Türkiye ihracatta yeni rekora imza attı! Bakan Bolat Kasım ayı dış ticaret verilerini açıkladı

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Türkiye ihracatta yeni rekora imza attı! Bakan Bolat Kasım ayı dış ticaret verilerini açıkladı

Ekonomi Haberleri  / Anadolu Ajansı

Ticaret Bakanı Bolat dış ticaret verilerini açıkladı. Bakan Bolat, Kasımda 23 milyar 11 milyon dolar ile tarihin en yüksek aylık ihracat rekorunu kırdık" dedi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin toplantısında kasım ayına ilişkin dış ticaret rakamlarını açıkladı. Bakan Bolat, Türkiye'nin Kasım ayında Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat rekorunu kırdığını duyurdu. Bakan Bolat, "Kasımda ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,2 artarak 23 milyar 11 milyon dolar oldu" dedi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

5 AY ÜST ÜSTE EN YÜKSEK İHRACAT REKORU KIRDIK

"Kasım'da da tarihimizin en yüksek aylık rekorumuzu kırmış olduk. Kasım ayında ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,2 artarak 23 milyar 11 milyon dolara ulaştı. Böylece temmuzda, ağustosta, eylülde, ekimde olduğu gibi tarihimizin en yüksek ihracat rekorunu kırmış olduk. Ocak-kasım döneminde 11 ayda ihracatımız 232 milyar 900 milyon dolar yani yaklaşık 233 milyar dolar olarak gerçekleşti.

4 ay üst üste dış ticaret açığımızda ciddi gerileme var, ithalatta gerileme var, Eylül'de cari işlemlerde nasıl fazla verdik. Ekim ve Kasım aylarında cari işlemler dengemiz aylık olarak dengede olmasını bekliyoruz, az bir miktar fazlada olabilir. İhracatın ithalatı karşılama oranı 8.2 puan artarak Kasım ayında yüzde 79,5 olarak gerçekleşti.

Türkiye ihracatta yeni rekora imza attı! Bakan Bolat Kasım ayı dış ticaret verilerini açıkladı

Bu da geçen yılın 11 ayına kıyasla yüzde 0,7'lik bir artışa tekabül etti. Son 12 ay itibarıyla baktığımızda ise yüzde 0,9 artışla 255 milyar 800 milyon dolara ulaştık. Zaten Orta Vadeli Program'da hedefimiz 255 milyar dolardı. Bir ay sonra karşılaştığımızda 256 milyar doları görmeyi Allah nasip eder inşallah.

CARİ DENGEYİ DÜZETLMEDE BÜYÜK AVANTAJ

Son 4 ayda ihracatın ithalatı karşılama oranı yükselmekte, bu da cari işlemler dengesini düzeltme anlamında bize önemli bir avantaj sağlamaktadır. Haziran'dan bu yana ihracatımız miktar değer olarak hep yukarı doğru gidiyor. Temmuz'da 19,8 milyar dolardı, Ağustos'ta 21,6, Eylül'de 22,5 milyar dolar, Ekim'de 22,9 milyar dolara çıktık, Kasım'da 23 milyar dolara çıktık.

Bakanlık olarak iki hedef belirliyoruz. Birincisi her ay ihracatımızın bir yıl öncesinin aynı ayına göre artış sağlaması, ikincisi de her ay bir önceki aydan biraz daha yukarı tırmanmayı başarabilmek. Bunu ihracatçılar ailesi yapıyor. Biz de onları her platformda destekliyoruz.

Türkiye ihracatta yeni rekora imza attı! Bakan Bolat Kasım ayı dış ticaret verilerini açıkladı

HEDEF DAHA FAZLA ÜRETİM VE DÖVİZ GELİRİ

Çeşitli destek modülleri, ticaret diplomasisi, ikili anlaşmalar, dış ticaret ithalat konusundaki düzenleyici tedbirlerle ülkemizin daha fazla üretim ve döviz geliri elde etmesinin peşinde çalışıyoruz.

Depremin etkisi arkadaşlarımız bunun etki analizi çalışmalarını yaptılar 6 milyar doların üzerinde kayba yol açtı. Sevindirici bir konu da orta yüksek ve yüksek teknolojili ürün ihracatı 11 ayda 88.5 milyar dolar orta yüksek ve yüksek teknolojili ürün ihracatı yapmışız. Payımız yüzde 36'yken yüzde 40,2'ye yükseldi. 2028'de 12. kalkınma planının son yılında hedefimiz yüzde 50'ye ulaşabilmek.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...