Türkiye imalat PMI üst üste 5 aydır eşik değerin altında kaldı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Türkiye imalat PMI üst üste 5 aydır eşik değerin altında kaldı

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI Endeksi verilerini yayımladı. PMI verileri üst üste beşinci ayda 50 eşik değerinin altında kaldı.

Türkiye'nin 2023 yılı üçüncü çeyrekte beklentilerin üzerinde yüzde 5.9 büyümesinin ardından ekonomde öncü gstergelerin başında gelen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketinin Kasım 2023 dönemi sonuçları açıklandı. Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan endeks 5 ay üst üste eşik değerin altında kaldı.

İMALAT PMI EŞİK DEĞERİN ALTINDA KALDI

İSO verilerine göre Kasım ayi PMI, Mayıs'ta 51,5, Haziran'da 51,5, Temmuz'da 49,9, Ağustos'ta 49, Eylül'de 49,6, Ekim'de 48,4 olarak açıklanan İmalat PMI, 2023 yılının Kasım ayında 47,2'ye geriledi. Veriler, sektörde iyileşmeye işaret eden 50 eşik değer puanın altında kaldı.

Böylelikle İmalat PMI, üst üste beşinci ay eşik değerin altında kalmış oldu. Kasım ayı için açıklanan bu veri 2023'ün en düşük seviyesi olarak da kayıtlara geçti.

Kasım ayında üretim ve talepler zayıfladı. Yurt içi ve yurt dışındaki talep zayıflığı yeni sipariş alımını zorlaştırdı. TL'deki değer kaybına paralel olarak hammadde fiyatlarındaki artış devam etti.

AVRUPA’DAN GELEN TALEP AZALDI

Türk imalatçılarının ihracat pazarlarındaki genel talep koşulları özellikle Avrupa’daki zayıflık nedeniyle eylül ile üst üste iki ay bozuldu. Büyümenin merkezi yine Orta Doğu ve Hindistan olurken, ABD'de talep koşulları üçüncü çeyrek sonunda genel olarak istikrarlı seyretti. İhracat pazarlarının talep koşullarındaki bozulma bir önceki aya oldukça yakın seyretti. İhracat iklimindeki zayıflama büyük ölçüde Avrupa'dan gelen talebin azalmasından kaynaklandı. Türk imalatçılarının Avrupa'daki en büyük dört ihracat pazarı olan Almanya, Birleşik Krallık, İtalya ve Fransa'da ekonomik aktivite eylül ayında düşüş kaydetti. Bu pazarlar toplamda Türk imalat sanayi ihracatının yaklaşık yüzde 23'ünü oluşturuyor. Avrupa'nın diğer ülkelerine bakıldığında, Hollanda, Avusturya, Polonya ve Çek Cumhuriyeti'nde de üretimin azaldığı görüldü. İspanya, İrlanda ve Yunanistan'daki büyüme ise görece pozitif oldu.

ORTA DOĞU’DA TALEP CANLILIĞINI KORUDU

Öte yandan, ABD'de ekonomik aktivite üçüncü çeyrek sonunda da genişlemeyi sürdürdü. Üretim ağustosta olduğu gibi çok sınırlı bir artış gösterdi. Orta Doğu'da talep genel olarak canlılığını korudu. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan'da büyüme ivme kazanırken, Katar'da da ekonomik aktivite belirgin artış sergiledi. Mısır ve Lübnan'da ise üretimin azaldığı görüldü. Orta Doğu hariç tutulduğunda, anket kapsamında takip edilen ülkeler içerisinde en hızlı genişleme Hindistan’da ölçüldü. Bu ülkede büyüme bir önceki aya çok yakın seyretti ve güçlü seyrini korudu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...