam ülkelerinin ekonomik gelişmesi için oldukça önemli olarak değerlendiriliyor. 2 trilyon büyüklüğe sahip Körfez ekonomisinin Avrupa'ya Türkiye üzerinden Kalkınma Yolu Projesi ile bağlanması Türkiye'ye büyük ekonomik avantajlar sağlayacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün başlayan Körfez turunun İslam ülkelerinin Avrupa ile ekonomik entegrasyonu için oldukça önemli olduğu değerlendiriliyor. 

Trilyonlarca dolar büyüklüğe sahip Körfez ekonomisinin Türkiye üzerindenden Ovaköy Sınır Kapısı merkezli Kalkınma Yolu Projesi ile Avrupa'ya bağlantısı Avrupa ile islam ülkelerinin ilişkilerini farklı bir boyuta taşıyacak. 2 trilyon dolarrlık Körfez sermayesinin Avupa'ya Türkiye üzerinden entegrasyonu, Türkiye için de çok büyük fırsatlar yaratacak ve 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşılmasına katkıda bulunacak.

Yeni Şafak gazetesinin haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaret edeceği Körfez ülkeleri, Habur Sınır Kapısı’na ek olarak açılması planlanan Ovaköy Sınır Kapısı’na büyük önem veriyor. Türkiye ile Irak, Habur Sınır Kapısı dışında yeni bir gümrüğün hayata geçirilmesi için çalışıyor. Irak’ın Mayıs sonunda projesine başladığı Kalkınma Yolu’nun Türkiye ayağı olması amaçlanan Ovaköy Sınır Kapısı, Türkiye’nin yanı sıra Avrupa’yı da Bağdat üzerinden Basra Körfezi’ne bağlayacak. Proje, Körfez ülkelerinin Batı ülkeleriyle entegrasyonunu da sağlayacak.

AVRUPA’YA EN KESTİRME YOL

Küresel petrol rezervlerinin ve global finans rezervlerinin yüzde 40’ını elinde bulunduran Körfez İşbirliği Konseyi Üyesi Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt, Uman ve Suudi Arabistan, Batı ülkelerle ticaretlerini Kızıl Deniz üzerinden Süveyş Kanalı üzerinde yapıyor. Uzun deniz yolu nakliyesinin yerini Irak üzerinden Türkiye’ye bağlanarak tamamlamak isteyen Körfez ülkeleri açısından Erdoğan’ın ziyareti bir hayli önemli.

Türkiye, Körfez ekonomisini Avrupa'ya bağlayacak

KÖRFEZ ÜLKELERİNE 10 SAATTE ULAŞACAK

Irak’ın iki ay önce başlattığı Körfez’i Türkiye’ye bağlayan 17 milyar dolarlık kara yolu ve tren projesi olan Kalkınma Yolu, Basra’da başlayıp Ovaköy Sınır Kapısı’nda sona eriyor. Avrupa’dan Türkiye’ye gelen ürünlerin Irak’tan Körfez ülkelerine sadece 10 saatte ulaştıracak olan proje, ülkenin güney kıyısına yeni yapılan Büyük Faw Limanı’nı bin 200 kilometrelik kara yolu ve tren hattıyla Türkiye’ye bağlayacak.

TİCARET HACMİ BÜYÜYECEK

27 Mayıs’ta Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’nin Irak, İran, Türkiye ve Suriye’nin de içinde bulunduğu 10 ülkenin temsilcilerinin katılımıyla başlattığı proje, Körfez ülkeleriyle Batı ülkelerini buluşturmakla kalmayacak, Türkiye’nin ticaret hacminin de büyümesine katkı sağlayacak. Ovaköy Sınır Kapısı ve devamındaki ticaret güzergahının açılmasıyla Türkiye-Irak ilişkilerinin ekonomik, siyasi, kültürel alanlarda pozitif etkilenecek. Ankara’nın yıllardır hayata geçirilmesi için yoğun bir enerji harcadığı proje, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Irak’ın eski Başbakanı Mustafa el-Kazımi arasında 2020 yılındaki görüşmede de gündeme gelmişti. Görüşmede iki lider de Habur Sınır Kapısı’na alternatif olarak açılacak ikinci bir sınır kapısının dahi bu potansiyeli karşılamakta yetersiz kalacağı fikrinde birleşmişti.

İSLAM ÜLKELERİNİN İHRACATTAKİ PAYI % 30’A ÇIKACAK

Bölgede ulaşım ve ticaretin dengelerini değiştirecek Kalkınma Yolu Projesi’ne Türkiye büyük destek verirken, İslam dünyası ile ticareti artırmanın da hesaplarını yapıyor. Bugün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 200 iş insanı ile çıkarma yapacağı Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin yanı sıra ticarette İslam ülkeleri ile payı artırmanın yolları da aranıyor. İlk hedef ise Türkiye’nin 5 yıllık planları arasında 400 milyar dolarlık ihracat hedefinin yüzde 30’unun İslam ülkeleri ile yapılması hedefi bulunuyor. Bu hedef doğrultusunda gerçekleştirilecek körfez turu büyük öneme sahip. Türkiye’nin geçen yıl yaptığı 254 milyar dolarlık ihracatın yüzde 26’sı 76 milyar dolar ile İslam ülkelerine yapıldı. Bu kapsamda 2028 yılı için belirlenen 400 milyar dolarlık ihracat hedefinde İslam ülkelerinin payı yüzde 4 artırılarak yüzde 30’a çıkarılacak.

ÜÇ GÜNLÜK ZİYARET BUGÜN BAŞLIYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, üç gün sürecek tur kapsamında, 3 ülkeyi ziyaret edecek. Ziyaretlerin ana gündem maddesi ise ekonomik ilişkiler olacak. Cumhurbaşkanı’nın ilk durağı Suudi Arabistan olacak. Erdoğan burada Kral Selman bin Abdülaziz Al Suud’la görüşecek, Suudi Arabistan-Türkiye İş Forumu’na katılacak. Ardından, Katar’a geçecek Erdoğan, Katar Emiri Al Sani ile görüşecek. Cumhurbaşkanı, Doha’da yapılacak Katar-Türkiye İş Forumu’na katılacak. Erdoğan’ın son durağı ise Birleşik Arap Emirlikleri olacak.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...