Türkiye ile Rusya için yeni dönem başlıyor

Düzenleyen:
Türkiye ile Rusya için yeni dönem başlıyor

Ekonomi Haberleri

İki liderin buluşması, uçak kriziyle gerilen ilişkilerde yeni bir sayfa açacak. Görüşmelerde ihracat, turizm, müteahhitlik ve Türk akımı için çalışma yapılacak...

Cumhurbaşkanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yaklaşık 9 ay sonra ilk defa St. Petersburg kentinde bir araya gelecek. 24 Kasım'da yaşanan uçak krizinden sonra ilk kez yüz yüze görüşecek olan Erdoğan ve Putin'in, iki ülkenin yeni dönemine ilişkin yol haritasının ilk adımlarını atması bekleniyor. Ekonomik ilişkileri geliştirmek isteyen iki liderin ajandasında, Türk-Rus ilişkilerinin yeniden canlandırılması, sekteye uğrayan ticari ve ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi, Suriye başta olmak üzere uluslararası krizler başta olmak üzere, iki ülkenin iş birliğinin geliştirilmesi çalışmaları bulunuyor. Uçak krizinin ardından Rusya birçok alanda Türkiye'ye yaptırım uygulaması başlatmıştı. İki ülke arasındaki ilişkilerin bozulması, başta müteahhitlik, yaş meyve ve sebze ihracatı, enerji ve turizm gibi sektörleri derinden etkiledi. Yılın ilk 6 ayında iki ülke arasında dış ticaret hacmi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35 azalarak 13 milyar dolardan 8.5 milyar dolara düştü. Bu dönemde Türkiye'yi ziyaret eden Rus turist sayısı yüzde 87.4 geriledi ve 1 milyon 454 bin 618'den 183 bin 828'e düştü.

DÜNYAYA MESAJ OLACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin arasındaki görüşmenin dünyada etkisinin büyük olması bekleniyor. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkan Yardımcısı Ali Galip Savaşır, "Bu durum başta bürokratlar olmak üzere birçok kişi açısından müthiş etkili olacak. Çünkü konulara hakim olanlar alt kadrodaki insanlar" dedi. 

TOBB Turizm Konseyi Başkanı Osman Ayık da turizmin gerilen ilişkilerden en fazla etkilenen sektör olduğunu belirterek, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya ziyaretinin ardından sektör adına işlerin yoluna girmesini beklediklerini anlatan Ayık, "Bununla ilgili ön çalışmalar yapıldı. Rusya'dan bir heyet geçen hafta perşembe günü İstanbul'da, cuma günü de Antalya'da havalimanlarında incelemelerde bulundu. Bu temasların olumlu geçtiğini biliyoruz" dedi. 

"TÜRK AKIMI İÇİN HAZIRIZ"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ziyaret öncesinde Rus haber ajansı TASS'a konuştu ve Türkiye’nin Türk Akımı projesinde gerekli adımları atmaya hazır olduğunu söyledi. Erdoğan, "Türkiye’nin doğalgaz ithal ettiği ülkeler arasında en büyük pay Rusya'nın. Bu yılın temmuz ayı itibarıyla, Rusya’dan toplam 12.5 milyar metreküp doğalgaz ithal ettik. Bu, Türkiye’nin ekonomik anlamda önemli bir ortak olduğunu gösteriyor" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye olarak Türk Akımı projesinin gerçekleşmesi için gereken adımları atmaya hazır olduklarını vurguladı.

"500 BİN RUS GELİR"

Rus jetinin düşürülmesinin ardından yaşanan süreçte Rusya'nın Türkiye'ye yönelik charter uçuşlarına izin vermediğini, Türk vatandaşlarına da yeniden vize uygulamaya başladığını anımsatan Osman Ayık, ziyaretin bu sorunların ortadan kalkmasına katkı sağlamasını beklediğini ifade etti. İki ülke arasında tarifeli seferlerin devam ettiğini kaydeden Ayık, "Charter uçuşların devreye girmesiyle uçuş trafiği daha da hızlanacaktır. İlişkilerin normalleşmesiyle önümüzdeki haftalarda 500 binin üzerinde Rus turisti getirebileceğimizi öngörüyoruz." diye konuştu.

NORMALLEŞMEYE NASIL GELİNMİŞTİ?

Uçak krizinden sonra iki ülke arasında ilk temaz, 3 Aralık'ta Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile Sırbistan'ın başkenti Belgrad'ta görüşmesiydi. Bu, AGİT toplantısı ardından yüz yüze ilk görüşme olarak kayıtlara geçti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 27 Haziran'da Vladimir Putin'e yaşananlardan dolayı üzgün olduğunu belirten bir mektup yazdı. Putin de Erdoğan'a teşekkür telefonu açtı. İki liderin görüşmesi 45 dakika sürdü. Görüşmenin ardından Putin, Türkiye ile normalleşmeye ilişkin görüşmelere başlanması talimatı verdi. Ardından Çavuşoğlu, 1 Temmuz'da Rusya'yı ziyaret etti, Lavrov ile görüştü. Putin, 17 Temmuz'da Erdoğan'ı arayarak FETÖ'nün darbe girişimini kınadı, Türkiye'de seçilmiş hükümetin yanında yer aldıklarını ifade etti. Son olarak Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de 26 Temmuz'da Moskova'ya gelerek muhataplarıyla görüşmeler gerçekleştirdi.

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...