Türkiye'nin ekonomisine güven yükseliyor: Jeopolitik risklere rağmen risk primi (CDS) 400 puanın altına indi

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Türkiye'nin ekonomisine güven yükseliyor: Jeopolitik risklere rağmen risk primi (CDS) 400 puanın altına indi

Ekonomi Haberleri  / Anadolu Ajansı

Ekonomi yönetiminin fiyat istikrarını sağlamaya yönelik attığı adımlar, güveni yeniden tesis ediyor. Jeopolitik risklere rağmen Türkiye'nin risk primi (CDS) 400 puanın altına geriledi.

Mayısta yapılan genel seçimler sonrası yeni ekonomi yönetiminin "piyasa dostu" tutumuyla düşüş eğiliminde hareket eden Türkiye'nin risk primi, jeopoltiik risklere rağmen düşüşünü sürdürüyor. Türkiye'nin risk primi (CDS) 400 puanın altına geriledi.

RİSK PRİMİ 400 PUANIN ALTINA İNDİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), geçen hafta politika faizini beklentiler doğrultusunda 500 baz puan artırarak yüzde 35 seviyesine çıkarırken, politika metninde kademeli sadeleşmenin devam edeceği sinyali verilmişti. Merkez Bankası'nın piyasaların beklentisi doğrultusunda attığı adımın ardından Türkiye'nin CDS'i, 13 Ekim'den sonra yeniden 398,5 baz puana indi.

YABANCI YATIRIMCIDAN OLUMLU SİNYAL GELDİ

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, yabancı yatırımcılarla gerçekleştirilen görüşmelerden olumlu sinyaller almaya devam ettiği belirtildi.

Türkiye'nin dış finansmana erişimi artmayı sürdürürken, Mehmet Şimşek, dün Hazine ve Maliye Bakanlığının 2024 yılı bütçesinin görüşüldüğü Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı konuşmada, ekim ayı itibarıyla proje finansmanı amacıyla yaklaşık 7,1 milyar dolar tutarında dış finansman sağlandığını söyledi.

TÜRKİYE GRİ LİSTEDEN ÇIKACAK

Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından paylaşılan rapora göre, Türkiye'nin 40 FATF standardının 39'u ile uyumlu olduğunu belirten Bakan Şimşek, "Teknik uyum kapsamında, hazırlıkları devam eden tek husus kripto varlıklar ile ilgili çalışmalardır. Bu konuda da gerekli çalışmalarımız nihai aşamaya gelmiştir. Uygulamada sağlayacağımız etkinlik ile ülkemizi gri listeden çıkarmak için çaba gösteriyoruz" dedi.

Türkiye'nin kredi ödeyebilme durumunu gösteren ve risk primi olarak adlandırılan 5 yıllık kredi temerrüt takası anlamına gelen CDS, en yüksek seviyesini Nisan ayında 700 puana çıkarak görmüştü. 

RİSK PRİMİ (CDS) NEDİR?

Kredi risk primi ya da Kredi temerrüt takası-swap'ı (Credit Default Swap) alınan bir kredinin geri ödenmeme riskini tespit etmek ve bu riske karşı kredinin sigortalanması için kullanılan değerdir. Faiz doğası itibarıyla alacaklının geri ödememe riskini içeren bir risk primidir. Risk primi ne kadar düşükse, borç faizi o kadar düşük olur.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...